Incendii devastatoare în Canada şi în Statele Unite: 18.000 de persoane au fost evacuate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de incendii au izbucnit în vestul Canadei şi în Statele Unite, forţând evacuarea a aproximativ 18.000 de persoane, relatează AFP.

Aproximativ 10.000 de locuitori ai provinciei Columbia Britanică (Canada) şi 8.000 de locuitori ai statului american California au fost evacuaţi din cauza unor incendii de proporţii.

În California, peste 5.500 de pompieri luptau luni seară cu 14 incendii de pădure.

Cel mai mare incendiu, „Alamo“, face ravagii în comitatul San Luis Obispo din California, devastând până acum 11.705 hectare.

În pofida mijloacelor importante de salvare mobilizate, numai 15% din suprafaţa cuprinsă de incendiu se află sub control, potrivit Departamentului de luptă împotriva incendiilor al statului California (Cal Fire). Incendiul va dura mai multe zile din cauza căldurii puternice şi a solului „extrem de uscat“.

Un alt incendiu, „Whittier“, care a izbucnit sâmbătă, a devastat deja 4.380 de hectare în comitatul Santa Barbara. Douăzeci de case au fost distruse, iar alte 150 sunt ameninţate, potrivit autorităţilor.

Doar 3 dintre cele 14 incendii sunt considerate în acest stadiu ca fiind „izolate“.

California suferă de cinci ani încoace din cauza secetei, iar acum se confruntă cu temperaturi foarte ridicate, care au depăşit chiar 43 de grade Celsius în partea sudică.

Pe lângă California, în jur de 40 de incendii sunt în curs în vestul Statelor Unite, cele mai afectate state fiind Nevada, Arizona şi Colorado. Majoritatea acestor incendii sunt pe cale de a fi izolate.

De cealaltă parte a frontierei, în Canada, situaţia este foarte îngrijorătoare în Columbia Britanică, unde 10.000 de persoane au fost evacuate din cauza extinderii celor 230 de incendii active în seara zilei de luni.

„Cel puţin zece dintre ele sunt foarte apropiate de localităţi, ceea ce le face foarte periculoase“, a avertizat ministrul Securităţii Publice, Ralph Goodale, făcând apel la canadieni să dea dovadă de prudenţă.

Autorităţile canadiene sunt reticente în privinţa ameliorării situaţiei, în condiţiile în care căldura va persista în următoarele zile după trei săptămâni de secetă, iar rafalele de vânt sunt destul de puternice.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite