Elizabeth Holmes,  tânăra care uimise Silicon Valley, găsită vinovată pentru fraudă. Ea riscă zeci de ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Kimberly White / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Foto: Kimberly White / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

O instanţă din California a găsit-o vinovată pentru fraudă pe Elizabeth Holmes, fondatoarea Theranos, compania din Silicon Valley care promitea o adevărată revoluţie în sistemul analizelor medicale. După mai mult de cincizeci de ore de deliberări, cei doisprezece juraţi – opt bărbaţi şi patru femei – ai tribunalului federal din San José (California), au declarat-o vinovată pentru escrocherie asupra investitorilor.

Cu toate acestea, juriul a achitat-o de alte acuzaţii şi nu a putut ajunge la un acord asupra altor acuzaţii împotriva ei. Tânăra de 37 de ani riscă zeci de ani de închisoare în urma condamnării sale, dar sentinţa va fi stabilită la o dată ulterioară în instanţa federală.

Juraţii au început să delibereze la sfârşitul zilei de 17 decembrie, după ce au ascultat mărturii timp de mai bine de trei luni la procesul din San José, în Silicon Valley. Holmes a fondat Theranos în 2003, la vârsta de 19 ani. Ea a promis că va produce instrumente de diagnosticare care vor fi mai rapide şi mai ieftine decât cele disponibile în laboratoarele tradiţionale. Cu ajutorul unei poveşti bine puse la punct, ea a reuşit în câţiva ani să câştige încrederea unor personalităţi şi să obţină fonduri de la investitori prestigioşi, atraşi de profilul acestei tinere femei, o raritate în lumea masculină a inginerilor californieni.

 Elizabeth Holmes,tânăra, în care mulţi vedeau o minte strălucită, a fost comparată adesea cu Steve Jobs, fondatorul Apple, o comparaţie pe care ea însăşi a avut grijă să o cultive, îmbrăcându-se la fel, în negru, cu bluze pe gât. Şi-a început afacerea la 19 ani, a ajuns miliardară la 30 de ani, pentru ca patru ani mai târziu să coboare în infern, fiind în centrul unui faliment răsunător şi al unor acuzaţii grave de înşelare cu bună-ştiinţă a investitorilor.

Elizabeth Holmes
Elizabeth Holmes

Foto: Nick Otto / AFP

La anunţarea verdictului, tânăra şi-a păstrat aparent calmul. A ieşit din sala tribunalului ţinându-se de mână cu mama şi cu partenerul ei actual şi nu a făcut declaraţii.

Elizabeth Holmes a fost pusă sub acuzare în urmă cu trei ani, dar procesul a fost întârziat de faptul că a venit pandemia, iar acuzata a dat naştere unui copil între timp.

Acuzată că i-a înşelat pe investitori şi pacienţi, Elizabeth Holmes riscă 20 de ani de închisoare, o amendă penală de 250.000 de dolari şi plata unor despăgubiri. Ea a pledat nevinovată.

Verdictul pecetluieşte ascensiunea şi căderea - deopotrivă ieşite din comun - a lui Elizabeth Holmes şi ar putea avea consecinţe de anvergură pentru Silicon Valley. În cele patru luni de proces, procurorii federali au chemat la bară 29 de martori, subliniind paşii greşiţi şi presupusele fraude pe care Holmes le-a comis în cei 15 ani cât a fost director general al companiei.

Mărirea şi decărerea celei comparate cu Steve Jobs

Personaj carismatic, atrăgând atenţia cu părul său blond, pus în evidenţă de bluzele negre şi vocea joasă, Elizabeth Holmes a devenit rapid celebră atât în lumea tehnologiei, cât şi în afara ei, apărând pe copertele marilor reviste, fiind cap de afiş la conferinţe şi fiind comparată cu Steve Jobs.

Pe măsură ce Theranos s-a dezvoltat, compania a atras investitori de renume, printre care foştii secretari de stat George Schultz şi Henry Kissinger, mogulul media Rupert Murdoch, fondatorul Oracle, Larry Ellison, familia Walton, proprietara lanţului de supermarketuri Walmart, şi familia miliardară a fostului secretar pentru educaţie, Betsy DeVos.

La apogeul său, Theranos a fost evaluată la peste 9 miliarde de dolari.

Fisurile au început să apară în 2015, când o investigaţie a publicaţiei The Wall Street Journal a dezvăluit că testele Theranos dădeau de fapt erori masive şi firma făcea, de fapt, alte analize folosind metodologia tradiţională de recoltare a sângelui şi laboratoare externe.

Prăbuşirea Theranos a fost urmărită cu un interes poate chiar mai mare decât ascensiunea sa spectaculoasă, inspirând mai multe documentare, un film de lung metraj şi un viitor serial de televiziune.

În timpul procesului, procurorii i-au făcut lui Holmes un portret de lider sever, avid de putere, dispus să facă orice pentru a salva imaginea companiei, reprimând disidenţa şi manipulând presa. „Ea a ales frauda în locul eşecului în afaceri”, a declarat procurorul Jeff Schenk în pledoaria sa finale. „Ea a ales să fie necinstită faţă de investitori şi faţă de pacienţi. Această alegere nu a fost doar insensibilă, ci şi criminală”, a adăugat procurorul.

Avocaţii ei au adoptat o linie de apărare potrivit căreia Elizabeth Holmes a fost victima abuzurilor fostul ei iubit secret şi partener de afaceri, Ramesh „Sunny” Balwani (foto jos), care a fost timp de zece ani copreşedinte al companiei.

ramesh balwani foto Kimberly White / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Foto Kimberly White / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Elizabeth Holmes a susţinut că Balwani controla tot ceea ce făcea, trebuia să ştie cu cine îşi petrecea timpul şi chiar ce mânca, în încercarea de a o transforma într-un CEO de succes.

Sunny Balwani a negat ferm afirmaţiile potrivit cărora ar fi maltratat-o pe Holmes. La rândul lui, el va fi judecat anul acesta pentru fraudă. Procesul ar trebui să înceapă în februarie.

Elizabeth Holmes s-a născută în 1984 la Washington, într-o familie bogată. După o educaţie strălucită, în 2003 a intrat la prestigioasa Universitate Stanford pentru a studia chimia. Cea mai bună din clasa ei în primul an, a primit o bursă pentru un proiect de cercetare.

În 2004, ea a depus un brevet pentru un dispozitiv care îi permitea să urmărească doza de medicamente de pe un smartphone. Părăseşte Stanford-ul şi îşi înfiinţează propria companie: Theranos, un nume format de la cuvintele (în engleză) „terapie” şi „diagnostic”. Avea 19 ani şi voia să revoluţioneze modul în care se fac analizele de sânge.

În iunie 2018, justiţia l-a pus sub acuzare şi pe fostul director operaţional de la Theranos, Ramesh Balwani: nouă capete de acuzare pentru fraudă electronică şi două capete de acuzare pentru conspiraţie în vederea comiterii de fraude electronice prin distribuirea către clienţi a unor teste de sânge cu rezultate falsificate.

Ceea ce mult timp nu s-a ştiut a fost însă că Elizabeth Holmes a avut o relaţie romantică secretă cu Ramesh Balwani.

Hindus născut în Pakistan, Ramesh „Sunny” Balwani a emigrat în India şi apoi în SUA. Elizabeth l-a cunoscut în 2002. Ea avea 18 ani şi era încă la şcoală. El era cu 19 ani mai în vârstă decât ea şi era căsătorit cu o altă femeie la acea vreme.

Balwani a divorţat de soţia sa în acelaşi an şi şi-a început relaţia cu Elizabeth în 2003, cam în aceeaşi perioadă în care aceasta a renunţat la facultate.

Deşi Balwani nu s-a alăturat oficial companiei Theranos până în 2009, când a primit funcţia de director operaţional, el îi dădea sfaturi în culise încă de pe atunci.

Cei doi s-au mutat împreună într-un apartament în 2005. Holmes şi Balwani au condus împreună compania cultivând un stil corporatist caracterizat prin „secretomanie şi frică”. Relaţia lor romantică a fost ascunsă în mare parte din perioada în care au condus împreună compania.

Balwani a părăsit Theranos în 2016, după ce autorităţile au început investigaţiile. Circumstanţele plecării sale sunt neclare. Holmes a declarat că l-a concediat, dar Balwani spune că a plecat de bunăvoie.

La începutul anului 2019, Elizabeth Holmes s-a logodit cu William Evans, unul dintre moştenitorii - în vârstă de 27 de ani - ai companiei Evans, un grup de hoteluri deţinute de familia sa în zona San Diego. Peste câteva luni, Holmes şi Evans s-au căsătorit într-o ceremonie privată. Cuplul locuieşte acum în San Francisco, iar între timp Holmes a născut un băieţel, în iulie 2021.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite