Evadaţii islamişti pun SUA în alertă. Motivele din spatele avertismentului mondial emis de americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Talibanii au ucis zeci de poliţişti şi gardieni în ultima lună, spărgând mai multe închisori. FOTO Reuters
Talibanii au ucis zeci de poliţişti şi gardieni în ultima lună, spărgând mai multe închisori. FOTO Reuters

În ultima lună, gruparea teroristă al-Qaeda a ajutat în jur 2.000 de deţinuţi din nouă state musulmane să evadeze. SUA au închis 22 de ambasade din Orientul Mijlociu şi au sporit măsurile de securitate, anunţând că serviciile de informaţii au interceptat date privind „cea mai clară şi mai credibilă ameninţare teroristă” din ultimii ani.

Serviciile americane au descoperit un complot terorist major pus la cale de al-Qaeda, care vizează mai multe ţinte occidentale. Această ameninţare, cea mai „clară şi mai credibilă de multă vreme”, după cum au descris-o autorităţile, a determinat Statele Unite ale Americii să decidă închiderea a 22 de ambasade şi consulate din Orientul Mijlociu şi nordul Africii.

Marea Britanie, Franţa şi Germania au făcut acelaşi lucru pentru serviciile diplomatice din capitala statului Yemen. Departamentul de Stat a emis o avertizare globală de călătorie pentru cetăţenii americani, prima de felul ei din aproape trei ani. Ultima a fost emisă în 2011, atunci când grupărire teroriste au ameninţat cu noi atacuri cu ocazia împlinirii a 10 ani de la atentatele din septembrie 2001. 

Teroriştii sunt „în poziţie de atac”

Celula teroristă aleasă pentru punerea în aplicare a atentatelor ar fi „mobilizată în poziţia de atac”, potrivit mai multor surse militare citate sub anonimat de presa americană. 

Ameninţarea teroristă este sporită de faptul că săptămâna aceasta se împlinesc 15 ani de la se împlinesc 15 ani de la atentatele asupra ambasadelor americane din Kenya şi din Tanzania, atacuri în care au murit peste 200 de oameni şi au fost răniţi mai bine de 4.000.

Există informaţii despre o ameninţare semnificativă, iar noi am reacţionat. Ţinta exactă nu este cunoscută, dar intenţia este clară. Ideea este atacarea obiectivelor occidentale, nu doar a celor americane.    Martin Dempsey,  şeful Statului Major al SUA

Însă cel mai mare motiv de îngrijorare în momentul de faţă este faptul că în ultima lună, al-Qaeda a ajutat să evadeze „câteva sute” de deţinuţi din închisori aflate în nouă state arabe, printre care Pakistan, Irak şi Libia. Din cauza acestor evadări, Interpol a emis un avertisment de securitate la nivel mondial, cerând statelor să „proceseze cât mai rapid orice informaţie legată de aceste evenimente”. 

Cea mai recentă evadare organizată de al-Qaeda a avut loc într-o închisoare din nord-vestul Pakistanului, unde au fost eliberaţi 248 de deţinuţi. Cel puţin 30 dintre aceştia sunt „militanţi jihadişti înrăiţi”, închişi pentru că au participat la atacuri sinucigaşe sau alte atentate teroriste. Talibanii au folosit arme automate şi bombe pentru a dărâma zidurile închisorii din oraşul Dera Ismail, iar în timpul evadării au murit 13 persoane, dintre care şase poliţişti. 

Liban: 1.200 de evadaţi dintr-o lovitură

Alte câteva sute de deţinuţi au evadat din două închisori din Irak pe 22 iulie. Membrii grupării au folosit mortiere pentru a-şi face drum în închisorile din Abu Ghraib, aflat la vest de Bagdad, şi Taji, aflat în nord, unde se aflau mai mulţi membrii cu state vechi în structurile al-Qaeda. Aici, peste 20 de gardieni au fost ucişi în câteva ore de lupte. Cinci zile mai târziu, pe 27 iulie, a avut loc „lovitura de graţie”: în jur de 1.200 de deţinuţi au evadat dintr-o închisoare din oraşul libian Benghazi. 

„Suspectăm implicarea al-Qaeda în mai multe dintre spargerile care au dus la evadarea a sute de terorişti şi alţi infractori, Interpol cere asistenţa organizaţiilor din cele 190 de ţări membre pentru a stabili dacă aceste evenimente sunt legate sau coordonate între ele”, se arată în alerta emisă de Organizaţia Internaţională de Poliţie Criminală (Interpol). 

Sâmbătă, la Casa Albă a fost organizată o şedinţă de urgenţă, prezidată de Susan Rice, consilierul preşedintelui Obama pe probleme de securitate naţională, şi de Comitetul Principalilor - format din Secretarul de Stat, Secretarul Trezoreriei, Secretarul pentru Apărare şi şeful Statului Major, care au avut ca obiectiv stabilirea acţiunilor care trebuie întreprinse după ce a fost emisă atenţionarea de călătorie, care expiră pe 31 august. Deocamdată, nu au fost date detalii despre reluarea misiunilor diplomatice, care rămân închise şi luni. 

CITEŞTE MAI MULT


Surse militare: celula teroristă din spatele complotului care vizează SUA „este mobilizată în poziţia de atac”

Un complot terorist internaţional, coordonat de Al-Qaeda, a determinat SUA să închidă 22 de ambasade şi consulate din ţările arabe, măsură aplicată şi de Marea Britanie, Germania şi Franţa la o scară mai restrânsă. Ameninţarea este sporită de faptul că, în ultima lună, Al-Qaeda a ajutat aproximativ 250 de deţinuţi extremişti să evadeze din închisori din state arabe.


Întâlnire de urgenţă la Casa Albă. Obama a fost informat despre „cea mai clară şi mai credibilă ameninţare teroristă” de multă vreme

Consilierii pe teme de securitate ai preşedintelui american Barack Obama s-au reunit sâmbătă la Washington pentru a discuta despre ameninţarea teroristă care a determinat SUA să închidă 22 de ambasade şi consulate din ţări arabe şi să emită un avertisment mondial de călătorie.


Alertă mondială pentru risc de atentate al-Qaeda. SUA îşi vor închide 21 de ambasade, iar Marea Britanie întrerupe activitatea diplomatică în Yemen

Statele Unite au emis, vineri, o alertă mondială de călătorie pentru toţi cetăţenii americani, avertizând asupra riscului sporit al unor atentate pe care gruparea teroristă Al-Qaeda le-ar putea comite în luna august, mai ales în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.


Mai multe ambasade ale Statelor Unite vor fi închise duminică din motive de securitate

Reprezentanţii Departamentului de Stat al Statelor Unite au anunţat joi că duminică vor închide mai multe ambasade şi consulate din întreaga lume din motive de securitate.


Interpolul a emis o avertizare de securitate la nivel global, după ce sute de prizonieri au evadat cu ajutorul Al-Qaeda

Interpol a emis un avertisment de securitate la nivel global, după ce, în ultima lună, sute de prizonieri din închisori aflate în nouă state, printre care Pakistan, Irak şi Libia, au evadat cu ajutorul grupării teroriste Al-Qaeda.


Al-Qaeda acuză Statele Unite de organizarea "complotului" pentru înlăturarea lui Mohamed Morsi

Liderul reţelei teroriste Al-Qaida, Ayman Al-Zawahiri, acuză Statele Unite că "au complotat" cu armata egipteană şi cu minoritatea creştină coptă pentru demiterea preşedintelui Mohamed Morsi, înlăturat pe 3 iulie, conform unei înregistrări audio difuzată pe site-uri islamiste, relatează AFP.


Şeful Statului Major al armatei SUA: Complotul Al-Qaeda depistat de SUA vizează obiective ale ţărilor occidentale

Complotul terorist organizat de reţeaua Al-Qaeda, pe fondul căruia SUA au închis ambasade şi au emis o avertizare globală de călătorie, vizează "obiective occidentale", afirmă, într-un interviu acordat postului american ABC News, generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major al armatei americane.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite