FOTO SUA: Invitaţii simbolici de la Discursul privind Starea Uniunii

FOTO SUA: Invitaţii
simbolici de la Discursul privind Starea Uniunii

Congresul american FOTO Paris Match

Cuplul prezidenţial american şi cei 535 de membri ai Congresului îşi pot alege însoţitorii la Discursul privind Starea Uniunii. Opţiunile lor ilustrează atât cauze de luptă, cât şi disensiunile existente la Washington, relevă „Le Figaro“, care trece în revistă invitaţii simbolici ai acestui eveniment mult aşteptat.

Ştiri pe aceeaşi temă

O tradiţie a Discursului privind Starea Uniunii este ca preşedintele american şi cei 535 de aleşi federali (435 de deputaţi şi 100 de senatori) să-şi aleagă singuri invitaţii. Dacă liderul de la Casa Albă îşi dezvăluie de regulă opţiunile în ultimul moment, aleşii o fac mai devreme, în scopul de a atrage atenţia la subiectele care-i preocupă în acel moment.

Într-un context conflictual marcat în acest an de disputa virulentă dintre administraţia republicană de la Casa Albă şi Camera Reprezentanţilor, dominată de democraţi, „Le Figaro“ prezintă câteva nume sonore invitate pentru a asista la discursul lui Donald Trump, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite.

Nadia Murad, fostă sclavă a Statului Islamic şi laureată a Premiului Nobel pentru Pace

Răpită în 2014 de organizaţia teroristă Statul Islamic, această tânără din minoritatea yazidi a fost maltratată, violată şi vândută în repetate rânduri în calitate de sclavă. A reuşit să fugă şi să-şi spună povestea. Laureată a Premiului Nobel pentru Pace 2018, va veni să-l asculte pe Trump la invitaţia lui Jeff Fortenberry, un deputat republican din Nebraska.

Nadia Murad FOTO Arhivă

Carlos Vecchio, un opozant al lui Nicolas Maduro

„Mă aştept ca preşedintele Trump să sublinieze din nou poziţia administraţiei sale faţă de liderii tiranici ai Americii Latine şi sprijinul său pentru poporul venezuelean“, a comentat opozantul lui Nicolas Maduro invitaţia primită din partea senatorului republican Marco Rubio, un contestatar al regimului socialist de la Caracas. Vecchio a fost numit responsabil de Afacerile Externe de către preşedintele autoproclamat interimar al Venezuelei, Juan Guaido.

Carlos Vecchio FOTO EPA-EFE

Andrew Brunson, pastorul ţinut în detenţie de Erdogan pentru legături cu Gülen

Pastorul Andrew Brunson este un simbol al relaţiilor dificile dintre Statele Unite şi Turcia, scrie „Le Figaro“. Eliberat în octombrie anul trecut din arest din Turcia la insistenţele Casei Albe, el îl va urmări şi asculta din hemiciclu pe Trump la invitaţia senatorului republican Thom Tillis.

Andrew Brunson FOTO Arhivă

Alţi invitaţi denotă disensiunile dintre republicani şi democraţi.

Senatorul democrat Jeff Merkley va veni însoţit de o femeie originară din Guatemala şi fiica ei într-o încercare de a sensibiliza opinia publică în legătură cu situaţia părinţilor despărţiţi de copiii lor la graniţa Statelor Unite cu Mexicul. În schimb, unii republicani vor veni în compania unor reprezentanţi ai poliţiei de frontieră, în scopul de a arăta că apără lupta împotriva imigraţiei clandestine declanşată de Donald Trump.

O invitată care va atrage atenţia este şi Victorina Morales, o femeie care a lucrat fără acte într-un club de golf aparţinându-i preşedintelui american. „Donald Trump vrea să construiască pereţi idioţi pentru a-i bloca exact pe imigranţii pe care i-a exploatat pentru a-şi pune bazele carierei şi averii“, a explicat democrata Bonnie Watson Coleman alegerea ei.

Victorina Morales FOTO EPA-EFE

Senatoarea democrată Kirsten Gillibrand, candidată la alegerile prezidenţiale din 2020, şi colega sa Jackie Speier au invitat fiecare câte un militar transgender, căpitanul Blake Dremann, respectiv sergentul Logan Ireland, în condiţiile în care liderul de la Casa Albă refuză prezenţa persoanelor transgender în armată.

Senatoarea democrată Amy Klobacher va veni la rândul ei însoţită de mama unui tânăr diabetic care a decedat în 2017 pentru că nu îşi mai putea plăti dozele de insulină din cauza lipsei asigurării medicale.

Alegerea lui Trump, un băiat victimă a hărţuirii din cauza numelui

Unul dintre invitaţii cuplului prezidenţial este Joshua Trump. Joshua, un băiat de 11 ani din statul Delaware, nu are nicio legătură de rudenie cu preşedintele american, dar este prezentat ca o victimă a hărţuirii şcolare din cauza numelui.

Joshua Trump FOTO insideedition.com

„Iubeşte ştiinţa, arta, istoria. Mai iubeşte animalele şi speră să poată lucra în acest domeniu când va fi mare. Eroul şi cel mai bun prieten al său este unchiul său Cody, care face parte din Forţele Aeriene ale Statelor Unite. Din nefericire, Joshua a fost hărţuit la şcoală din cauza numelui său de familie. Este recunoscător primei-doamne şi familiei Trump pentru sprijinul primit“, anunţă Casa Albă într-un comunicat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: