Familiile victimelor atacurilor de la 11 septembrie nu-l vor pe Biden la comemorări dacă nu desecretizează actele care ar arăta implicarea saudită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Biden / FOTO EPA-EFE
Joe Biden / FOTO EPA-EFE

Membrii familiilor victimelor atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 i-au cerut preşedintelui american Joe Biden să nu participe la ceremonia de comemorare dacă nu desecretizează mai multe documente guvernamentale care conţin informaţii despre atacuri.

Aproape 1.800 de persoane au semnat o scrisoare prin care îi cer să desecretizeze documente despre care familiile victimelor cred că arată implicarea Arabiei Saudite în planificarea atacurilor.

Aceştia spun că dacă refuză, n-ar trebui să se prezinte la ceremoniile de comemorare a douăzeci de ani de la atentatele teroriste, planificate pentru luna viitoare.

Conform anchetatorilor americani, atacurile au fost comise de către Al Qaeda, iar 15 din cei 19 terorişti implicaţi erau de naţionalitate saudită.

Familiile victimelor susţin de mult timp că oficiali saudţi au ştiut dinainte de atacuri şi nu au făcut nimic pentru a le opri. Aceştia au dat în judecată guvernul saudit, care a negat orice implicare. Luna trecută, mai mulţi foşti oficiali de la vârful statului saudit au depus mărturie în cadrul procesului, dar depoziţiile acestora au rămas clasificate.

„De la încheierea în 2014 a Comisiei dedicate atentatelor de pe 11 septembrie, au fost descoperite multe dovezi care implică oficiali ai guvernului saudit în sprijinirea atacurilor”, mai arată scrisoarea citată. „De-a lungul mai multor administraţii, departamentului Justiţiei şi FBI-ul au căutat în mod activ să păstreze aceste informaţii secrete şi să prevină ca poporul american să cunoască întregul adevăr despre atacurile de la 11 septembrie 2001”, susţin familiile victimelor.

Administraţiile conduse de George W  Bush, Barack Obama şi Donald Trump au refuzat să desecretizeze documentele, susţinând că o astfel de decizie ridică probleme grave de securitate naţională.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite