Foametea în rândul copiilor americani a ajuns la cote alarmante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kaylie Haywood, în vârstă de 10 de ani, este unul din milioanele de copii care suferă din cauza foametei în 
SUA. FOTO Captură BBC
Kaylie Haywood, în vârstă de 10 de ani, este unul din milioanele de copii care suferă din cauza foametei în SUA. FOTO Captură BBC

Sărăcia a atins niveluri record în rândul copiilor din Statele Unite, unde aproximativ 17 milioane de copii suferă din acest motiv, în timp ce 47 de milioane de americani depind de băncile de alimente.

Kaylie Haywood în vârstă de 10 de ani şi fratele ei Tyler, de 12 ani, fac parte dintre milioanele de copii care suferă din cauza foametei în SUA şi care depind de cele 15 produse furnizate de banca alimentară din oraşul Stockton, Iowa.

„Noi nu mâncăm de trei ori pe zi, adică mic dejun, prânz şi cină. Când îmi este foame sunt tristă şi moleşită“, spune Kaylie într-un reportaj BBC.

Kaylie şi Tyler locuiesc cu mama lor, Barbara, care de curând şi-a pierdut locul de muncă, aşa că acum beneficiază de ajutor de şomaj şi de bonuri de masă, care se ridică la suma de 1.100 de euro (1.480 dolari) pe lună. Kaylie completează venitul familiei colectând cutii pentru care primeşte între doi şi cinci cenţi, iar Tyler mai câştigă vreo zece dolari când tunde gazonul altora.

Familia a fost nevoită să renunţe la locuinţa lor, care îi costa în jur de 1.000 de euro cu tot cu facturi, aşa că s-au mutat într-o cameră de motel, pentru care plătesc 500 de euro.

În zona în care locuiesc cei trei, reprezentantul uneia dintre băncile de alimente a observant că numărul celor care au nevoie de ajutor a crescut brusc.

„Situaţia s-a schimbat dramatic de la recesiune. Numărul celor care depind de băncile de alimente a crescut cu 30-40%. Motivul nu este numai că oamenii şi-au pierdut locurile de muncă, ci şi faptul că serviciul pe care l-au găsit ulterior nu este bine plătit şi nu le permite să-şi întreţină familia“, spune Caren Laughlin, care lucrează în domeniul băncilor alimentare de 30 de ani.

În februarie, preşedintele Barack Obama a promis o creştere a salariului minim până la nouă dolari (şapte euro) pe oră.

„Această măsură ar creşte veniturile a milioane de familii care lucrează. Ar putea însemna diferenţa dintre alimentele cumpărate dintr-un magazin şi cele luate de la o bancă de alimente, dintre chirie sau evacuare, dintre stagnare şi progres“, a spus Obama.

Dar familiile precum cea a Barbarei, în care părinţii şi-au pierdut brusc locul de muncă şi copiii suferă de foame, continuă să îngrijoreze băncile de alimente. Laughlin spune că mulţi nu ştiu unde să caute ajutor, în timp ce alţii sunt ruşinaţi să îl ceară.

„Există o mulţime de oameni care vin aici şi care nu s-ar fi imaginat în această poziţie“, explică Laughlin.

Fundaţia de caritate „Hrăneşte America“ spune că aceste probleme sunt prezente la nivel naţional. Organizaţia deţine 200 de bănci de alimente şi hrăneşte 37 de milioane de oameni în fiecare an, inclusiv 14 milioane de copii. Reprezentanţii fundaţiei susţin că aproape 17 de milioane de copii din SUA trăiesc în case în care obţinerea hranei sănătoase nu este posibilă.

Pentru unele familii, alimentele ieftine şi uşor de preparat sunt produsele nesănătoase, cum ar fi pizza, care cresc riscul obezităţii şi al altor probleme de sănătate.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite