Indicele american Dow Jones a ajuns la un minim istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Albă a pus la cale un plan de a creşte încrederea pieţelor financiare din Statele Unite după ce indicele Down Jones a ajuns la un nou minim istoric, scăzând cu 1.175 de puncte, relatează BBC.

Indicele reprezentativ al pieţei bursiere din SUA s-a închis ieri la 24.345,75 de puncte, reprezentând echivalentul unui recul de 4,6% faţă de sesiunea trecută şi marcând astfel una dintre cele mai mari scăderi din ultimii ani.

Casa Albă a declarat că se concentrează pe „fundamente economice de termen lung, care vor rămâne excepţional de puternice”.

Scăderea depăşeşte cu 777.68 de puncte Dow Jones recordul anterior stabilit în 2008 în timpul crizei financiare. Aceasta venise după ce Congresul american a refuzat un plan de salvare a băncilor în valoare de 700 de miliarde de dolari ca urmare a prăbuşirii băncii de investiţii Lehman Brothers.

Declinul reprezintă şi cea mai mare scădere procentuală din august 2011.

Investitorii au început să reacţioneaze la schimbări din perspectiva economiei americane şi globale precum şi ce ar putea însemna în privinţa costului împrumuturilor.

Vânzarea de pe piaţa bursieră a accelerat vineri, când Departamentul Muncii din SUA a făcut publice cifrele de angajare, care au înregistrat o creştere mai mare a salariilor decât se anticipase. În cazul în care salariile vor creşte, se aşteaptă ca oamenii să cheltuiască mai mult şi să ridice inflaţia.

Pentru a menţine situaţia sub control, banca centrală a Statelor Unite va trebui să majoreze ratele dobânzilor, ceea ce i-a speriat pe investitorii care se aştepta ca autorităţile să crească ratele anul acesta doar de două sau trei ori. Acum, investitorii sunt de părere că ritmul de creştere se va menţine.

Totuşi, Erin Gibbs, manager de portofoliu pentru S&P Global Market Intelligence e de părere că economia o duce bine şi că acest eveniment nu reprezintă o prăbuşire. „Aceasta nu este o prăbuşire a economiei. Preocuparea nu e că pieţele nu se vor descurca. Preocuparea e că economie o duce de fapt mult mai bine decât ne aşteptam şi trebuie să reevaluăm”, a completat Erin Gibbs.

În ce priveşte impactul scăderii indicelui, analiştii spun că investitorii ar trebui să fie pregătiţi lunele următoare pentru pieţe bursiere mai severe.

De când a fost ales, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, s-a lăudat de mai multe ori pe Twitter în privinţa creşterii pieţelor bursiere. În ianuarie acesta scria că „Piaţa bursieră a generat beneficii imense pentru ţara noastră nu doar sub forma preţurilor record ale stocurilor ci şi pentru locurile de muncă din prezent şi viitor. De la marea noastră victorie electorală a fost generată o valoare de şapte TRILIOANE de dolari!”. 

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite