Iohannis, în vizită la Trump: scăpăm şi noi de vize sau mergeţi degeaba?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Guliver / Getty Images / Chip Somodevilla
FOTO Guliver / Getty Images / Chip Somodevilla

Ambasada SUA la Bucureşti şi preşedinţia României ne anunţă, cu doar câteva zile înainte, că preşedintele Klaus Iohannis va fi primit pe 20 august 2019 la Casa Albă de către preşedintele SUA, Donald Trump.

„Preşedintele Donald J. Trump îl va primi la Casa Albă pe preşedintele României, Klaus Iohannis pe 20 august. Cei doi lideri vor discuta cele mai bune modalităţi de a răspunde provocărilor comune de securitate, dar şi perspectivele cooperării în domeniile comerţului şi energiei. Vizita are loc la împlinirea a 30 de ani de la căderea comunismului în România şi la 15 ani de apartenenţă la Alianţa Nord-Atlantică. Preşedintele Trump aşteaptă cu interes să celebreze aceste aniversări importante alături de preşedintele Iohannis“, scrie ambasada SUA pe propria pagină de Facebook.

Reiese din postare, precum şi din abordarea publică generală, că România ar fi un partener internaţional extrem de important pentru SUA.

Cu toate acestea, la momentul de faţă, SUA se află mult în spatele listei cu cei mai importanţi investitori externi din România. Atât mediul privat cât şi statul american nu prea reflectă prin investiţii declaraţiile făcute. Nu mai vorbim aici de tentativele de a ni se vinde tehnică militară second-hand sau de celebra autostradă invizibilă.

Dar mai mult decât atât: România este cam unica ţară importantă din Uniunea Europeană ai căror cetăţeni au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul SUA. Şi la acest moment la ambasada SUA din Bucureşti românii stau la coadă pentru a li se acorda nişte drepturi garantate de apartenenţa la Uniunea Europeană.

Tocmai de aceea am încrederea totală că preşedintele României nu se duce în SUA pe post de turist, ci ca să reprezinte cât mai bine drepturile românilor. Ori problema vizelor pare mai importantă la Bruxelles decât la Bucureşti. Sper că fermitatea arătată câteodată doar în declaraţiile publice privind politica internă (deşi rolul preşedintelui este de arbitru) să se manifeste şi în faţa diplomaţilor americani: românii nu sunt cetăţeni de mâna a doua ai Uniunii Europene şi SUA trebuie să le respecte drepturile.

Lucrurile concrete contează cel mai mult. Dacă tot suntem aşa parteneri strategici, haideţi să facem lucruri palpabile: ori anunţul de ridicare al vizelor pentru români reprezintă o chestie palpabilă.

Nu băgăm problemele sub preş: asta nu este o soluţie. Nu suntem antiamericani dacă mergem şi discutăm bărbăteşte ceea ce ne doare. S-ar putea să rămâneţi uimiţi că veţi dobândi mai mult respect. Doar nu ne ducem doar ca să facem poze ci să stabilim noi detalii privind parteneriatul strategic.

Dar asta nu ţine doar de americani, care au propriile lor probleme, ci şi de diplomaţia română şi cei care ne reprezintă. Nu suntem buricul pământului ca să se ocupe alţii de problemele noastre.

Nu mergem în SUA pe post de vasali şi doar ca să ne facem imagine pe plan intern. Nu te respectă nimeni mai mult dacă îţi asumi această condiţie. Sper că preşedintele se duce acolo pentru români şi nu pentru un jurământ de vasalitate pentru următorul mandat, care la moment pare ca şi garantat (de dezastrul politic intern). Trebuie un minim de onoare şi decenţă.

Dacă ne veţi anunţa doar de nu ştiu ce viitor contract pentru achiziţii militare second-hand, mai bine staţi acasă. Tehnica militară nu mai ajută absolut deloc în secolul XXI. Putem face avioane ca să ne plimbăm de la Iaşi la Craiova şi apoi la Timişoara şi la IAR, că doar nu ne propunem să atacăm pe cineva, că nu avem cu cine.

Dacă îmi aduc bine aminte, parcă şi Liviu Dragnea a fost în vizită pe acolo, sigur, nu oficial. Nu prea l-a ajutat prea mult treaba asta.

Dar nu, nu cred că neamţul de asta se duce. Nu ar fi propriu demnităţii sale de german. Eu am încrederea că va veni înapoi cu veşti extraordinar de bune.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite