Inspirat de valul de frig din Statele Unite, Trump ironizează încălzirea globală. Ce-i reproşează opozanţii săi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump FOTO EPA
Donald Trump FOTO EPA

Preşedintele american Donald Trump a ironizat joi încălzirea globală, în timp ce nordul Statelor Unite este afectat de un val de frig extrem, cu temperaturi de până la -40 grade Celsius.

„În Est, ar putea fi ajunul de an nou CEL MAI FRIGUROS înregistrat vreodată. Poate că ne-ar fi de folos puţin din acea încălzire climatică pentru care ţara noastră, dar nu alte ţări, se pregătea să plătească TRILIOANE DE DOLARI pentru a se proteja de ea. Înfofoliţi-vă!“, a scris Trump pe Twitter, potrivit AFP.

Multimilardarul de 71 de ani s-a arătat mereu sceptic în privinţa încălzirii globale, apreciind chiar, înainte de a deveni preşedinte, că este o „invenţie“ a Chinei.

Acest mesaj a declanşat o avalanşă de reacţii pe Internet şi în rândul lumii acadamice, Trump primind explicaţii cu privire la ce înseamnă încălzirea climatică.

„Schimbarea climatică este foarte reală chiar dacă acum e frig în exteriorul Trump Tower“, i-a răspuns pe Twitter directorul Academiei de Ştiinţe din California, Jon Foley.

„Tot aşa, foametea există în lume, chiar dacă tocmai aţi mâncat un Big Mac“, a adăugat Foley.

„În 2017, s-au înregistrat cam trei recorduri de căldură în Statele Unite pentru fiecare record record de frig“, i-a amintit reprezentanta democrată a statului Washington, Pramila Jayapal.

„Starea vremii nu este acelaşi lucru cu clima. Preşedintele ar trebui să poată să înţeleagă asta. Nu e dificil“, a adăugat ea.

Conform Organizaţiei Mondiale a Meteorologiei (OMM), 2017 ar urma să fie anul cel mai călduros înregistrat vreodată.

După instalarea la Casa Albă, Donald Trump a retras Statele Unite din Acordul de la Paris referitor la încălzirea globală, considerând că acesta distruge locuri de muncă în industrie.

Totodată, administraţia Trump a retras modificările climatice de pe lista „ameninţărilor“ pentru securitatea Statelor Unite şi a relansat exploatarea cărbunelui şi a rezervelor de gaz de şist în zonele federale protejate, relatează AFP.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite