Cârtiţa Phil, cel mai faimos meteorolog din lume, şi-a văzut umbra. Urmează încă şase săptămâni de iarnă

Cârtiţa Phil, cel mai faimos meteorolog din lume, şi-a văzut umbra. Urmează încă şase săptămâni de iarnă

Cârtiţa Phil nu are mereu dreptate, dar tradiţia este respectată şi transformată în sărbătoare de americani. FOTO Getty Images

Punxsutawney Phil, cârtiţa scoasă anual în a doua zi a lunii februarie din bârlog pentru a prezice vremea în următoarele şase săptămâni, şi-a văzut umbra, semn ce, în folclorul american, înseamnă că urmează încă şase săptămâni de iarnă. SUA s-au confruntat cu furtuni puternice în ultimele zile, cel puţin 10 persoane murind în timpul viscolelor.

Dacă meteorologii americani sunt aspru criticaţi pentru că au greşit complet prognoza pentru săptămâna trecută, anunţând că o furtună puternică va lovi în cu totul altă parte decât s-a întâmplat în realitate, faimosul Phil rămâne la fel de iubit de americani. 
 
Phil este, de fapt, marmotă
 
Tradiţia spune că Phil trebuie să iasă din bârlog în cea de-a doua zi a lunii februarie şi, dacă nu-şi vede umbra, înseamnă că Statele Unite lasă iarna în urma lor pentru acel an. Dacă, în schimb, Phil - care aparţine, de fapt, unei specii de marmote, dar în România această tradiţie americană a fost atribuită unei cârtiţe - îşi vede umbra, înseamnă că americanii mai au de îndurat încă şase săptămâni de iarnă, iar primăvara se va lăsa aşteptată. 
 
Phil şi-a văzut umbra şi anul trecut, când Statele Unite au trecut prin una dintre cele mai crunte ierni din ultimul secol. Frigul şi viscolele au ţinut în 2014 până în martie în multe colţuri din SUA, confirmând astfel că Phil a avut dreptate. 
 
Deşi americanii îl iubesc pe Phil şi transformă această zi în una de sărbătoare, acurateţea prognozelor lui Phil sunt subiect de controversă. 
 
 
În 2013, Phil a prezis că primăvara va veni devreme, însă temperaturile au rămas scăzute, cu ninsori abundente, până în martie. Un procuror din Comitatul Butler din Ohio a cerut chiar pedeapsa cu moartea pentru cârtiţa-meteorolog pentru ceea ce el a numit „interpretarea eronată a primăverii timpurii”. O firmă de avocatură din Pennsylvania, acolo unde trăieşte Phil, s-a ocupat de apărarea cârtiţei. Până la urmă, propunerea procurorului nu a depăşit acest stadiu, avocaţii din Pennsylvania arătând că procurorul din Ohio nu are jurisdicţie pentru a cere condamnarea lui Phil. 
 
Multe localităţi americane au preluat obieceiul, transformând cârtiţele în mascote locale. În Sun Prairie, Wisconsin, atribuţiile de meteorolog cad în cârca cârtiţei Jimmy. La fel ca Phil, şi Jimmy şi-a văzut umbra, însă şi-a exprimat prognoza ceva mai dur. Atunci când primarul s-a aplecat să asculte ce „şopteşte” cârtiţa, animalul l-a muşcat de ureche, imaginile devenind rapid viral. 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: