Scenariile care se profilează pentru ultimele zile ale lui Donald Trump la Casa Albă INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu zece zile înainte de plecarea de la Casa Albă, Donald Trump este sub focul criticilor pentru violenţele produse miercurea trecută la Capitoliu. Deşi este din ce în ce mai izolat, miliardarul newyorkez intenţionează să-şi ducă mandatul până la capăt. Ba mai mult, ar intenţiona să profite de această perioadă pentru a-şi reînsufleţi trupele în perspectiva unei noi candidaturi la preşedinţie, la alegerile din 2023.

Înlăturarea de la putere, demisia, păstrarea discreţiei sau depăşirea tuturor convenţiilor... Mai multe scenarii sunt luate în calcul pentru ultimele zece zile din mandatul lui Donald Trump în contextul violenţelor de la Capitoliu, izbucnite la scurt timp după ce preşedintele în exerciţiu a făcut apel la nerecunoaşterea rezultatului alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie.

Invocarea celui de-al 25-lea Amendament, puţin probabilă

Mai mulţi democraţi, editorialişti şi chiar membri de rang înalt ai Partidul Republican s-au pronunţat pentru demiterea imediată a lui Donald Trump. Presat pentru a activa al 25-lea Amendament al Constituţiei SUA, care permite înlăturarea unui preşedinte considerat „inapt”, vicepreşedintele Mike Pence refuză să facă acest lucru. De altfel, pentru a avea succes în acest demers, el trebuie să fie sprijinit de majoritatea membrilor guvernului, ceea ce pare imposibil, mai ales după plecarea a doi miniştri care s-au declarat tulburaţi de violenţele de la Capitoliu.

O a două procedură de impeachment, aproape imposibilă

Dacă Mike Pence are rezerve în acţiona, Congresul este decis să lanseze o nouă procedură de destituire, de această dată sub acuzaţia de „incitare la insurecţie”. Textul, pregătit de către democraţi, a fost semnat deja de 180 de aleşi şi urmează să fie depus luni în Camera Reprezentanţilor.

Dar, pentru destituire, este nevoie ca Trump să fie considerat vinovat de două treimi din Senat, fapt ce nu are nicio şansă să se întâmple înainte de învestirea lui Joe Biden, la 20 ianuarie.

Lansarea unei noi proceduri ar putea rămâne în schimb un act pentru istorie. Ori, niciun preşedinte american nu a trecut de două ori printr-o procedură de destituire.

Într-un comunicat, Casa Albă denunţă noua iniţiativă de impeachment, catalogând-o drept „motivată politic”. Este o mişcare „care doar va dezbina şi mai mult măreaţa noastră ţară”, notează administraţia Trump.

Demisia, greu de imaginat

Publicaţia Wall Street Journal, deţinută de magnatul Rupert Murdoch, un fost aliat al lui Donald Trump, l-a îndemnat pe preşedintele în exerciţiu să-şi „asume responsabilitatea personală (pentru violenţele de la Capitoliu, n. red.) şi să demisioneze”. „Ar fi mai bine pentru toată lumea, inclusiv pentru el, dacă va pleca în linişte”, scriu editoriaştii WSJ.

„Vreau să demisioneze. Vreau să plece. A provocat destule pagube”, a declarat senatoarea republicană Lisa Murkowski pentru Anchorage Daily News, o publicaţie din Alaska.

În pofida scăderii tonului, joi, Trump a refuzat să accepte existenţa unei legături între discursul său împotriva votului din 3 noiembrie şi invadarea sediului Congresului.

Retras la Casa Albă, miliardarul le-ar fi spus apropiaţilor săi că nu intenţionează să demisioneze, precizează New York Times.

Dar Jeh Johnson, responsabil de Securitate Internă sub Barack Obama, i-a transmis lui Trump să nu mai stea la Casa Albă. „Să urce în Air Force One, să meargă la Mar-a-Lago şi să rămână acolo. Cu cât mai puţine va face, cu atât va fi mai bine” pentru Statele Unite, declarat el pentru NPR.

Pregătiri pentru 2024

În pofida evenimentelor de miercurea trecută, Donald Trump nu a renunţat la ideea revenirii la Casa Albă în 2024. Prin urmare, el ar putea utiliza ultimele zile ale mandatului său pentru a-şi întări baza electorală.

Cu toate că a promis asigurarea unei tranziţii „ordonate”, cel de-al 45-lea preşedinte american a reiterat că nu va asista la ceremonia de învestire a succesorului său, fapt nemaivăzut din 1869 încoace.

Potrivit presei americane, el pregăteşte o vizită la frontiera de sud a Statelor Unite pentru a se felicita în legătură cu politica restrictivă pe care a dus-o în domeniul migraţiei. Totodată, intenţionează să dea un interviu de final de mandat, în care ar putea relua unele acuzaţii de fraude la alegeri - spuse insistent fără dovezi în sprijin - şi teorii conspirative. Mai mult, el ia în calcul chiar să se autograţieze până la 20 ianuarie.

Imagine indisponibilă
SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite