Generalul locotenent H.R. McMaster şi noua filosofie a războiului

„Eu cred că ceea ce a marcat sfârşitul perioadei post Război Rece a fost momentul invaziei Rusiei în Ucraina şi anexarea Crimeei. Nu a fost un nou tip de dezvoltare militară convenţională, a fost ceva diferit. Dar putem merge şi mai înapoi în timp, la atacul cibernetic de tip DoS din Ţările Baltice din 2007 şi în mod cert la invazia din 2008 în Georgia” - fragment din discursul generalului McMaster, mai 2016, CSIS.
Bine că administraţia Trump(spre deosebire de administraţia Obama!) a sesizat ce vor China şi Rusia şi anume schimbarea ordinii internaţionale stabilită după ww2 şi "războiul rece".De unde constatarea că euforia câştigării "războiului rece" a făcut ca SUA şi NATO să neglijeze modernizarea armatei.Iar concluzia din politica "America first" este că SUA trebuie să recupereze militar ceea ce Obama a pierdut politic. În toată afacerea asta Europa este "mână moartă",practic nu vrea şi nici nu poate să re-devină jucător global.Europa a rămas în paradigma neo-liberalismului globalizant,cu ideea de extindere economică dar ca un fel de "porumbel al păcii" din puct de vedere politic,diplomatic şi militar. Pentru România informaţiile care vin din SUA sunt bune.Se pare că SUA sunt decise să nu mai lase Rusia "să-şi facă de cap" prin Europa şi prin Lume,aducând,la o adică,argumentul militar.
Si de cand un imperiu are dreptul sa cucereasca popoare ? Fie el si ''imperiul binelui''.... Nu e mai corect sa ne cucereasca prin cultura,prin mod de viata ? Stiu ca nu le place ca nu acceptam lesbienele si gay dar ce sa facem...natura nu ne-a facut pe toti la fel. Suntem diferiti,din fericire !!! Cultura nu se impune cu parul ! Nici Imperiul Roman nu a reusit sa-si impuna cultura in Grecia antica.....De aceea cred ca si americanii nu pot sa-si impuna cultura in Europa....suntem putin peste ei ! Nu la tranta,la cultura.... Ei pot sa-si impuna hamburgerii,blugii si r&b ul.Dar cam atat !
Domnule Georgescu,nimeni nu are dreptul sa cucereasca popoare,dar exista tari care au posibilitatea sa o faca.Cine o sa le opreasca?Acest general american,are dreptate 100% in ceea ce afirma despre Rusia.Un general rus,care ar afirma aproximativ aceleasi lucruri despre SUA,ar avea si el dreptate.Noi,ceilalti,care nu prea avem dreptate niciodata,nici macar nu stim sigur daca ne-ar fi mai bine fara marii agresori.Lumea este bazata pe agresiune si,sigur,locul unui mare agresor va fi luat de un agresor mai nevolnic,dar mai puternic decat ceilalti potentiali agresori.
SUA nu a negljat deloc armata. Are un buget militar de peste 6 ori mai mare decat China (variaza in functie de an) avand un sfert din populatia Chinei si cam acelasi PIB . Fata de rusi nici nu exista comparatie. Tehnologic sunt 10-20 de ani inaintea Chinei + Rusiei in majoritatea domeniilor si pot spulbera in orice moment (prin razboi conventional) orice coalitie. Ce este greu pt SUA este sa controleze un teritoriu cucerit (nu ca si-ar da prea mult silinta). De-asta Iranul + Rusia + China evita o confruntare directa si incearca (si chiar reusesc partial) sa ii atraga in alte conflicte, sa ii disperseze, sa alimenteze adversarii SUA, sa ii pacaleasca diplomatic etc. Mai exact, ei vor sa tergiverseze tot conflictul pt ca pe termen lung daca nimic notabil nu se intampla, forta economica, diplomatica, politica, militara SUA va scadea treptat si peste vreo 50 de ani cu totul alta va fi situatia. SUA ar putea sa riste acum un razboi prin care sa ii puna acum pe toti la punct (de fapt asta e scenariul cel mai probabil al celui de-al 3-lea razboi mondial) dar sa vedem cine isi asuma raspunderea. Pentru noi lucrurile sunt sumbre oricum: daca americanii decid sa atace vom fi printre primii sacrificati, daca se decid sa step back , in 50 de ani vor deveni treptat tot mai irelevanti si iar vin rusii peste noi. Cu toate astea eu cred ca noi trebui sa stam cat mai departe de rusi oricum ar fi. O varianta buna pt noi ar fi o reglare de conturi scurta, departe de Europa, cu victorie americana.
Lumea nu este bazată pe agresiune, este o idee preconcepută de la care pornești în mod greșit. Agresiunea nu a aparținut niciodată ”lumii”, ci celor care îi dirijau existența. În interiorul statelor prospere, nu violența dictează traiul, ci respectul față de legi și cutume acceptate de toți. În sărăcie, instinctul de supraviețuire face ca unii să pună mâna pe par! Intre state trebuie să se întâmple ce s-a reușit în interiorul statelor. Războaiele, absolut toate s-au dus pentru câștiguri materiale. Ce poți câștiga astăzi dacă ocupi o țară?! Pui oamenii să lucreze pentru tine?! Ce să facă ei,dacă-i o țară subdezvoltată?! Este un mod primitiv de a gândi, acesta. Astăzi, banii vin nu din exploatarea DIRECTĂ a oamenilor țărilor ocupate! Ei vin din vânzarea scump a produselor TALE și cumpărarea sub preț a produselor LOR. Această inechitate este ÎNCĂ susținută prin forța armată, care impune din exterior conduceri favorabile, care la rândul lor susțin companiile țărilor puternice, fiind bine răsplătite pentru asta. Nu-i nevoie să ocupi o țară, poți acționa prin oamenii ei, puși în slujba ta. Dar și asta se schimbă! Țările emergente, care asigură o mare parte din bogăția țărilor prospere sunt tot mai independente, democrațiile incipiente împiedică aservirea lor. Până la urmă. armatele se vot dovedi investiții extrem de costisitoare și de neproductive! Cum au fost și ultimele războaie. Ăsta este motivul pentru care Trump caută altă cale de asigurare a bunăstării americanilor decât războiul. Exemple putem găsi aproape: țările scandinave.
r daniel @- Vorbiti despre eventualitatea unui nou razboi mondial.Credeti ca vreuna dintre marile puteri(cele trei), ar accepta sa-l piarda?In legatura cu faptul ca trebuie sa stam cat mai departe de rusi,total de acord cu dumneavoastra.Avem o intreaga istorie care ne spune asta,avem o imensitate de exemple,in prezent,care trebuie sa ne tina in garda.Trebuie sa avem relatii NORMALE cu ei,fara sa ni-i introducem in asternut.S-a dovedit,clar,ca astia nu mai pleaca de acolo...
Domnule Codreanu,daca va face placere sa ganditi astfel,nimeni nu va opreste.Totusi,este un mod foarte simplist de a gandi.Agresiune,nu inseamna,neaparat,tancuri,bombardiere si portavioane.Agresiunea economica este,de multe ori,la fel de eficace.Daca aceasta nu va reusi,va asigur ca natiunile invatate sa traiasca in prosperitate,daca vor vedea ca aceasta le este amenintata de lipsa de resurse,ori de "nesimtirea"celor care cred ca,muncind la fel,au dreptul sa traiasca la fel,vor pune mana pe par ( adica tancuri,bombardiere,portavioane...).
Hmm, aveti o pozitie oarecum idilica. Intotdeauna va exista o lupta pentru lucrurile "interesante" care poate include agresiuni de neimaginat. Nimic nou in istoria umanitatii. In realitate principiile "ursuletului de plus" nu functioneaza. Cum poti produce lucruri cand nu ai acces la materii prime? Normal ar fi sa le cumperi cinstit la piata - dar asta e varianta pentru sarantoci. Un baiat mai orientat s-ar putea sa observe ca pretul nu ii convine tot timpul, ca ii iese produsul scump, ca mai are si concurenta, ca uneori castiga mai mult vanzatorul (de petrol de ex) etc. S-ar putea sa ii vina ideea sa controleze direct tot procesul. Si aici e partea in care USA a plasat acum mult timp trupe in Orientul Mijlociu, a impus petrodolarul, a facut toate tranzactiile prin firmele proprii, a cazut la invoiala cu cine s-a lasat (sauditii + iordania in principal) a supus elitele celorlalti (sahul Iranului, Saddam intr-o anumita perioada). I-au mai scapat lucrurile de sub control (revolutia iraniana, revolta lui Saddam) dar mereu au revenit si inca mai controleaza. Iar cand a fost nevoie, au ocupat tari au comis crime si agresiuni si orice a fost nevoie. Ei ,exact de-asta e USA o mare putere. Daca ar fi asteptat sa cada din cer petrol nu i-ar fi bagat nimeni in seama. Toata prosperitatea occidentala e rezultatul acestor actiuni. Nu e matematic posibil ca o tara care detine 5-6% din populatia mondiala sa detina mai mult de jumatate din averea mondiala (dupa anumite statistici) prin munca cinstita. Ideea SUA (si a lui Trump in particular) tocmai asta e: sa mentina decalajul intre USA si restul lumii. Acum pragmatic vorbind, noi, romanii mereu am fost sub tutela cuiva, dar trebuie sa recunoastem ca tutela americana nu e chiar asa de rea. Ne ratoim la ei pe internet, ne dam cu parerea, facem pe nebunii ... Acum vreo 50 de ani deca ne prindeau ivanii cu comentariile astea mergeam toti de pe blogul asta direct la canal. Rusii daca dau peste noi din nou , ne desfiinteaza ca neam,tara ,tot. Eu zic sa apreciem ce avem. Niciodata Romania nu a fost mai bine geopolitic vorbind. Cat despre nivelul de trai, mereu am fost niste sarmani... pentru ca noi am asteptat mereu sa cada din cer.
""......ce vor China şi Rusia şi anume schimbarea ordinii internaţionale stabilită după ww2 şi "războiul rece" "" Nu stiu sigur ce vor China si Rusia ....dar ordinea internationala stabilita dupa ww2 a fost masiv schimbata ....incepand cu anii 90 ....chiar de SUA-NATO . S-ar putea ca Rusia si China ...sa vrea chiar revenirea la situatia anterioara anilor 90 . Are cineva ....ceva impotriva ? Intre Rusia si NATO existau ....doua zone tampon . Una din tari satelit Uniunii Sovietice si a doua din republici ale Uniunii Sovietice . NATO ...s-a extins chiar si in fostele republici ale URSS....si daca luau Ucraina si Georgia erau ....la frontiera Rusiei . Si rusii ce a-ti vrea sa faca ? Sa-si faca bagajele sisa treaca Uralii ? Si de acolo...unde ?
Stefanescu Marian "Ordinea" mondiala NU a fost stabilita dupa WWII nici macar in visele neoconilor...este doar o incercare a acelorasi neoconi de a stabilim hegemonia USofA asupra planetei si asta dupa 1990...Rusia, China si inca citiva se opun dictatului si isi doresc independent...stiu ca pentru ...unii, cu spirit de sluga este greu de conceput ca at fi tari sa isi dorteasca independent6a...dar ...mai sint!!!!!
"Până la urmă. armatele se vor dovedi investiții extrem de costisitoare și de neproductive". Maestre, orice comunitate care nu e capabila sa se apere, dispare. Asta e regula. Ai ascultat prea mult John Lennon. Sa privesti armata ca o investitie "neproductiva", inutila, denota naivitate infantila. Trump a spus clar ca dezvoltarea capabilitatilor militare e o prioritate pentru el. A folosit un motto preluat de la Reagan : "Peace trough strength". "Weakness only invites agression". Asa va fi mereu...
trolache ribegea georgescu esti un troll jalnic! romanii si grecii au fost popoare educate troll cea ce nu este cazul mujicilor rusi ..lasa circul cu "europenismul" made by tiraspol ,tu care faci apologia ciumei bolsevice. nu poti sa vorbesti de democratie si sa fii sluga lui putler .troll! americanii au cateva sute de ani de democratie din 1776 iar voi mujicii a-ti cunoscut o secunda de democratie in timpul lui kerenski inainte de izbucnirea ciumei rosii bolsevice in 1917. voi rusii in afara de vodka ce mai aveti? aha uitasem de iobagi si mancurti !
Nu este filozofia lui si nu este noua!El a imbracat in alte fraze ceea ce de 60 ani cei trei altzheimeristi au trasat ca politica externa a Americii in scopul dominatiei mondiale:Albright,Kissinger si Breszinski,toti trei iudei.Scopul stabilit atunci si inca nerealizat este distrugerea Rusiei!Acum s-au adaugat Iran si China! si gata.