Gruparea extremistă din SUA Proud Boys a fost catalogată ca „entitate teroristă” de către autorităţile din Canada

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul Proud Boys Enrique Tarrio la un marş din Washington FOTO EPA-EFE
Liderul Proud Boys Enrique Tarrio la un marş din Washington FOTO EPA-EFE

Gruparea de extremă dreapta din SUA Proud Boys a fost catalogată drept „entitate teroristă” de către autorităţile din Canada, în urma unei moţiuni aprobate de parlamentul ţării. Gruparea s-a remarcat prin suportul arătat fostului preşedinte Donald Trump din partea unor membri, dar şi prin faptul că a fost prezentă la asaltul Capitoliului la Washington pe 6 ianuarie.

Guvernul canadian a informat recent că agenţiile sale de securitate supraveghează îndeaproape această organizaţie şi strâng dovezi pentru a sprijini înscrierea grupului pe lista sa neagră.

„Astfel de liste trimit un mesaj clar, şi anume că niciodată Canada nu va tolera actele de violenţă. Atunci când o entitate este înscrisă pe listă, instituţiile financiare îi blochează activele”, a declarat o purtătoare de cuvânt a ministrului securităţii publice Bill Blair, conform AFP.

Moţiunea adoptată de Camera Comunelor canadian îndeamnă guvernul lui Justin Trudeau „să utilizeze toate mijloacele la dispoziţia sa pentru a răspunde la proliferarea grupurilor pline de ură ale adepţilor supremaţiei rasei albe începând cu desemnarea imediată a Proud Boys ca entitate teroristă” în Canada.

Membri ai Proud Boys, grup fondat de un canadian care ulterior s-a delimitat de el, s-au aflat în număr mare printre partizanii lui Donald Trump care au luat cu asalt Capitoliul la Washington pe 6 ianuarie. Cu câteva zile mai devreme, liderul acestei miliţii americane, Enrique Tarrio, a fost arestat. În Canada, cinci membri ai grupului aparţinând Marinei regale canadiene au fost chemaţi la ordine pentru că au întrerupt o ceremonie autohtonă la Halifax, în Noua Scoţie, în 2017.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite