Fragmentele Manuscriselor de la Marea Moartă expuse la Muzelul Bibliei sunt falsuri, spun experţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fragmente ale Manuscriselor de la Marea Moartă de la Muzelul Bibliei din Washington Foto EPA-EFE
Fragmente ale Manuscriselor de la Marea Moartă de la Muzelul Bibliei din Washington Foto EPA-EFE

Zeci de fragmente ale Manuscriselor de la Marea Moartă expuse la Muzeul Bibliei din Washington de către proprietarul unui lanţ de magazine de artă sunt falsuri, potrivit unui studiu publicat online de echipa de experţi care s-a ocupat de demascarea unei fraude masive cu artefacte, relatează The Guardian.

Steve Green, proprietarul lanţului de magazine de artă Hobby Lobby, a achiziţionat cele16 fragmente ale Manuscriselor de la Marea Moartă contra a milioane de dolari în contextul interesului crescut al evangheliştilor americani bogaţi pentru aceste artefacte. Experţii spun că până la 90 % din cele 75 de fragmente vândute începând din anul 2002 sunt falsuri.

Studiul care a confirmat falsurile de la Muzeul Bibliei din Washington a fost publicat online după ce conferinţa privind verificarea autenticităţii acestor fargmente a fost anulată din cauza pandemiei de coronavirus. 

Echipa formată din cinci experţi antifraudă a analizat minuţios fiecare fragment în parte după ce în 2017 a fost demascată o reţea de comerţ internaţional cu imitaţii ale Manuscriselor de la Marea Moartă: cel puţin dintre cinci fragmentele achiziţionate privat de Green, preşedintele muzeului, contra unei sume nedezvăluite, înaintea inaugurării muzeului, erau suspectate ca fiind falsuri.

„După o revizuire exhaustivă a rezultatelor analizelor ştiinţifice a reieşit în mod cert că niciunul dintre fragmentele colecţiei de manuscrise expuse la Muzeul Bibliei nu sunt autentice”, a declarat Colette Loll, fondatorul şi directorul Art Fraud Insights, compania contractată pentru examinarea acestora.

„Fiecare exponat prezintă caracteristici indicatoare ale faptului că sunt falsuri create în secolul 20 menite să imite fragmente autentice ale Manuscriselor de la Marea Moartă”, a spus aceasta.

Investigatorii au arătat cum au fost înşelaţi curatorii muzeului şi cercetătorii Bibliei. Falsificatorii au folosit piele de pe vremea Imperiului Roman, cel mai probabil luată de la încălţămintea din acele timpuri – de asemenea, aceştia au încercat să copieze scrierea scribilor evrei.

Echipa a descoperit o serie de neconcordanţe precum straturi lucioase provenite probabil de la cleiuri de origine animală care nu existau în acele timpuri, dar şi indicii legate de modul încadrare a scrierii pe pagină şi distribuirea cernelii.

.

De asemenea, au descoperit urme ale faptului că scrierea a fost adăugată după mai multe încercări de a învechi artificial suprafaţa pergamentelor.

Cele mai vechi fragmente cunoscute ale Bibliei evreieşti originale, datând între circa 400 Î.Hr. şi 300 d.Hr,. au fost descoperite în vase de lut din peşterile Cisiordaniei palestiniene în anii 40.

În urma acestor confirmări îndoielile planează asupra celei mai mari părţi a colecţiei de 70 de piese - aşa-numitele fragmente post-2002 intrate pe piaţă la începutul secolului 21, după ce William Kando, fiul comerciantului de antichităţi care a cumpărat manuscrisele originale de la ciobanii beduini cu şapte decenii în urmă, a pretins că a deschis seiful familiei din Elveţia.

Scrise în principal în ebraică, manuscrisele cuprind porţiuni din Biblia ebraică cu 1.000 de ani mai vechi decât alte copii cunoscute. Manuscrisele au revoluţionat înţelegerea parcticilor şi convingerilor perioadei iudaismului rabinic din care s-a născut creştinismul timpuriu,

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite