Fenomenul scurgerilor de informaţii face ravagii şi la Departamentul de stat american, nu numai la Casa Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul de stat american Rex Tillerson
Secretarul de stat american Rex Tillerson

Un document elaborat de către Departamentul de Stat pentru şeful diplomaţiei americane Rex Tillerson privind eventuale scurgeri de informaţii din cadrul instituţiei a ajuns în mâinile unui jurnalist de la „Washington Post“ care a publicat câteva extrase.

În mod ironic, un document intern al Departamentului de Stat de avertizare împotriva scurgerilor potenţiale de informaţii provocate de către angajaţii Departamentului de Stat a ajuns în mâinile presei. Un memo de patru pagini scris de consilierul juridic, Richard Visek, pentru secretarul de stat Rex Tillerson, a căzut în mâinile reporterului Josh Rogin de la „Washington Post“.

Potrivit acestuia, documentul din data de 20 februarie cu menţiunea SBU, Protecţia informaţiilor privilegiate, adică informaţia este sensibilă, dar neclasificată, nu trebuie să fie făcută publică, a ajuns exact acolo unde nu trebuia.

O mare parte a documentului este dedicat luptei împotriva scurgerilor de informaţii. În plus, Josh Rogin a dezvăluit, de asemenea, citând surse proprii, că secretarul american de stat a încercat să consolideze controlul în departamentul său, prin reducerea numărului de funcţionari prezenţi la întâlnirile importante. De exemplu, Departamentul de Stat nu a organizat o conferinţă de presă după numirea sa.

Cu toate acestea, Departamentul de Stat încurajează angajaţii să folosească "Dissent Channel", o metodă dezvoltată în 1971 pentru angajaţii Secretariatului de Stat pentru a-şi exprima dezacordul faţă de o politică externă decisă de către executiv. "Departamentul a profitat de existenţa" Dissent Channel ", un mijloc confidenţial deliberativ care încearcă să facă mai facil dialogul deschis, creativ şi necenzurat cu privire la aspectele importante ale politicii externe", se arară în memo.

Luna trecută, serviciul responsabil de "Dissent Channel" a fost asaltat de 1.000 de diplomaţi americani care şi-au exprimat apoi protestul faţă de decretul antiimigraţie dat de preşedintele Donald Trump care interzice intrarea în Statele Unite, a resortisanţilor din şapte ţări (Siria, Libia, Somalia, Sudan, Yemen, Irak şi Iran).

Departamentul de Stat a refuzat să comenteze această scurgere de infromaţii. Mark Toner, purtătorul de cuvânt al lui Josh Rogin a declarat că nu intenţionează să discute conţinutul unui memoriu intern care nu a fost destinat să fie făcut public.

Fenomentul scurgerilor de informaţii a început la Casa Albă. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe Sean Spicer a verificat recent telefoanele mobile ale asistenţilor săi pentru a se asigura că nu comunică cu jurnalişti, în cadrul unui efort agresiv de a opri un val de dezvăluiri de la preşedinţie, relatează CNN.

Spicer a chemat personalul în biroul său, săptămâna trecută, pentru a-şi reitera frustrarea faţă de dezvăluiri, potrivit unor surse la curent cu acest lucru.

El i-a informat pe membrii personalului că folosirea unor aplicaţii criptate ca Signal şi Confide reprezintă o încălcare a Federal Records Act.

Apoi, în prezenţa consilierului de la Casa Albă Don McGahn, Spicer le-a cerut membrilor personalului său să-i dea telefoanele pentru a se asigura că nu folosesc aceste aplicaţii sau că nu corespondează în privat cu jurnalişti.

Spicer a cerut să verifice atât telefoanele de serviciu,furnizate de Guvern, cât şi pe cele personale, potrivit surselor citate.

De asemenea, el a cerut în mod expres membrilor personalului său să nu divulge informaţii despre această întâlnire sau despre eforturile sale împotriva dezvăluirilor către presă, potrivit unei surse.

Întâlnirea, despre care site-ul Politico a scris primul, a avut loc în contextul în care Casa Albă consolidează măsurile de securitate după ce dezvăluiri făcute de oficiali din administraţia sa şi alţi membri ai personalului l-au înfuriat pe preşedintele Donald Trump.

Spicer, care a refuzat să comenteze pe marginea acestei întâlniri, este deosebit de frustrat de faptul că decizia ca Mike Dubke să fie numit director de comunicaţii la Casa Albă a fost divulgată presei cu o săptămână în urmă, afirmă sursele citate.

Spicer şi Dubke sunt prieteni, iar purtătorul de cuvânt i-a susţinut numirea.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite