Instructorul avionului prăbuşit în San Francisco abia îşi obţinuse licenţa

Instructorul avionului prăbuşit în San Francisco abia îşi obţinuse licenţa

Cursa Asiana Airlines s-a prăbuşit la aterizare pe aeroportul internaţional din San Francisco

Instructorul care se ocupa de formarea pilotului avionului Boeing 777 al Asiana Airlines, a cărui aterizare ratată, sâmbătă, la San Francisco a provocat moartea a două persoane, tocmai îşi obţinuse licenţa, a dezvăluit marţi compania sud-coreeană, continuând să îşi apere personalul, relatează AFP.

Lee Jung-min, un pilot foarte experimentat, primise licenţa de instructor cu doar o lună înaintea accidentului, potrivit Asiana.

El era desemnat să îl formeze pe colegul său, Lee Kang-kuk, pentru care aceasta era prima aterizare la San Francisco cu acest tip de aeronavă.

"Nu este anormal. Orice instructor are o primă zi în calitate de instructor", a declarat o purtătoare de cuvânt a Asiana, contactată de AFP la Seul.

Instructorul are mii de ore de zbor la activ, între care 3.000 la comanda unor aeronave Boeing 777, a adăugat ea.

Anchetatorii au început, luni, să interogheze cei patru piloţi, în timp ce un fascicul de elemente pare să acrediteze ipoteza unei erori umane.

Autorităţile sud-coreene au dezvăluit că Lee Kang-kuk, căpitanul în vârstă de 46 de ani, nu navigase decât 43 de ore pe un Boeing 777-200, unul dintre cele mai mari avioane din lume.

El "era la prima sa experienţă operaţională pe un 777", a declarat Deborah Hersman, preşedinta Agenţiei americane pentru securitatea transporturilor, NTSB.

Potrivit ei, avionul s-a apropiat de pista de aterizare cu o viteză mult prea mică.

Înregistrarea conversaţiilor a dezvăluit că echipajul a încercat să accelereze şi a cerut turnului de control autorizaţia de a evita aterizarea şi de a lua altitudine, dar a fost prea târziu.

Hersman a apreciat totuşi că este "prea devreme" pentru a stabili oficial că a fost vorba despre o eroare de pilotaj, excluzând orice altă ipoteză.

O echipă formată din şase specialişti a ajuns luni la San Francisco de la Seul pentru a asista NTSB.

Două adolescente chineze au murit în accident şi alte 182 de persoane au fost rănite, dintre care unele sunt în stare gravă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: