Fostul consilier juridic al lui Nixon vede „paralele“ între scandalul Watergate şi ancheta rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
John Dean FOTO EPA-EFE
John Dean FOTO EPA-EFE

Fostul consilier juridic al administraţiei Nixon, John Dean, a afirmat luni că vede „paralele remarcabile“ între scandalul Watergate şi concluziile anchetei procurorului special Robert Mueller.

John Dean şi Donald Trump sunt la cuţite. Dacă Dean critică în termeni duri administraţia celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, acesta din urmă îi răspunde cu jigniri, numindu-l chiar şi un „gunoi“.

În 1973, John Dean a recunoscut în Congres existenţa unui program de spionaj politic împotriva democraţilor, mărturisire care a provocat demisia preşedintelui republican Richard Nixon.

La 46 de ani distanţă, fostul consilier juridic de la Casa Albă vede „paralele remarcabile“ între scandalul Watergate şi concluziile anchetei ruse. El a subliniat acest lucru în Camera Reprezentanţilor, unde a vorbit la invitaţia democraţilor.

Dacă Mueller a conchis că nu existat vreo coliziune între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Moscova, procurorul special a admis în schimb o tentativă obstrucţionare a justiţiei din partea preşedintelui republican. El se referă la zeci de presiuni tulburătoare exersate de către Trump asupra anchetei sale.

Mueller nu a recomandat inculparea celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, protejat de imunitate, dar a pasat mingea în Congres, dotat cu puteri de investigaţie.

„Sub numeroase aspecte, raportul Mueller este pentru preşedintele Trump ceea ce aşa-numita «foaie de drum Watergate» a fost pentru preşedintele Richard Nixon“, a apreciat John Dean în Camera Reprezentanţilor, citat de AFP.

„Aş vrea să abordez unele paralele remarcabile pe care le-am detectat între raportul Mueller şi Watergate, mai ales cele legate de obstrucţionarea justiţiei“, a insistat el.

Dean a făcut mai ales o comparaţie între Richard Nixon şi ipoteza că Trump s-a declarat dispus la acordarea de garanţii prezidenţiale unor foşti colaboratori „în schimbul tăcerii lor sau în scopul de a-i împiedica să coopereze cu anchetatorii“.

Reluând ideea că este considerat nevinovat în raportul Mueller, Donald Trump s-a arătat indignat de audierea lui Dean în Camera Reprezentanţilor.

„Nu pot să cred că îl aduc pe John Dean, consilierul dezonorat al Casei Albe“, a scris Trump pe contul său de Twitter luni, după ce îl catalogase drept un „gunoi“ cu o zi înainte.

El s-a declarat liniştit în privinţa deschiderii unei proceduri de impeachment. „Nu poţi să destitui pe cineva când nu a făcut nimic rău“, a spus Trump.

Şefii democraţilor, majoritari în Casa Albă, continuă să tempereze apelurile la deschiderea unei astfel de proceduri, de teama de a nu diviza profund electoratul în apropierea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare din 2020.

Dar sarcina lor este complicată de mai multe săptămâni de refuzul Casei Albe de a răspunde mutiplelor cereri ale comisiilor lor de investigare.

Luni, democraţii au anunţat că administraţia Trump a acceptat într-un final să furnizeze Congresului unele documente legate de ancheta Mueller, scire AFP.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite