George Friedman: Pentru România, SUA reprezintă singura putere NATO capabilă să o sprijine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru Statele Unite, România reprezintă o zonă sigură din care să observe şi să reacţioneze la evenimentele  din regiune, declară într-un interviu pentru revistacultura.ro analistul american George Friedman.

Friedman nu este optimist faţă de NATO ca organizaţie. El spuen că „o alianţă militară necesită, înainte de toate, capabilităţi militare. Germaniei şi altor  ţări le lipsesc capabilităţi militare semnificative şi ca urmare nu îşi pot onora angajamentele faţă de NATO“, iar din punctul său de vedere, „aceste ţări au abandonat NATO“. 

Analistul mai spune că „pentru România, Statele Unite reprezintă singura putere NATO capabilă să proiecteze suficientă forţă ca să sprijine România. Desigur, aliaţi individuali ca Marea Britanie sau alţii au capabilităţi şi sunt bineveniţi în asemenea relaţii. Dar nu se poate spune că NATO ca întreg reprezintă o forţă de luptă eficace. 

În acest context, cea mai importantă relaţie este acum între România, Polonia şi Statele Unite, toţi membri NATO care însă acţionează împreună în noul model al apărării europene. Cât despre răboiele hibride duse de Rusia, George Friedman spune în revistacultura.ro că „în pofida întregii sale activităţi, rezultatul este că Rusia a pierdut în cea mai mare măsură. 

Astfel, operaţiile ruseşti în SUA au avut ca rezultat unificarea Partidului Democrat, alături de cea mai mare parte a republicanilor, contra Rusiei. Acest lucru a condus la sancţiuni care au afectat în mod semnificativ Rusia. 

Intenţia oricăror operaţiuni militare, inclusiv de război cibernetic, este de a slăbi hotărârea inamicului. Ruşii au generat exact efectul opus chiar în ţara pe care sperau să o slăbească. Acesta nu este un război fulger, ci un război psihologic lent. Şi în războiul psihologic timpul este de partea celui care se apără“, susţine analistul american.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite