EXCLUSIV Decanul Harvard Kennedy School despre Maia Sandu: „Model excepţional de lider autentic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Douglas Elmendord este decanul Harvard Kennedy School de şase ani FOTO: Martha Stewart
Profesorul Douglas Elmendord este decanul Harvard Kennedy School de şase ani FOTO: Martha Stewart

Pe 25 mai, Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, a fost invitată să ţină discursul de absolvire din acest an de la Harvard Kennedy School, şcoala de politici publice a Universităţii Harvard, pe care şi ea a absolvit-o. Decanul Douglas Elmendorf a acordat un interviu exclusiv pentru „Adevărul” despre Maia Sandu.

În 2010, Maia Sandu a obţinut titlul de Master în politici publice, după finalizarea studiilor la Harvard Kennedy School. Ulterior, în perioada iunie 2010 – iulie 2012, a fost Consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale la Washington. În iulie 2012, Maia Sandu a devenit ministru al Educaţiei în Guvernul Republicii Moldova, funcţie deţinută până în iulie 2015. În 2019, timp de cinci luni, Maia Sandu a fost prim-ministru al Republicii Moldova, iar din decembrie 2020 este preşedintele acestei ţări.

Decan la Harvard Kennedy School din 2016, profesorul Douglas Elmendorf a fost, printre altele, economist senior la Consiliul de Experţi Economici al Casei Albe, luându-şi doctoratul şi masterul la Harvard, după ce a absolvit Universitatea Princeton summa cum laude.

Harvard Kennedy School este instituţia de învăţământ superior cu cei mai mulţi absolvenţi din lume care au ajuns şefi de stat sau de guverne, nu mai puţin de 17.

Care este motivaţia pentru care aţi invitat-o pe Maia Sandu să susţină discursul de absolvire la Harvard Kennedy School?

Am invitat-o pe doamna preşedinte Maia Sandu să ţină discursul de absolvire în faţa studenţilor noştri deoarece este un model excepţional de lider autentic, bazat pe principii şi serviciu public. În ultimul deceniu, Maia Sandu a rămas constant fidelă unui set puternic şi clar de valori bazat pe drepturile omului şi respectul pentru statul de drept, iar aceste valori sunt temelia unei guvernări bune şi eficiente. Este o bucurie şi o onoare pentru noi că Maia Sandu a fost de acord să ţină discursul de absolvire în faţa studenţilor de la Harvard Kennedy School în acest an.

maia sandu foto administratia prezidentiala republica moldova

A fost o surpriză faptul că preşedintele Maia Sandu a luat decizia să se întoarcă acasă şi să intre în lupta politică la puţin timp după ce a absolvit Harvard Kennedy School?

Ştim foarte bine că după ce preşedintele Maia Sandu a absolvit Harvard Kennedy School ar fi putut rămâne în America şi să aibă o carieră de succes şi confortabilă. Însă ea a ales să se întoarcă acasă şi să se confrunte cu provocările politice dificile din ţara sa natală deoarece şi-a dorit să creeze oportunităţi pentru tinerii din Republica Moldova. Şi vă pot spune că o admirăm pentru determinarea sa atât de altruistă.

Dacă ar trebui să o descrieţi pe Maia Sandu în câteva fraze, care ar fi acelea?

Preşedintele Maia Sandu a arătat lumii întregi cum o ţară mică precum Republica Moldova poate găsi o cale pentru a găzdui şi ajuta sute de mii de refugiaţi din Ucraina în momente atât de grele, în momente în care aceştia aveau atât de multă nevoie de ajutor. Preşedintele Maia Sandu a demonstrat un spirit comunitar şi un angajament remarcabil, iar aceste calităţi ale sale au inspirat cu siguranţă pe oamenii din Republica Moldova să facă mult bine pentru alţii care sunt în suferinţă. Preşedintele Maia Sandu este un exemplu pentru noi toţi.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Emmanuel Macron afirmă că vrea un „aviz rapid” cu privire la cererea Republicii Moldova de aderare la UE

Maia Sandu: Războiul declanşat de Rusia este cauza principală a inflaţiei în Republica Moldova


 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite