Imunitatea colectivă, tot mai greu de atins. Cercetătorii atrag atenţia că virusul nu va dispărea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SUA şi restul statelor lumii au o cale lungă de urmat pentru a-şi atinge obiectivele de vaccinare FOTO EPA-EFE
SUA şi restul statelor lumii au o cale lungă de urmat pentru a-şi atinge obiectivele de vaccinare FOTO EPA-EFE

Imunitatea de turmă pare tot mai greu de atins în condiţiile în care tot mai puţine persoane sunt dispuse să se vaccineze, au declarat oameni de ştiinţă şi experţi în sănătate publică pentru New York Times.Totodată ei avertizează că virusul va deveni o ameninţare ce va putea fi gestionată dar care va continua să se răspândească cel puţin în următorii ani, provocând în continuare spitalizări şi decese, dar într-un procent mai mic.

SARS-CoV-2 “este puţin probabil să dispară. Dar vrem să facem tot ce putem pentru a verifica dacă este posibil să devină o infecţie uşoară”, a declarat Rita Antia, biolog la Universitatea Emory, pentru New York Times, citat de Stirile Pro TV.

Sursa citată precizează că vaccinările sunt esenţiale pentru a menţine transmiterea virusului scăzută, dar, din deoarece inoculările au încetinit în ultimele săptămâni, posibilitatea de a ajunge la imunitatea de grup până în vară pare de neatins. 

Până acum, peste 105 milioane de americani au fost complet vaccinaţi împotriva COVID-19, reprezentând 31,8% din populaţia adultă din S.U.A, iar 44% dintre adulţii au primit cel puţin o doză de vaccin, arată datele Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA.

Dr. Anthony Fauci a declarat în februarie că între 70 - 85% dintre americani ar trebui să fie vaccinaţi complet pentru a ajunge la imunitatea turmei.

“Până la sfârşitul anului ne vom apropia de un anumit grad de normalitate. Poate că nu va fi aşa cum a fost în noiembrie 2019, dar va fi mult, mult mai bun decât acum”, a declarat Fauci pentru CNN pe 21 februarie.

De asemenea, oamenii de ştiinţă cred că SARS-CoV-2 va deveni un virus sezonier, similar cu gripa.

„Ceea ce vrem să facem cel puţin este să ajungem la un punct în care să avem doar mici apariţii sporadice ale virusului”, a declarat biologul Carl Bergstrom, de la Universitatea din Washington.

70% dintre americanii adulţi să fie vaccinaţi cu cel puţin o doză de vaccin pentru Covid-19 până la Ziua Independenţei

De altfel, preşedintele american  a anunţat marţi că se doreşte ca 70% dintre americanii adulţi să fie vaccinaţi cu cel puţin o doză de vaccin pentru Covid-19 până la vacanţa de Ziua Independenţei din 4 iulie, cerând să fie imunizaţi mai ales tinerii de 20-30 de ani.

"Dacă vom reuşi în acest efort ... atunci americanii vor fi făcut un pas serios spre revenirea la normalitate (...) Există o mulţime de tineri, în special cei de 20 şi 30 de ani, care cred că nu au nevoie de el. Ei bine, vreau să fiu absolut clar: trebuie să vă vaccinaţi", a spus Biden.

Pentru a îndeplini obiectivul preşedintelui, guvernul urmează să facă vaccinurile şi mai accesibile, ca mii de farmacii să permită programări şi să folosească Agenţia Federală de Management al Urgenţelor (FEMA) pentru a sprijini mai multe "clinici pop-up", după cum a anunţat Casa Albă a într-un comunicat.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite