INFOGRAFIE Economist american: „Adevărata datorie a SUA este de 70.000 de miliarde de dolari”

INFOGRAFIE Economist american: „Adevărata datorie a SUA este de 70.000 de miliarde de dolari”

Congresul Statelor Unite ale Americii. FOTO: Reuters

Guvernul federal american a dezinformat opinia publică timp de mai mulţi ani, anunţând o datorie naţională mult mai mică decât cea reală, potrivit raportului unui profesor de economie de la Universitatea California. Potrivit calculelor lui, SUA au o datorie de 70.000 de miliarde de dolari, valoare de aproximativ patru ori mai mare decât cifrele oficiale, 16.900 de miliarde de dolari.

Ştiri pe aceeaşi temă

Profesorul universitar James Hamilton argumentează că oficialii americani au stabilit o valoarea a datoriei publice total diferită faţă de cea calculată de el din cauză că nu au luat în considerare costurile anumitor datorii nefinanţate. Printre acestea se  numără garanţii guvernamentale pentru contractarea împrumuturilor, asigurarea depozitelor bancare, acţiuni întreprinse de Rezerva Federală americană, precum şi cheltuielile cu unele fonduri fiduciare (acordate pe bază de încredere) guvernamentale.

Însumând toate aceste cheltuieli, rezultă o uriaşă datorie naţională de peste 70.000 de miliarde de dolari, concluzionează Hamilton.

În plus, profesorul este convins că în bilanţul federal nu au fost incluse nici datoriile ce ţin de finanţarea creditelor pentru învăţământul postliceal, pentru Corporaţia Federală de Asigurare a Depozitelor Bancare şi a Sistemului Federal de Rezervă (monetară).

„Cele mai mari datorii care nu figurează în bilanţul federal îşi au sursa în presiunea fiscală ce se manifestă sub forma îmbătrânirii populaţiei şi creşterea cheltuielilor în sănătate”, a spus profesorul, adăugând că „au existat mai multe episoade în istorie în care pasivele neincluse în bilanţ au ajuns să influenţeze destul de mult bilanţul oficial”.

Istoria se repetă

Un exemplu sugestiv este criza datoriilor şi problemele fiscale generate de economisire din anii 1980, completează specialistul. „Pierderile au afectat capacităţile Corporaţiei Federale de Asigurare a Economiilor şi Împrumuturilor, instituţie care nu mai activează în prezent, de a-şi îndeplini promisiunile de garantare a depozitelor bancare”, a explicat Hamilton.

James Hamilton nu este singurul economist care a tras un semnal de alarmă asupra practicilor guvernului american. Primele declaraţii care sugerau că datoria publică a Statelor Unite este de aproximativ 70.000 de miliarde de dolari au apărut cu mai mulţi ani în urmă.

„Cutremurul va fi provocat de colapsul pe piaţă al obligaţiunilor guvernamentale americane, pe măsură ce investitorii din ţară şi din străinătate vor realiza că singura cale prin care Unchiul Sam va reuşi să-şi achite viitoarele datorii este printarea masivă de bani”, au spus în 2008 economistul Laurence Kotlinkoff şi în 2012 specialistul David Walker.

„Rezultatul va fi creşterea uriaşă a inflaţiei şi a dobânzilor, reducerea pe termen lung a producţiei şi a ocupării forţei de muncă. Asta s-a întâmplat oricărei ţări care a încercat să cheltuie mai mult decât putea să plătească”, au avertizat în trecut cei doi economişti.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările