Epidemia americană de crime în masă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
blog

Nu mai sunt episoade izolate. Desigur, este dreptul lor constituţional şi care trebuie respectat în a se ucide cât mai precis şi des unii pe alţii.

Şi nu dezbaterea legală asupra fenomenului cred că ar trebui să-i obsedeze pe aliaţii europeni ai Americii, ci posibilitatea ca epidemia respectivă să se întindă, să fie exportată, perfect legal, pe continentul nostru unde se ridică sensibil nivelul de tensiune şi sunt din ce în ce mai numeroase apelurile la violenţă care să însoţească diversele formule de nesupunere civilă organizată la chemare unuia sau altuia dintre partidele extremiste şi ultra-naţionaliste.

Marea problemă care este totodată ameninţarea-cadru în prezenţa căreia ar trebui făcută analiza este, pe fond, indiferenţa din ce în ce mai profundă a societăţii faţă de structurile statului care ar trebui să fie pavăza care să apere cetăţenii. De aici, din ce în ce mai mult, convingerea oamenilor că, singuri fiind în faţa primejdiei, nu au altă soluţie decât să se apere singuri, acumulând un număr din ce în ce mai important de arme, transformând universul domestic într-un fel de cazarmă super-dotată, bastion care trebuie apărat cu toate forţele şi cu tot ce oferă tehnologia de specialitate în domeniu.

Opinia publică asistă cu oroare la numărul din ce în ce mai mare de crime în masă şi jeleşte corespunzător câteva zile. Dar, atenţie, fiecare dintre aceste episoade nu duce cu nimic la scăderea tentaţiei de a avea şi purta arme. Dimpotrivă chiar, o amplifică deoarece, aşa cum s-a văzut şi în cazul masacrului din Illinois, explicaţiile, revelaţiile ulterioare au dovedit că autorităţile au fost iarăşi depăşite de situaţi şi/sau totalmente incompetente, în orice caz neatente la semnalele de alarmă înregistrate în cazul suspectului de acum.

Nu era deloc „un personaj oarecare”, ci cu o istorie personală extrem de precisă foarte bine cunoscută de poliţia care-l înregistrase pentru încercare de sinucidere şi proferare de ameninţări foarte violente. În aprilie 2019 poliţia primeşte un apel în care se spune că Robert Crimo III (foto) ameninţă că se va sinucide. Chris Covelli, adjunctul de la Lake County Major Crime Task Force este perfect liniştit când, după ce povesteşte episodul respectiv din aprilie 2019, spune că, într-adevăr poliţia a ajuns la casa respectivă după primirea apelului dar, cum se constatase deja prezenţa unui medic şi a unor personal cu specializare în psihiatrie, nu s-a mai considerat să se întocmească un dosar pentru tânărul Crimo.

Povestea are o continuare căci, în acelaşi an, un membru al familiei suspectului cheamă poliţia afirmând că „în mod sigur va ucide pe toată lumea”. Un echipaj de poliţie răspunde apelului şi găseşte şi confiscă 16 cuţite, o sabie şi un pumnal. Iar poliţistul Covelli susţine şi acum că ăsta n-ar fi fost un motiv suficient pentru a-l aresta pe Crimo. A existat doar o simplă notificare a incidentului adresată poliţiei statale din Illinois.

Suspect atac armat Chicago

Dar, veţi spune pe bună dreptate, asta-i priveşte. Atunci unde ar fi problema?

După părerea mea (şi asta s-ar putea reproduce foarte uşor şi pe diversele pieţe negre de arme din Europa şi, în orice caz, prin livrările foarte prompte folosind serviciile de mesagerie propuse de Dark Net) chestiunea realmente relevantă pentru dimensiunea dezastrului din SUA o reprezintă nu numai magazinele de arme, ci şi numărul realmente uriaş de kit-uri pentru construcţia de arme, în linişte, acasă, moment în care oricare asemenea armă nu mai poate fi identificată şi urmărită pe vreun circuit de securitate. Sunt sute şi sute de adrese în spaţiul virtual unde: 1. Se fac demonstraţii video despre cum se poate asambla acasă o armă de mare putere şi precizie 2. Se propun kit-uri de construcţie a unei puşti de mare precizie tip AR-15 (foto) folosită de lunetiştii din armata americană şi din alte câteva armate NATO 3. Preţuri pe măsură, mai ales că oferă răspunsul foarte comercial la întrebarea de bun simţ „nu poţi să-ţi permiţi să cumperi o armă tip AR-15 sau un pistol Glock?”. Atunci răspunsul îl aveţi, ieftin de tot, aici, spre exemplu. 4. Dacă tot nu vă lămuriţi, apelaţi la un site specializat unde veţi avea explicaţii de la oameni de meserie şi, până la urmă, tot veţi găsi unealta de ucis care să vi se potrivească.

blog

Exact aşa arată arma cu care a tras Robert Crimo III, aşa arată tipul de armă cu care se va mai putea trage oricând şi oriunde, prelungind la nesfârşit episoadele demenţei sangvinare. Cât timp? Asta e imposibil de spus, pe măsură ce crizele devin mai acute şi violenţa pare cel mai ieftin şi la îndemână răspuns. Reflectaţi o secundă asupra gravităţii situaţiei, ştiind că suspectul pentru crima în masă din Illinois are doar 21 de ani şi, de curând, achiziţionase legal 5 arme începând cu momentul în care împlinise 19 ani.

Iar lângă noi, în Ucraina, se poate naşte – spun din ce în ce mai numeroasele avertismente din partea serviciilor de informaţii europene – o piaţă enormă, desigur la negru, de arme de toate calibrele care, aşa cum s-a întâmplat în spaţiul fostei Iugoslavii după terminarea serie de conflicte. Poate nu se va întâmpla, poate regulile jocurilor se vor schimba şi nimeni nu va vinde ceva din imensul arsenal care s-a strâns acolo. Poate, de ce nu, să avem totală încredere în Ucraina europeană şi, în general, să ne păstrăm intact optimismul faţă de viitor.

Aşa sună un final corect politic.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite