INFOGRAFIE Barack Obama, prins în scandalul „Big Brother“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele american Barack Obama FOTO Reuters
Preşedintele american Barack Obama FOTO Reuters

Cu preşedintele în frunte, oficialităţile americane spun că programele de spionaj pe internet ale Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA au rolul de a apăra cetăţenii de potenţiale atacuri teroriste.

 După ce a pus pe seama luptelor politice acuzaţiile că ar fi folosit Fiscul pentru a-şi urmări adversarii de dreapta, că administraţia sa ar fi dezinformat în afacerea Benghazi sau că Departamentul Justiţiei le-ar fi ascultat ilegal telefoanele jurnaliştilor de la Associated Press, preşedintele american Barack Obama se găseşte din nou în defensivă, în faţa unui alt caz legat tot de protecţia vieţii private, după ce cotidienele „The Guardian“ şi „The Washington Post“ au publicat un document potrivit căruia Agenţia pentru Securitate Naţională a SUA ar fi înregistrat date legate de convorbirile telefonice a milioane de persoane din SUA şi din alte 50 de state.

E vorba de două programe distincte, stric secrete, prin care Agenţia de Securitate Naţională, care aparţine de Pentagon, poate obţine desfăşurătoarele convorbirilor telefonice purtate de milioane de cetăţeni americani, dar şi documente, fotografii şi email-uri din serverele a nouă companii importante din SUA.

Unul dintre programe priveşte „recoltarea“ începând din 2006 a datelor apelurilor telefonice în Statele Unite prin intermediul operatorului Verizon şi, se pare, şi al altor operatori. Celălalt, cunoscut sub numele de PRISM, vizează interceptarea comunicaţiilor navigatorilor pe internet străini care se află în afara teritoriului Statelor Unite, pe nouă reţele mari de socializare.

Deşi măsura nu este, în esenţă, ilegală, nu s-a încălcat Constituţia, pentru că înregistrările nu priveau conţinutul convorbirilor, ci doar durata şi numărul apelat, măsura a iscat o amplă dezbatere în SUA privind limitările încălcării vieţii private, pe care guvernul şi le-a stabilit după atacurile de la 1 septembrie 2001.

OBAMA APĂRĂ PROGRAMUL

Oficialităţile americane spun că programele sunt menite să apere ţara de potenţiale atacuri teroriste. Acest lucru a fost subliniat şi de preşedintele Obama, în cadrul unei declaraţii, înainte de întâlnirea cu preşedintele chinez.„Va trebui să facem nişte alegeri la nivelul societăţii. Ceea ce pot să vă spun este că evaluând aceste programe am constatat că au efect în ceea ce priveşte capacitatea noastră de a anticipa şi a preveni posibile activităţi teroriste.

Programele sunt foarte atent supravegheate de cele trei ramuri ale Guvernului şi nu implică ascultarea convorbirilor purtate de oameni sau citirea email-urilor cetăţenilor americani, în absenţa unei acţiuni suplimentare a unei instanţe. Şi cred că, pe ansamblu, am stabilit un proces şi o procedură, care nu ar trebui să îngrijoreze poporul american“, a spus preşedintele Obama.

„SCURGERILE ÎN PRESĂ, IRESPONSABILE“

Directorul serviciilor americane de informaţii, James Clapper, a recunoscut  existenţa programelor şi a avertizat că dezvăluirea acestora poate afecta securitatea SUA.Clapper a criticat sâmbătă presa pentru „dezvăluiri iresponsabile“, în opinia sa, despre programe vaste de supraveghere a comunicaţiilor efectuate de administraţie, evocând instrumente eficiente în lupta împotriva terorismului. „În această săptămână am asistat la dezvăluiri iresponsabile ale măsurilor întreprinse de comunitatea de informaţii cu scopul de a asigura securitatea americanilor“, a scris James Clapper într-un comunicat, al doilea pe care îl publică săptămâna aceasta şi cel mai complet din partea administraţiei americane pe acest
subiect.

„În graba lor de a publica, organele de presă nu au prezentat întregul context în care aceste programe sunt aplicate, inclusiv gradul de control exercitat de cele trei ramuri ale Guvernului“, scrie Clapper, evocând caracterul lor „vital“ pentru asigurarea securităţii Statelor Unite şi aliaţilor lor. Programul PRISM este „legal“, a dat el asigurări, subliniind că a fost dezbătut în Congres şi reautorizat recent.

Deşi NSA şi FBI nu încearcă să colecteze tot conţinutul de la serviciile de internet, programul le-ar permite agenţilor să caute anumite informaţii despre utilizatori şi să le scoată de pe servere. Giganţii IT implicaţi în scandal au negat totul.

NSA ÎNCEARCĂ SĂ GĂSEASCĂ „INFORMATORUL“

Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a cerut şefului Departamentului de  Justiţie, Eric Holder, să deschidă o anchetă penală pentru a afla sursa scurgerii de informaţii care a condus la divulgarea în presă a unui program strict secret de supraveghere numit PRISM.
Această cerere vine într-un context politic tensionat pentru Holder, căruia i s-a solicitat chiar demisia după ce s-a aflat că a autorizat interceptări telefonice şi supravegherea poştei electronice la Fox News şi Associated Press, şi după scurgerile de informaţii privind Coreea de Nord şi un complot dejucat de CIA în Yemen.


Scandalul de spionaj se extinde şi în Marea Britanie

Ziarul britanic „The Guardian“ a anunţat că a obţinut un document conform căruia şi agenţiile de stat din Marea Britanie ar avea acces la programul PRISM pus la punct de Agenţia Naţională de Securitate din SUA, cel puţin din iunie 2010. Prin intermediul  PRISM, agenţii secrete britanice ar putea extrage de pe serverele giganţilor IT informaţii despre utilizatori. În Marea Britanie se vor face anchete de amploare, pentru a verifica veridicitatea informaţiilor.

Agenţia oficială însărcinată cu interceptările în Marea Britanie va preda în zilele următoare un raport Parlamentului, în care va clarifica legăturile pe care le are cu programul PRISM. Comisia parlamentară pentru Informaţii şi Securitate „va primi un raport complet din partea GCHQ“, Serviciul guvernamental britanic pentru comunicaţii, „foarte rapid şi va hotărî ce măsuri este necesar să fie adoptate imediat ce se va afla în posesia acestor informaţii“, a anunţat preşedintele Comisiei, Malcolm Rifkind.

 Acest raport, care ar putea să fie predat până luni, este solicitat după o zi de la dezvăluiri în cotidianul britanic „The Guardian“. Ziarul a scris că se află în posesia unor documente porivit cărora GCHQ are acces la sistemul PRISM încă din iunie 2010. GCHQ a refuzat să comenteze pe această temă, insistând pur şi simplu asupra faptului că acţionează „într-un cadru juridic şi politic strict“.

„The Guardian“ a publicat unele documente care atestă că Agenţia Naţională de Securitate din SUA (NSA) ar avea acces la serverele serviciilor de internet, precum Google şi Facebook, adunând conţinut audio, video, email-uri şi alte date despre utilizatori. Majoritatea serviciilor de internet, inclusiv
Microsoft, Yahoo,  Skype, Apple, AOL, ar face parte din acest program.

CUM SPIONEAZĂ SUA

Programul PRISM prin care Agenţia Naţională de Securitate (NSA) din SUA a spionat utilizatorii serviciilor online a fost creat, deoarece agenţia dorea informaţii mai repede. Guvernele pot cere date sau ştergerea acestora companiilor ca Google sau Facebook, dar acest proces consumă mai mult timp şi companiile pot refuza, după cum se prezintă situaţia în raportul bi-anual de transparenţă al Google.

    Programul PRISM are doi piloni prin care NSA are acces la informaţii. Primul se numeşte „Upstream“ şi se referă la accesul direct la infrastructura prin care informaţiile online circulă, adică NSA poate intercepta datele prin cablurile de internet. Al doilea pilon, denumit „PRISM“, presupune acest acord cu companiile mari din SUA, cum ar fi Google, Facebook sau Microsoft. Prin acestea, NSA are posibilitatea să vadă datele schimbate de utilizatori prin serverele acestor companii.

    Larry Page, directorul Google, şi Mark Zuckerberg, directorul Facebook, au spus că n-au oferit acces direct NSA şi nici nu au permis existenţa portiţelor de acces. Astfel, cei doi reprezentanţi au evitat să dea un răspuns direct, scrie „TechCrunch“. Accesul direct se referă la existenţa unui hub al NSA în serverele lor şi într-adevăr nu există aşa ceva, iar portiţa de acces presupune că NSA s-a infiltrat în baza lor de date fără ca aceştia să ştie. În schimb, transferul de date şi monitorizarea utilizatorilor s-au făcut printr-un portal asemănător unei adrese de email la care doar NSA a avut acces, informaţie dezvăluită de „The New York Times“.

    Modul în care agenţia nord-americană a ajuns să spioneze cetăţenii nu este prea eficient, fapt descoperit de un biolog specializat în statistici. El a calculat cam ce înseamnă să existe un terorist pe vreunul dintre domeniile Facebook, Google sau Microsoft. Astfel, a ajuns la concluzia că e o şansă de 1 la 10.102 ca un utilizator să fie cu adevărat terorist. În plus, el a estimat că algoritmul folosit de NSA are o acurateţe de 99%, fapt doar presupus şi care poate fi foarte bine fals.

image

Citeşte mai multe pe aceeaşi temă:

FOTO Cum spionează SUA prin Google, Facebook sau Microsoft. Programul PRISM obţine date în două moduri

Google, Facebook, Microsoft şi alte companii cu milioane de utilizatori au colaborat cu guvernul SUA, potrivit unor documente. Acum, „The Guardian“ prezintă modul în care se făcea colectarea de informaţii prin aceste mari centre de colectare a datelor.

Google, Facebook, Apple sau SUA? Cine minte în legătură cu implicarea în cel mai mare program de spionare a oamenilor

Google, Facebook, Microsoft şi Apple au contribuit la spionarea oamenilor. Aceasta a fost ştirea de ieri. Între timp Barack Obama, preşedintele SUA, a negat faptul că NSA sau FBI ascultă convorbirile telefonice. Iar directorii Google şi Facebook au venit, de asemenea, cu dezminţiri. Raportul este, însă, cât se poate de real, deci cine minte?

Omul care a dezvăluit cum spionează SUA prin Google, Facebook sau Apple

Facebook, Google, Microsoft şi Apple au oferit, conform „The Guardian“, informaţii agenţiilor guvernamentale nord-americane. Asta în ciuda faptului că aceste companii neagă dovezile. Lista nu se reduce doar la aceste patru nume, ci mai sunt implicate cel puţin alte 5 companii. „The New York Times“ ştie cine a furnizat informaţiile pentru „The Guardian“, este un avocat şi blogger.

Spionaj în SUA: NSA şi FBI au acces la datele private de la Google, Facebook, Apple şi Verizon. Giganţii neagă

SUA este în centrul unui scandal masiv: NSA şi FBI vor date de la companii ca Google, Facebook sau Apple, dar şi de la operatorul Verizon. Programul se numeşte PRISM şi a fost conceput sub pretextul protejării cetăţenilor SUA de ameninţări din exterior.

James Clapper denunţă ca „iresponsabile“ scurgerile în presă privind supravegherea comunicaţiilor

Directorul serviciilor americane de informaţii, James Clapper, a criticat sâmbătă presa pentru "dezvăluiri iresponsabile", în opinia sa, despre programe vaste de supraveghere a comunicaţiilor efectuate de administraţie, evocând instumente eficiente în lupta împotriva terorismului, relatează AFP.

Barack Obama a cerut o listă cu posibilele atacuri cibernetice internaţionale

Barack Obama le-a cerut oficialilor pentru Securitatea Naţională să efectueze o listă cu posibile ţinte de atacuri cibernetice internaţionale, potrivit unei surse prezidenţiale secrete.

Implozia Administraţiei Obama. „The New York Times”: „Barack Obama şi-a pierdut orice urmă de credibilitate”

„Când plouă, toarnă cu găleata” este unul dintre proverbele preferate ale americanilor. Pentru preşedintele democrat Barack Obama, aceste cuvinte au căpătat noi înţelesuri zilele acestea. După ce a fost acuzat că a muşamalizat atacul terorist de la Benghazi, că a folosit Fiscul pentru a-şi decima adversarii politici şi că a închis ochii la abuzuri asupra presei, Obama recunoaşte acum că a dispus monitorizarea apelurilor a milioane de cetăţeni.

Administraţia Obama monitorizează conversaţiile americanilor abonaţi la Verizon. Al Gore: „E obscen de scandalos!”

În baza unui ordin judecătoresc emis în aprilie de un tribunal secret al Statelor Unite, Agenţia pentru Securitate Naţională (NSA) colectează înregistrări telefonice a milioane de americani, clienţi ai Verizon, una dintre cele mai importante companii de telecomunicaţii din SUA, a dezvăluit ieri cotidianul britanic „The Guardian”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite