„Guntoberfest“ sau despre inutilitatea părerilor de rău ale americanilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îmi este imposibil să cred că nu aţi urmărit, măcar câteva ore, transmisiunile TV sau articolele din ziare relatând despre masacrul de la Las Vegas, cel mai cumplit din istoria însângereată SUA a atacurilor armate împotriva mulţimilor.

Tragedie teribilă, nedesluşită nici până acum la nivelul motivelor actului criminal, totodată profund şocantă datorită arsenalului considerabil de dispunea trăgătorul, foarte aproape de armamentul standard a două plutoane de infanterie.

Ceea ce, pentru moment, a părut mai mult decât suficient pentru a lansa eterna dezbatere privind dreptul de achiziţionare şi posesie a armelor de foc. O dezbatere extrem de serioasă deoarece, în acest moment, se estimează că în SUA există cel puţin 300 de milioane de arme în posesia persoanelor private, adică o medie de o armă la fiecare locuitor. Conform datelor oferite de Ministerul american al justiţiei, doar în Texas sunt în circulaţie 304.000 de arme, iar 68% din americani sunt în favoarea lui NATIONAL RIFLE ORGANIZATION, ultrainfluenta organizaţie de lobby pro-arme care are aproape 4 milioane de aderenţi activi. Sunt înregistrate acum 3 decese prin împuşcare la 100.000 de locuitori, adică 30.000 pe an, cu mult înaintea oricărei ţări din lume.

d

De la 1 ianuarie 2016, în Texas este legal să porţi o armă la centură, în orice loc public, legea fiind numită „open carry“. Începând cu 2013, profesorii au dreptul să vină înarmaţi la şcoală, iar instituţiile de învăţâmânt, precum cea din Harold sau Clifton (Texas) spre exemplu, organizează săptămânal pentru ei cursuri de tragere precum şi lecţii de autoapărare. Sunt 7 state americane în care studenţii sunt autorizaţi să aibă arme în campus. În fiecare săptămână, în SUA are loc un incident care implică un copil cu vârsta de 1-3 ani care a rănit sau ucis pe cineva cu o armă. 42% dintre cetăţenii americani trăiesc într-o locuinţă unde există arme de foc, 3 din 10 adulţi declară că posedă o armă şi aproximativ 90 de persoane sunt ucise cu armă de foc în SUA (două treimi din cazuri sunt sinucideri). 

d

Argumentul folosit de susţinătorii acestei legislaţii actuale ultrapermisive? Iată ce spunea Donald Trump pe 13 noiembrie 2015, pe atunci în campanie electorală pentru alegerile primare republicane, a doua zi după atentatul terorist de la Paris, de la teatrul Bataclan:

„La Paris, nimeni nu avea arme în afară de terorişti (bad guys). Dar dacă spectatorii ar fi avut o armă şi dreptul legal de a o deţine, situaţia ar fi fost diferită.

În consecinţă, la o săptămână după masacrul de la Las Vegas, odată cu Oaks, Guntoberfest, Philadelphia, reîncepe în forţă circuitul „festivalurilor de arme“, expoziţii cu vânzare în cadrul cărora producătorii îşi expun ofertele cele mai diverse, de la arme automate la pistoale, echipamente pentru trageri de noapte, muniţie de diverse tipuri, echipamente de detecţie, kit-uri de supravieţuire, hrană concentrată şi tablete de vitamine etc. Cine vine? Enorm de multă lume care şi cumpără. Mereu mai mult şi mai mult arme, din ce în ce mai sofisticate. Iar colegii de la PhillyVoice publicau o imagine terifiantă, cea a unui invalid care se deplasează cu un scaun electric în spatele căruia sunt aşezate arme (trei pentru lunetişti şi o puşcă automată)....

Păreri de rău după ce s-a întâmplat la Las Vegas? Desigur, chiar sincere. Dar, nu-i aşa, business-ul trebuie să meargă mai departe.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite