General american, suspectat de scurgeri de informaţii privind un atac informatic împotriva Iranului

General american, suspectat de scurgeri de informaţii privind un atac informatic împotriva Iranului

James Cartwright FOTO theepochtimes.com

Un general american de rang înalt aflat la pensie este suspectat că ar fi la originea scurgerilor de informaţii despre un atac cibernetic al Statelor Unite împotriva Iranului în 2010, a anunţat joi televiziunea NBC News, relatează AFP.

Citând surse judiciare anonime, NBC News a anunţat că generalul de Marină James Cartwright a fost avertizat în legătură cu deschiderea unei anchete împotriva sa pentru că ar fi divulgat detalii despre un atac american cu ajutorul unui virus informatic Stuxnet împotriva instalaţiilor iraniene.

Generalul Cartwright, în vârstă de 63 de ani, este fostul număr doi în Statul Major al armatei. Acest general de patru stele a ieşit la pensie în august 2011.

Stuxnet, conceput special pentru a ataca operaţiunile de îmbogăţire a uraniului iranian, a afectat Iranul în 2010 şi a creat importante pagube în programul nuclear controversat al acestei ţări, potrivit presei.

În informaţiile sale, NBC a făcut referire la un articol publicat de New York Times anul trecut, care îl menţionează pe Cartwright. Articolul afirmă, de asemenea, că Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a dezvoltat Stuxnet în comun cu israelienii.

NBC News, care citează, de asemenea, surse judiciare anonime, afirmă că ancheta FBI privind scurgerile de informaţii despre Stuxnet s-a concentrat iniţial pe o eventuală sursă de la Casa Albă. Dar anul trecut, anchetatorii s-au interesat mai mult de generalul Cartwright, potrivit televiziunii.

Departamentul Justiţiei nu a răspuns imediat cererii de comentarii a AFP în legătură cu acest caz. NBC News l-a citat la rândul său pe avocatul lui Cartwright, fostul consilier la Casa Albă Greg Craig, care a declarat că nu are de făcut niciun comentariu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările