Fost director al CIA: „Armata SUA ar putea să refuze ordinele date de Donald Trump”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director CIA Michael Hayden a sugerat că există o posibilitate reală ca armata Statelor Unite să refuze să urmeze ordinele date de omul de afaceri Donald Trump, în cazul în care acesta ar deveni preşedinte şi ar respecta unele dintre promisiunile controversate făcute electoratului, relatează „The Washington Post”.

În cadrul unei aparaţii la emisiunea „Real Time with Bill Maher” de pe HBO, de vineri, Hayden a atenţionat că forţele armate ale Statelor Unite sunt obligate să nu urmeze ordine dacă acestea contravin legilor, regulilor de angajament militar sau convenţiilor internaţionale. Astfel, unele dintre remarcile controversate ale afaceristului în ceea ce priveşte politica externă şi militară a Statelor Unite ar putea rămâne fără o aplicaţie practică.

De exemplu, la sfârşitul anului trecut, Trump a declarat că Statele Unite ar trebui să „ucidă familiile militanţilor terorişti”, ca răspuns la noţiunea că acestora „nu le pasă de propria viaţă”. Însă uciderea non-combatanţilor sau a persoanelor care nu participă activ la un conflict militar este interzisă de Convenţiile de la Geneva, recunoscute şi ratificate de Statele Unite.

„Nu mi-ar fi venit niciodată o astfel de idee” a declarat Hayden, director al CIA între 2006 şi 2009 şi al National Security Agency (NSA) între 1999 şi 2005. „Să vă lansez o poantă: dacă ar ordona aşa ceva ca preşedinte, forţele armate americane ar refuza să execute”a adăugat Hayden, precizând că militarii sunt „obligaţi să nu urmeze ordine ilegale”. 

De asemenea, Donald Trump a mai declarat şi că ar susţine torturarea prizonierilor de război prin waterboarding (n.r. - turnarea de apă peste faţa acoperită cu un element textil a unei persoane, ce creează o senzaţie intensă de sufocare) sau alte metode similare, motivând simplu că „tortura funcţionează” când vine vorba de extragerea unor informaţii preţioase de la teroriştii capturaţi. 

Actualul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a clasificat waterboardingul – folosit des în mod secret de CIA în primii ani ai războiului împotriva terorismului – drept tortură şi a interzis folosirea acestei metode în interogatorii. Torturarea prizonierilor pentru extragerea informaţiei este, de asemenea, interzisă de legile internaţionale.

În ce cazuri ar putea forţele armate să refuze legal ordinele preşedintelui Statelor Unite

Prin definiţia funcţiei, preşedintele Statelor Unite ale Americii este şi comandant suprem al forţelor armate ale ţării.

În acelaşi timp, jurământul militar pe care îl depune orice recrut al forţelor armate americane specifică loialitatea faţă de ordinele preşedintelui: „Jur în mod solemn (...) şi că voi respecta ordinele preşedintelui Statelor Unite şi ale ofiţerilor superiori, conform regulamentelor şi Codului Uniform al Justiţiei Militare.”

Codul Uniform al Justiţiei Militare prevede însă că obligaţiile unui soldat sunt atât de a respecta ordinele legale conferite de un superior, cât şi de a nu respecta ordinele ilegale – definite ca fiind cele care încalcă Constituţia Statelor Unite – emise de orice superior din lanţul de comandă, incluzând vârful acestuia, preşedintele.

Astfel, ordinele lui Trump ar putea fi refuzate de forţele armate dacă acestea contravin Constituţiei ţării. În acelaşi timp, Constituţia SUA consideră că tratatele internaţionale ratificate de Congres devin incluse în legea federală – ceea ce înseamnă că, teoretic, orice încălcare a Convenţiilor de la Geneva este neconstituţională, şi un ordin care contravine acestora este ilegal.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite