Echipa lui Joe Biden cere confirmarea oficială a victoriei de către Administraţia pentru Servicii Generale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa preşedintelui ales al SUA, Joseph Biden, aşteaptă ca Administraţia pentru Servicii Generale să confirme oficial victoria în scrutinul prezidenţial. Echipa lui Donald trump trage de timp.

Ron Klain, unul dintre principalii consilieri politici ai lui Joseph Biden şi viitorul şef al Cancelariei prezidenţiale, a declarat echipa preşedintelui ales, Joe Biden doreşte ca în următoarea săptămână Administraţia pentru Servicii Generale să anunţe confirmarea victoriei candidatului democrat.  „Mesajele lui Donald Trump sunt o nouă confirmare a realităţii că Joe Biden a câştigat scrutinul. A câştigat pentru că a obţinut mai multe voturi, mult mai multe în votul naţional şi acelaşi număr de voturi în Colegiul federal cu care Donald Trump şi-a proclamat victoria acum patru ani”, a declarat duminică Ron Klain.

 „Dacă preşedintele SUA este pregătit să recunoască realitatea, acesta este un fapt pozitiv. Dar nu mesajele postate pe Twitter de Donald Trump îl fac pe Joe Biden preşedinte. Poporul american a făcut acest lucru. Vrem ca în următoarea săptămână Administraţia pentru Servicii Generale să anunţe confirmarea victoriei”, a precizat Ron Klain, potrivit postului NBC News. Donald Trump refuză să recunoască victoria lui Joe Biden în scrutinul prezidenţial. Echipa lui Trump contestă rezultatele în state decisive. Duminică, Donald Trump a postat noi mesaje pe Twitter, afirmând că Joe Biden a câştigat doar pentru că scrutinul a fost fraudat. „Scrutin fraudat. Vom câştiga. A câştigat doar în ochii presei de ştiri false. Nu recunosc nicio înfrângere. Avem un drum lung de parcurs. Este vorba de un scrutin fraudat”, a scris el.

Trump a susţinut că alegerile au fost falsificate prin buletine de vot "ilegale", făcând aluzie la buletinele de vot trimise prin poştă pe care le-a criticat fără temei ca fiind vulnerabile la frauda electorală. El a insistat, de asemenea, că observatorilor republicani ai alegerilor li s-a refuzat pe nedrept accesul pentru a urmări procesul de despuiere a urnelor la unele secţii. Stafful său de campanie a intentat procese în mai multe state cheie, însă unele dintre ele au fost respinse rapid. Au crescut îngrijorările că disputa ar putea complica procesul de transfer al puterii. În cursa pentru Casa Albă, un candidat câştigător trebuie să obţină cel puţin 270 din 538 de voturi ale Colegiului Electoral alocate celor 50 de state şi districtului Columbia. 

Candidatul care câştigă votul popular într-un stat obţine voturile electorale ale acelui stat, de obicei după principiul „câştigătorul ia totul“'. 

Potrivit proiecţiilor principalelor mass-media din ţară, Biden, fost vicepreşedinte în mandatul predecesorului lui Trump, Barack Obama, a obţinut un total de 306 voturi electorale, în comparaţie cu 232 pentru Trump. Însă liderul republican nu şi-a recunoscut încă înfrângerea şi s-a dedicat răspândirii teoriilor conspiraţiei despre o presupusă fraudă electorală, fără să aducă probe. Sâmbătă, mii de susţinători ai săi au mărşăluit în centrul Washingtonului pentru a protesta împotriva acestei presupuse fraude electorale la un miting care a dus la violenţe noaptea târziu împotriva detractorilor acestuia.

Echipa lui Trump dă înapoi în Pennsylvania

Echipa de campanie a lui Donald Trump a renunţat la o parte centrală a contestaţiei sale la în ce priveşte alegerile prezidenţiale din Pennsylvania, acolo unde democratul Joe Biden a câştigat decisiv, la o diferenţă de aproximativ 70.000 de voturi. Înainte de una dintre înfăţişările din instanţă în ce priveşte această contestaţie, programată pentru marţi, echipa lui Trump a renunţat la acuzaţia conform căreia 682.479 de voturi prin corespondenţă au fost procesate ilegal fără ca reprezentanţii săi să fie de faţă. Avocaţii republicanilor au recunoscut, însă, într-un alt proces, că au avut observatori certificaţi care au asistat la procesarea voturilor prin corespondenţă în Philadelphia. Guvernatorul statului Pennsylvania, Tom Wolf, a declarat că au existat observatori de la toate partidele pe parcursul întregului proces şi că „orice altă acuzaţie în ce priveşte această chestiune este o minciună”. Conform noii forme a contestaţiei, republicanii acuză acum doar că votanţii lor au fost „trataţi nefavorabil”, prin comparaţie cu cei ai democraţilor. 

Republicanii trag de timp

Donald Trump şi echipa sa de campanie se străduiesc să amâne procesul de certificare cât mai mult posibil pentru a îl bloca şi a nu permite ca statul Pennsylvania, unul dintre cele mai importante în aritmetica electorală, să trimită electori în Colegiul Electoral. Alte contestaţii ale lui Trump au fost deja respinse de instanţe din Pennsylvania. Republicanii se străduiesc de la anunţarea rezultatelor să convingă instanţele de judecată să anuleze buletine de vot pe baza unor tehnicalităţi procedurale – lipsa plicurilor adiţionale sau necompletarea unor date şi pe plicul exterior. Peste 2.6 milioane de voturi au fost exprimate prin sistemul de vot prin corespondenţă în Pennsylvania, însă niciun oficial electoral federal sau de stat, instituţie sau procuror nu a raportat vreo problemă sau fraudă în ce le priveşte.

Conform proiecţiilor anunţate de mai multe canale media făcute după calcularea voturilor obţinute de candidatul democrat în mai multe state esenţiale, printre care Pennsylvania, Arizona şi Georgia, Joe Biden va fi cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite, după ce va depune jurământul la 20 ianuarie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite