Gina Haspel, propunerea lui Trump pentru conducerea CIA, a vrut să se retragă din cauza acuzaţiilor de tortură

Gina Haspel, propunerea lui Trump pentru conducerea CIA, a vrut să se retragă din cauza acuzaţiilor de tortură

Gina Haspel

Gina Haspel, candidata propusă de Trump pentru a conduce CIA, s-a declarat dispusă să se retragă, conform a doi oficiali ai administraţiei, din cauza îngrijorărilor că discuţiile despre metode de interogare considerate acte de tortură, program în care ar fi fost implicată, ar afecta reputaţiei ei şi a CIA, scrie The Guardian.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Vineri, oficialii Casei Albe care o pregăteau pe Haspel pentru o audiere de confirmare, au dorit să afle mai multe detalii despre implicarea sa în fostul program CIA de a reţine şi a interoga în mod brutal suspecţii de terorism după atentatele din 11 septembrie 2001, un program care a conţinut tehnici care au fost catalogate drept tortură.
Acesta a fost momentul în care Haspel s-a oferit să se retragă, conform oficialilor. Ei au afirmat că Haspel a fost asigurată că nominalizarea ei va decurge normal.
 
Cei doi oficiali au vorbit sub condiţia anonimatului iar informaţiile au fost făcute publice pentru prima dată de Washington Post.
 
Haspel, care ar fi prima femeie care ar conduce CIA, a lucrat sub acoperire aproape toată cariera şi majoritatea detaliilor dosarului său sunt clasificate. Democraţii susţin că ar trebui să fie descalificată pntru că a fost şefa unei baze de detenţie din Thailanda unde doi suspecţi de terorism au fost supuşi unei metode de tortură care simulează înecul.
 
Haspel a declarat în faţa membrilor Congresului că se va opune ferm oricărei încercări de a reincepe programul, conform oficialilor.
 
Raj Shah, un purtător de cuvânt al Casei Albe, a declarat duminică despre Haspel că este un candidat foarte calificat: „Nominalizarea ei nu ar trebui să fie afectată de critici partizani care susţin Uniunea Americană a Libertăţilor Civile în loc de CIA, în felul în care ar trebui să se asigure siguranţa cetăţenilor”.
 
Uniunea Americană a Libertăţilor Civile a criticat-o pe Haspel, susţinând că ar fi trebuit să ia atitudine împotriva tehnicilor de interogare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările