Incendiul de la New York, în care au murit 12 persoane, a fost provocat de un copil de trei ani. „Nici nu vedeam uşa din cauza fumului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea în care a izbunit incendiul FOTO Getty Images
Clădirea în care a izbunit incendiul FOTO Getty Images

Un copil în vârstă de trei ani şi jumătate care se juca la aragaz a declanşat joi incendiul care s-a soldat cu 12 morţi - inclusiv patru copii -, a anunţat vineri şeful pompierilor din New York, Daniel Nigro, relatează AFP.

„Am descoperit că focul a pornit de la un aragaz, la parter. El a fost declanşat de un copil în vârstă de trei ani şi jumătate care se juca la aragaz. Incendiul a luat-o prin surprindere pe mamă, care nu ştia ce se întâmpla. Ea a fost alertată de strigătele copilului“,, a declarat Daniel Nigro.

Acest incendiu este cel mai grav de la New York din 1990.

Trei fete în vârstă de unul, trei şi şapte ani şi un băiat în vârstă de şapte ani au murit în acest incendiu, în Bronx, a anunţat poliţia vineri.

Opt adulţi - patru bărbaţi şi patru femei - au murit, de asemenea, în sinistru.

O femeie şi o fată decedate au fost găsite într-o cadă cu apă în care par că au încercat să se refugieze pentru a scăpa de flăcări, potrivit mai multor publicaţii locale.

”Este o tragedie îngrozitoare, iar familii au fost sfâşiate”, şi-a exprimat emoţia primarul oraşului Bill de Blasio, pe Twitter, joi seara, evocând ”cel mai rău incendiu de cel puţin un sfert de secol”.

Focul s-a extins rapid joi, către ora localăă 19.00 (2.00, ora României), de la parter la cele patru etaje ale acestui imobil de cărămidă, ca alte mii de la New York. Clădirea avea 25 de apartamente.

Incendiu bronx New York FOTO AFP

FOTO AFP 

În lacrimi, supravieţuitori au povestit cum au fost alertaţi de strigăte de ”Foc, foc”, după care s-au repezit pe scara de salvare de pe faţadă.

”Eu am ieşit pe geam. Era mult fum peste tot (...). Nu puteam să văd uşa, era deja mascată de fum”, a declarat un locuitor, Matthew Igbinetion, pentru postul local WABC.

Potrivit lui Bill de Blasio, "patru persoane foarte grav rănite” se luptau între viaţă şi moarte. Şi alte persoane au fost grav rănite.

”Oameni au murit la diverse etaje, iar vârsta lor variază de la unul la peste 50 de ani”, a declarat şeful pompierilor din New York Daniel Nigo.

”Această tragedie este fără îndoială istorică prin amploarea ei”, a subliniat el.

O şcoală care se află în apropiere de sinistru a fost transformată în centru de primire de urgenţă a locuitorilor imobilului, în contextul în care tenperatura era de -10 grade Celsius.

Rafale de vânt îngheţat au alimentat flăcările.

Incendiu bronx New York FOTO Getty Images

FOTO Getty Images 

Construit în 1916, imobilul nu era amenajat să reziste incendiilor, iar şase infracţiuni au fost constatate, inclusiv cel puţin una legată de un detector de fum defect, potrivit The New York Times (NYT).

Frigul a complicat intervenţia celor aproximativ 160 de pompieri care au avut nevoie de aproximativ trei ore să controleze sinistrul, potrivit presei locale.

Mai mulţi pompieri se aflau la faţa locului vineri dimineaţa.

Ţurţuri de gheaţă atârnau pe scara de salvare exterioară, de metal, tipică la New York, iar ferestre se căscau în faţadă.

Incendiul a avut loc în apropiere de Grădina Zoologică din Bronx, unul dintre locurile cele mai frecventate de turişti şi de cei 8,5 milioane de newyorkezi.

Zece persoane au murit în martie 2007, când un incendiu a devastat o casă, tot în Bronx. Era vorba, la acea vreme, despre cel mai grav incendiu din oraş, cu excepţia atentatelor de la 11 septembrie, din 1990 şi până atunci.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite