Dovada că Trump a cerut în mod repetat investigarea lui Biden. Casa Albă a publicat transcrierea discuţiei telefonice dintre Trump şi Zelenski

0
Publicat:
Ultima actualizare:
trump zelenski

Preşedintele Donald Trump i-a cerut în mod repetat preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să-i investigheze pe fostul vicepreşedinte Joe Biden şi pe fiul său, Hunter, în timpul unei discuţii telefonice de pe 25 iulie, potrivit unei transcrieri a conversaţiei publicată, miercuri, de Casa Albă.

Publicarea documentului vine la o zi după ce preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a anunţat că va sprijini începerea unei proceduri de destituire a preşedintelui Trump şi l-a acuzat că „şi-a încălcat jurământul”.

Potrivit documentului de cinci pagini al Casei Albe, Trump a cerut ca Volodimir Zelenski să colaboreze cu Rudy Giuliani, avocatul personal al liderului de la Washington şi cu procurorul general William Barr într-o investigaţie care să-l vizeze pe fostul vicepreşedinte Biden şi pe fiul său.

Zelenski i-a spus preşedintelui american că unul dintre asistenţii săi discutase deja cu Giuliani şi că aşteaptă cu nerăbdare o nouă întâlnire, când fostul primar al New Yorkului avea să meargă în Ucraina, potrivit sumarului apelului. 

„Sunt multe discuţii despre fiul lui Biden şi că Biden a oprit ancheta şi multă lume vrea să afle despre asta”, i-a spus Trump lui Zelenski, potrivit transcrierii. „Orice puteţi face cu procurorul general ar fi minunat”.

„Biden se lăuda că a oprit ancheta, deci dacă puteţi să verificaţi. Mie îmi sună îngrozitor”, i-a mai spus liderul american lui Zelenski.

Liderul de la Kiev i-a răspuns că este „la curent cu această situaţie” şi l-a asigurat pe preşedintele american că viitorul procuror general ucrainean se va ocupa de această problemă. „Viitorul procuror general va fi 100% omul meu, candidatul meu (...) El sau ea va examina această situaţie, mai exact compania pe care aţi menţionat-o în acest caz. Ideea investigării acestui caz este să restabilim corectitudinea, aşadar ne vom ocupa de asta”, l-a asigurat Zelenski pe Trump.

Trump a adăugat ulterior că îi va transmite lui Barr să-l contacteze pe Zelenski şi că „îi vom da noi de capăt”.

Într-un comunicat de miercuri, Departamentul de Justiţie a transmis că nu a fost la curent cu faptul că Trump l-a implicat pe Barr în această chestiune, decât la „câteva săptămâni după ce apelul telefonic a avut loc”, atunci când a fost depusă plângerea informatorului din serviciile de securitate.

Transcrierea nu conţine nicio referire la ajutorul militar destinat Ucrainei pe care Trump l-ar fi suspendat cam cu o săptămână înainte ca discuţia telefonică cu Zelenski să aibă loc. Trump menţionează în repetate rânduri cum SUA investesc „mult efort şi mult timp” în Ucraina. 

Trump: „Trebuie să spun că facem multe pentru Ucraina. Investim mult efort şi mult timp. Mult mai mult decât fac ţările europene şi ele ar trebui să ajute mai mult decât o fac. Germania aproape că nu face nimic pentru voi. Tot ce fac este să vorbească şi cred că asta e ceva despre care trebuie să-i întrebaţi. [...] Dar Statele Unite au fost foarte, foarte bune cu Ucraina. Nu aş spune neapărat că este o reciprocitate, pentru că se întâmplă lucruri care nu sunt bune, dar SUA sunt foarte foarte bune cu Ucraina”.

Zelenski: „Aveţi absolută dreptate. Nu doar 100%, ci 1.000 % şi pot să vă spun următoarele. Am vorbit cu Angela Merkel şi m-am întâlnit cu ea. M-am întâlnit şi am vorbit şi cu Macron şi le-am spus că nu fac cât ar trebui pe problemele cu sancţiunile. Nu impun sancţiunile [...] Se pare că, deşi e logic ca Uniunea Europeană să fie cel mai mare partener al Ucrainei, Statele Unite este un partener mul mai mare şi vă sunt recunoscător pentru asta”.

Trump i-a mai cerut lui Zelenski să „ne faceţi o favoare” şi să verifice o teorie potrivit căreia Ucraina ar fi jucat un rol în problema emailurilor furate de la Comitetul Naţional Democrat, înaintea alegerilor din 2016.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacţionat cu umor la informaţiile apărute pe acest subiect. „Nimeni nu poate să exercite presiuni asupra mea, pentru că sunt preşedintele unei ţări independente”, a declarat Zelenski unui post rus de televiziune, care a publicat miercuri înregistrarea acestui interviu realizat la New York. „Singura persoană care poate face presiune asupra mea este fiul meu de şase ani”, a adăugat Zelenski, care urmează să se întâlnească cu preşedintele Donald trump miercuri seara, în marja Adunării Generale a ONU, la New York.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite