FOTO VIDEO Scene de război civil în SUA: protestatari se bat pe străzi cu civili înarmaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Confruntare la Kenosha între un simpatizant al Black Lives Matter şi un civil înarmat FOTO Getty Images
Confruntare la Kenosha între un simpatizant al Black Lives Matter şi un civil înarmat FOTO Getty Images

Un nou caz implicând un poliţist alb în misiune şi un afro-american împuşcat provoacă reacţii amestecate în Statele Unite, unde contestarii forţelor de ordine sunt puternic contraţi de civili înarmaţi.

Kenosha, un oraş de 100.000 de locuitori de pe malul Lacului Michigan, în Wisconsin, este teatrul unor manifestaţii violente de duminică seară încoace.

După două seri de proteste în stilul celor care au urmat decesului lui George Floyd, cu jafuri, vandalism şi incendii, unii civili au pus mâna pe armă şi au ieşit în stradă sub motivul apărării bunurilor.

GALERIE FOTO

Într-un filmuleţ distribuit pe larg pe reţelele de socializare, un activist al mişcării „Black Lives Matter” („Viaţa negrilor contează”) poate fi văzut la pământ după ce fusese împuşcat de o persoană care apăra o proprietate pentru a nu incendiată. Două persoane au fost împuşcate fatal în a treia noapte de proteste, marcată de haos. Înregistrări video postate online surprind oameni fugind pe străzi în timp ce răsună focuri de armă.

Înainte de aceste incidente, manifestanţii au tras cu focuri de artificii în poliţişti, care au ripostat la rândul lor cu gloanţe de cauciuc.

În afară de Kenosha, mii de persoane au ieşit în stradă la Minneapolis, New York sau Portland ca să ceară dreptate pentru Jacob Blake.

Împuşcat în spate în faţa propriilor copii

La fel ca în cazul lui George Floyd, mort sub genunchiul unui poliţist alb la Minneapolis (Minnesota), tentativa de reţinere a lui Jacob Blake, în vârstă de 29 de ani, a fost filmată de un martor. Într-o înregistrare video de 20 de secunde, tânărul afro-american, tată a şase copii, poate fi văzut cum este urmărit de către doi poliţişti care îşi scot armele în timp ce acesta ocoleşte o maşină. Un agent îl prinde pe Blake în timp ce acesta deschide o portieră şi încearcă să urce pe locul şoferului. Poliţistul trage - în înregistrare se aud şapte focuri de armă - şi-l împuşcă pe Blake în spate. Trei dintre fiii săi, în vârstă de trei, cinci şi opt ani, au asistat la scenă.

Potrivit Poliţiei din Kenosha, cei doi agenţi au reacţionat la un „incident domestic” înaintea producerii împuşcării. Citând martori oculari, ziarul local Kenosha News scrie că Blake încerca să pună capăt unui conflict între două femei.

Cu sechele pe viaţă

Părinţii lui Jacob Blake şi-au exprimat suferinţa într-o conferinţă de presă. „Au tras în fiul meu de şapte ori. De şapte ori! Ca şi cum el nu conta”, a declarat tatăl lui Jacob Blake cu o voce tremurătoare. Julia Jackson, mama tânărului, a anunţat că fiul său „luptă pentru viaţa sa”.

Avocaţii familiei Blake au declarat că acesta are picioarele paralizate - posibil definitiv - şi că stomacul, rinichii şi ficatul i-au fost perforate. „Va fi nevoie de un miracol ca Jacob Blake Jr să meargă din nou”, a declarat avocatul Ben Crump.

Stare de urgenţă

Luând act de violenţele izbucnite după împuşcarea lui Blake, guvernatorului statului Wisconsin, democratul Tony Evers, a făcut apel la manifestaţii paşnice şi a anunţat desfăşurarea Gărzii Naţionale pentru a proteja infrastructura critică. Unele zone din Kenosha sunt vizate de restricţii de circulaţie pe timpul nopţii, măsuri luate în baza stării de urgenţă.

Preşedintele Donald Trump a cerut la rândul său mobilizatea Gărzii Naţionale la Kenosha. „Este pregătită, doritoare şi mai capabilă. Rezolvaţi RAPID problema”, a declarat liderul de la Casa Albă, care a făcut din „lege şi ordine” una din temele sale de campanie pentru alegerile din 3 noiembrie.

Ancheta privind incidentul de la Kenosha este gestionată de Departamentul de Justiţie din Wisconsin, care şi-a propus să furnizeze un raport procuraturii în termen de o lună.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite