Florida. Un comandant israelian descrie eforturile uriaşe de salvare a celor 147 de oameni prinşi sub clădire:„Şansele sunt minime. Uneori plângem”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Eforturile de recuperare a celor 147 de oameni aflaţi încă sub straturi de beton şi metal în urma prăbuşirii părţii de sud a Champlain Towers din Surfside, Florida, continuă, dar şansele de găsire a unor supravieţuitori sunt aproape nule, spun oficialii din armata israeliană care a trimis unităţi de informaţii şi de salvare la faţa locului.

Israelul a trimis o unitate de informaţii a armatei în comitatul Miami Dade din  Florida, unde o clădire rezidenţială s-a prăbuşit în dimineaţa de 24 iunie. 147 de persoane sunt încă dispărute, în timp ce 16 trupuri au fost recuperate de sub dărâmături.

O echipă din Unitatea de Salvare Naţională a Israelului a sosit duminică la Surfside, Florida, pentru a sprijini eforturile de salvare după prăbuşirea unui bloc de 12 etaje ce făcea parte din Champlain Towers.

Unitatea  9900, o unitate a serviciilor de informaţii ale armatei, care se ocupă de colectarea de date geografice prin satelit şi de la bordul avioanelor, a creat hărţi 3D ale clădirii şi ale locurilor unde s-ar putea afla cei prinşi sub dărâmături. 

„Am analizat clădirea şi am construit un model tridimensional al structurii. Modelul nostru va permite delegaţiei comandamentului intern să furnizeze asistenţă suplimentară în eforturile de salvare, ajutându-i să navigheze mai rapid şi mai eficient prin moloz. Suntem recunoscători pentru privilegiul şi responsabilitatea de a luat parte la acest efort internaţional”, a spus locotenentul N, comandantul unităţii 9900.

Colonelul Golan Vach, şeful unei unităţi responsabile de operaţiuni de salvare şi căutare din cadrul armatei israeliene spune că n-a văzut în cei 20 de ani de experienţă o zonă de dezastru precum cea din Surfside, Florida.

„Este una din cele mai dificile şi complicate situaţii cu care ne-am întâlnit”, spunea marţi Vach, care conduce unitatea de patru ani. Acesta a spus că salvatorii au muncit cu pauze de somn de doar 2, 3 ore alături de echipe americane şi mexicane. Grămada de moloz are înălţimea unui bloc de patru etaje.Circa 24 de persoane din cele dispărute erau evrei şi aveau legături cu Israelul, a devăluit un oficial israelian.

Eforturile de recuperare a celor 147 de persoane aflate încă sub dărâmături continuă la Surfside în Florida FOTO EPA-EFE

Eforturile de recuperare a celor 147 de persoane aflate încă sub dărâmături continuă la Surfside în Florida FOTO EPA-EFE

Vach a spus că echipele au studiat structura turnului Champlain South în timp ce se aflau încă în Israel şi au construit modele 3D ale clădirii vechi de 40 de ani. Echipa a reprodus apoi în detaliu modul în care turnul s-a prăbuşit , urmărind să înţeleagă cum să excaveze situl cu cea mai mare probabilitate de a găsi supravieţuitori.

„Căutăm dormitoarele pentru că oamenii dormeau”, a spus Vach.

Echipa lui Vach s-a consultat cu familiile pentru a avea cea mai bună idee despre locul în care rudele lor ar fi putut fi în apartamentele lor în momentul prăbuşirii clădirii.

„Scopul nostru este să-i facem pe primii respondenţi să înţeleagă, unde mai exact sapă?”, a spus el.

Odată ce ştiu unde se află pe şantier, echipajele trebuie să pătrundă în metri de beton în efortul de a ajunge în dormitoare şi de a căuta posibile cavităţi în care supravieţuitorii ar fi putut găsi un adăpost, a spus Vach.

Comunitatea nu a renunţat. La un memorial improvizat în apropierea site-ului, cineva a lăsat un ghiveci de flori cu orhidee şi un mesaj: „Estelle, rămâi puternică, vino acasă”. Pe plajă, la câteva sute de metri de grămada de metal contorsionat şi beton, unde turnul se înălţa odată, cuvântul „SPERANŢĂ” este scris cu litere enorme în nisip.

Vach a spus că conversaţiile sale cu familiile au fost dificile, iar echipa sa s-a angajat să fie transparentă cu ele, deoarece posibilitatea de a găsi victime în viaţă devine tot mai slabă.

„Există şanse minime", a spus Vach. „Nu aş spune că nu există deloc."

La sfârşitul turei de 12 ore, membrii echipei israeliene se întâlnesc pentru consultări şi pentru a pune cap la cap laborioasa sarcină.

"Uneori plângem. Este firesc", a spus Vach.

Şansele unor potenţiali supravieţuitori la o săptămână de prăbuşirea unei clădiri rezidenţiale din Florida sunt minime FOTO EPA-EFE

Şansele unor potenţiali supravieţuitori la o săptămână de prăbuşirea unei clădiri rezidenţiale din Florida sunt minime FOTO EPA-EFE

Dar echipa nu a renunţat la speranţă, subliniază el, spunând că în fiecare zi găseşte spaţii şi canale noi în straturile de resturi.

„Poate că există un spaţiu restrâns pe care cineva l-a lăsat şi cineva este viu acolo”, a spus el.

Căutarea victimelor şi a supravieţuitorilor a fost îngreunată de numeroşi factori, printre care ameninţarea căderii de bucăţi de beton, ploi abundente şi vânt, precum şi descoperirea unor incendii adânci în moloz în weekend.

    

Marţi, cu doar 36 de ore înainte de prăbuşire, un antreprenor a fotografiat semne îngrijorătoare de avarie în garajul din parcarea subterană.

Clădirea din 1981 era în curs de recertificare - un proces care este necesar la fiecare 40 de ani pentru clădirile din comitatul Miami Dade.Temerile cresc acum asupra siguranţei altor clădiri din comitat.

Oficialii judeţului Miami Dade au declarat că inspectează 501 de clădiri de peste 40 de ani pentru a se asigura că niciuna nu este compromisă, precum Champlain Towers South.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite