Big Brotherul mondial: „Nu putem opri terorismul dacă nu spionăm şi oamenii nevinovaţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
America se dotează cu o adevărată armată digitală
America se dotează cu o adevărată armată digitală

Supravegherea în masă a Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA abia a început. America se înarmează pentru viitoarele războaie digitale.

Potrivit documentelor top secret din arhiva NSA, date publicităţii de Edward Snowden şi analizate exclusiv de publicaţia germană „Der Spiegel“, SUA plănuiesc războaie ale viitorului în care internetul va juca un rol critic, scopul fiind folosirea lui pentru paralizarea reţelelor şi, prin asta, paralizarea infrastructurii controlată de aceste reţele, inclusiv electricitatea şi furnizarea de apă, fabricile, aeroporturile şi fluxul de bani.

Supravieţuieşte doar cel mai puternic

În secolul al XX-lea, oamenii de ştiinţă au dezvoltat aşa-zisele arme ABC (atomice, biologice şi chimice). A durat decenii întregi înainte ca plasarea acestor arme să fie reglementată într-un fel sau altul, sau măcar să fie scoase în afara legii. Noi arme digitale sunt dezvoltate acum pentru războiul ce se va purta pe internet. Însă nu prea există convenţii internaţionale sau autorităţi de supraveghere a acestor noi arme, şi singura lege care se aplică este supravieţuirea celui mai puternic, notează „Der Spiegel“.

Armata, Marina sau Forţele Aeriene ale SUA şi-au stabilit deja propriile capabilităţi cibernetice, dar NSA este cea care se află la conducere. Nu este nicio coincidenţă în faptul că directorul NSA este şi şeful Comandamentului american cibernetic. Spionul digital de frunte al Americii, amiralul Michael Rogers, este şi şeful războinicilor cibernetici şi are aproape 40.000 de angajaţi care sunt responsabili şi pentru spionajul digital şi pentru atacurile distructive asupra reţelelor de computere.

Nicio diferenţă între soldaţi şi civili

O prezentare a NSA susţine că „următorul mare conflict va începe în «ciberspaţiu»“. Din această cauză, Guvernul american face un efort imens pentru a se înarma digital. Pentru bugetul secret din 2013, din zona serviciilor secrete, NSA a estimat că va avea nevoie de aproximativ un miliard de dolari pentru a creşte puterea reţelei de computere în cazul operaţiunilor de atac. Bugetul includea şi vreo 32 de milioane de dolari doar pentru „soluţii neconvenţionale“.

În războiul acesta pentru date, nu prea se face diferenţă între soldaţi şi civili, arată documentele lui Snowden, citate de „Der Spiegel“. Orice utilizator de internet ar putea suferi distrugeri ale datelor sau ale computerelor. De asemenea, războiul cibernetic are potenţialul de a crea daune şi în mediul offline. Dacă, de exemplu, o armă cibernetică ar distruge centrul de control al unui spital, ca rezultat al unei erori de programare, chiar şi oamenii care nu deţin telefon mobil ar putea fi afectaţi.

Radare ce „văd“ în interiorul locuinţelor

Cel puţin 50 de agenţii guvernamentale americane şi-au echipat în secret ofiţerii cu dispozitive radar care permit obţinerea unor imagini din interiorul caselor, o practică ce generează noi îngrijorări cu privire la amploarea supravegherii guvernamentale, scrie USA Today.

Aceste agenţii, inclusiv FBI şi U.S. Marshals Service, au început să folosească tot mai mult sistemele radar în ultimii doi ani fără o autorizaţie din partea justiţiei şi fără să dezvăluie public când şi unde vor fi folosite acestea. 

Radarele funcţionează ca nişte fini detectori de mişcare, folosind unde radio pentru detectarea mişcărilor precum respiraţia umană de la o distanţă de peste 15 metri. Acestea pot depista dacă în casă este vreo persoană, unde se află şi dacă se mişcă. 

Foşti şi actuali oficiali federali susţin că informaţia este critică pentru menţinerea siguranţei ofiţerilor în cazul în care aceştia iau cu asalt clădirile sau salvează ostatici. 

Folosirea radarelor de către agenţi nu a fost cunoscută până în decembrie, când o Curte federală de Apel din Denver a declarat că ofiţerii au folosit unul înainte de a intra într-o casă pentru a aresta un bărbat care încălcase termenii eliberării condiţionate. Unele dispozitive radar au capacităţi mult mai avansate, prezentând inclusiv imagini tridimensionale cu persoanele aflate în interiorul clădirii, potrivit materialelor oferite de producător. Radarele au fost concepute iniţial pentru a fi folosite în Irak şi Afganistan. 

Celule cibernetice americano-britanice

La summitul americano-britanic desfăşurat la doar câteva zile după atentatele islamiste de la Paris, preşedintele american Barack Obama şi premierul britanic david Cameron au convenit mai multe iniţiative de combatere a terorismului, printre care şi combaterea ciber-terorismului.  O primă iniţiativă rezultată din întâlnirea Obama – Cameron vor fi aşa numitele “jocuri de război”, prin care celule cibernetice formate în premieră de cele două servicii secrete interne, FBI şi MI5, vor simula atacuri cibernetice împotriva unor instituţii finaciare de pe Wall Street şi City-ul Londrei, cele mai mari centre financiare ale lumii. Într-o primă fază vor fi luate ca ţintă Banca Angliei şi bănci comerciale urmând ca apoi să fie iniţiate “exerciţii de testare a infrastructurii naţionale”, potrivit biroului premierului Cameron. De asemenea, vor fi alocate fonduri pentru formarea viitorilor “ciber-agenţi”.
 

Fostul şef al MI6: Nu putem opri terorismul dacă nu spionăm şi oamenii nevinovaţi

Serviciile secrete britanice nu vor reuşi să prevină terorismul decât dacă vor monitoriza traficul pe internet al oamenilor nevinovaţi, a spus fostul şef al MI6. Sir John Sawers, şeful Secret Intelligence Service până în luna noiembrie anul trecut, a avertizat că reuşita unui atac lansat de militanţii islamici în Regatul Unit este aproape inevitabilă, spunând că nu trebuie să existe “zone fără acces” pe Internet.

În primul discurs public de la retragerea sa din rolul de şef al spionajului britanic, el a spus că Internetul trebuie să fie deschis, la fel ca şi comunităţile din lumea reală. Sir John a spus că sunt puse la cale atât de multe comploturi teroriste, încât este o certitudine că serviciile secrete nu vor reuşi să le dejoace pe toate. “Nu vrem să spunem că este foarte probabil să se producă o tentativă de atac terorist, ci că reuşita unui atac este foarte probabilă”, a spus el în faţa unor lideri ai afacerilor, la Londra. 

Fostul şef al spionajului britanic a mai spus că trebuie să se ajungă la un acord între agenţiile de securitate şi companiile de tehnologie, privind modul de funcţionare a supravegherii în democraţiile deschise. Dacă nu va fi convenit un nou acord, atacurile teroriste de genul celor produse la Paris luna aceasta vor deveni “o trăsătură mai regulată a vieţilor noastre”, a avertizat Sir John. El a vorbit şi despre rolul benefic jucat de filmele cu James Bond în recâştigarea încrederii publicului din Regatul Unit în serviciile secrete insulare.

Parisul şi Berlinul vor să-şi consolideze cooperarea împotriva "terorismului cibernetic"

Miniştrii francez şi german de Interne au pledat marţi, la Lille (nord), pentru o consolidare urgentă a cooperării atât între ţările lor, cât şi la nivel european şi internaţional, în faţa infracţionalităţii cibernetice şi "terorismului cibernetic", relatează AFP.

"Este necesar ca riposta noastră să fie comună, europeană, internaţională (...). Ne confruntăm toţi cu aceeaşi provocare", a declarat ministrul francez Bernard Cazeneuve la Forumul Internaţional pentru Securitate Cibernetică (FIC), după care a evocat propunerile în domeniul luptei împotriva terorismului ce urmează să fie prezentate miercuri într-o şedinţă a Consiliului de Miniştri din Franţa.

În urma atentatelor comise în perioada 7-9 ianuarie la Paris, în care au fost ucise 17 persoane, aproximativ 1.300 de atacuri cibernetice au fost înregistrate contra unor site-uri din Franţa, iar aproximativ 25.000 de mesaje de promovare a urii ori de susţinere faţă de atentate au fost semnalate, potrivit lui Cazeneuve.

"Adaptarea securităţii noastre la ameninţare" este "un subiect major de reflecţie în rândul serviciilor europene de informaţii", a adăugat el.

Ministrul francez a subliniat că grupări jihadiste se folosesc de Internet pentru "propagandă"şi "recrutare" în rândul persoanelor "celor mai vulnerabile" din societate.

Omologul său german Thomas de Maizières şi-a exprimat voinţa de a "împinge cooperarea mult mai departe", între organismele specializate în supravegherea Internetului din cadrul ministerelor de Interne din cele două ţări.

Bernard Cazeneuve a subliniat asupra necesităţii unui compromis cu Parlamentul European (PE) în vederea adoptării rapide a unui Registru cu privire la pasagerii transportatorilor aerieni - numit PNR (Passengers Names Record) - blocat din 2011, din cauza garanţiilor pe care le cer majoritatea eurodeputaţilor în domeniul protecţiei datelor personale.

Este necesară "găsirea unui acord cu PE în vederea adoptării PNR", a declarat el. Altfel, "nu putem urmări teroriştii", a subliniat ministrul. În acest scop, "este necesar să oferim garanţii că suntem capabili să atingem acest echilibru" între respectarea libertăţilor individuale şi securitate, răspunzând astfel îngrijorărilor parlamentarilor.

Thomas de Maizière a apreciat, la rândul său, că "ar fi o eroare extrem de gravă să se creadă că PNR nu este util" în faţa ameninţării teroriste.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite