FOTO Baza din munţi care detectează orice rachetă lansată în lume: centrul e securizat cu uşi de zeci de tone, care-l izolează în cazul unui atac nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Relaţia dintre Coreea de Nord şi Statele Unite a trecut de la ameninţări cu focul şi furia la strângeri de mână şi speranţe de pace. În pofida acestei evoluţii spectaculoase spre detensionare, comandamentul responsabil de apărarea Americii de Nord îşi păstrează prudenţa în privinţa activităţilor nucleare şi balistice ale Coreei de Nord.

GALERIE FOTO 

CNN a pătruns în interiorul acestui centru de comandă ascuns în interiorul unui munte din Colorado şi dezvăluie o parte dintre operaţiunile sale.

Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospaţială (NORAD), structura americano-canadiană de control şi avertizare aerospaţială, continuă să monitorizeze programul nuclear al regimului comunist de la Phenian la acelaşi nivel din perioada testelor de rachete şi retoricilor belicoase.

Zilnic, primim trei-patru rapoarte despre activităţile nucleare ale nord-coreenilor, recunoaşte colonelul Travis Morehen, directorul Centrului american de comandă Nord.

În opinia sa, retorica politică şi procesul decizional sunt total separate.

„Avem o treabă de făcut, care necesită doar câteva minute şi secunde. Nu avem de-a face cu retorica politică. Suntem îngrijoraţi de nişte bucăţi de metal care zboară către America de Nord“, explică el pentru CNN.

image

Colonelul Travis Morehen FOTO CNN

O echipă a CNN a pătruns în locul ultrasecret unde colonelul Morehen veghează la securitatea Americii de Nord. Este vorba de baza NORAD din adâncul munţilor Cheyenne (Colorado).

Centrul primar de comandă se află la Baza Aeriană Peterson. Dar, în caz de pericol grav, operaţiunile sunt transferate, din motive întemeiate, către un centru alternativ din interiorul munţilor Cheyenne. Situat la 1,5 kilometri în adâncul munţilor şi acoperit cu circa 600 de metri de granit, centrul este securizat cu două uşi masive de oţel, de 23 de tone fiecare. Rolul lor este de a-l izola complet în cazul unui atac nuclear.

image

Cele 15 structuri din interior sunt susţinute de 1.300 de arcuri de mare putere, prevăzute să reziste celor mai puternice şocuri.

De asemenea, centrul este dotat cu o tehnologie care permite detectarea în doar câteva secunde a lansării vreunei rachete de oriunde de pe glob.

„Ne place să spunem că este cea mai sigură instalaţie din lume“, spune Steven Rose, directorul adjunct al Forţelor Aeriene de la Cheyenne.

În cazul în care Coreea de Nord lansează o rachetă, aproximativ 30 de membri ai postului de comandă intră în alertă. Ei sunt instruiţi să reacţioneze în câteva secunde, prin determinarea traiectoriei rachetei, notificarea factorilor de decizie de la Washington şi Ottawa, şi aplicarea unui răspuns.

Donald Trump nu-l mai numeşte „micul om rachetă“ pe dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, iar acesta din urmă nu-l mai califică drept „un dejanjat mintal“ pe preşedintele american. Însă Trump ar putea avea un nou duşman în ceea ce priveşte ameninţările nucleare, şi anume Iranul, după decizia de a retrage Statele Unite din acordul nuclear semnat în vara lui 2015 între marile puteri şi regimul de la Teheran.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite