Donald Trump a convins o companie să păstreze 1.000 de locuri de muncă în Indiana în loc să le transfere în Mexic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donald Trump a convins producătorul de sisteme de încălzire şi climatizare Carrier să păstreze aproape 1.000 de locuri de muncă în Indiana, în loc să le transfere în Mexic, o primă victorie-test pentru preşedintele ales, care a promis să oprească transferul de slujbe în ţara vecină, relatează postul CNN, citat de news.ro.

Trump şi Mike Pence, vicepreşedintele ales, în prezent guvernator al statului Indiana, se vor afla joi în acest stat pentru a anunţa acordul, se arată într-un comunicat al Carrier.

Compania, deţinută de grupul United Technologies, contractor  major în industria apărării, anunţase în februarie că două fabrici din Indiana vor fi închise. Una dintre aceste fabrici aparţine Carrier şi are 1.400 de angajaţi , iar cealaltă aparţine United Technologies Electronic Controls, unde lucrează 700 de persoane.

Carrier nu a dezvăluit termenii acordului, dar se ştie că, la fel ca alte companii multinaţionale, vrea reducerea impozitului pe profit.

Soarta altor peste 400 de locuri de muncă de la fabrica Carrier din Indianapolis  nu este clară şi nici dacă vor fi salvate cele 700 de posturi de la fabrica United din Huntington.

Carrier intenţiona să transfere producţia în Mexic, de anul viitor, măsură prin care ar fi redus costurile pentru forţa de muncă cu 65 de milioane de dolari, potrivit sindicatului angajaţilor.

United Technologies este un contractor major pentru industria  apărării şi beneficiază de fonduri federale de ordinul miliardelor de dolari, astfel că are nevoie să păstreze relaţii bune cu viitoarea administraţie Trump.

Grupul obţine venituri anuale de circa 5,6 miliarde de dolari prin contracte cu Guvernul, potrivit datelor proprii, sumă echivalentă cu aproximativ 10% din veniturile sale totale.

Guvernul mai plăteşte anual aproape 1,5 miliarde de dolari pentru activităţile de cercetare şi dezvoltare ale United.

„Joi va fi o zi mare pentru Indiana şi pentru muncitorii extraordinari ai acestui stat minunat. Ne vom păstra companiile şi locurile de muncă în SUA. Mulţumesc Carrier“, a scris Trump.

Un precedent periculos?

Unii economişti cred însă că acordul poate stabili un precedent periculos.

„Noi stimulente echivalează cu subvenţii. Felicitări, contribuabili ai statului Indiana. Tocmai aţi cumpărat o fabrică ineficientă de aparate de aer condiţionat“, a spus Scott Lincicome, jurist în drept comercial şi membru al Cato Institute, de orientare libertariană.

Un profesor de economie la Universitatea din Michigan, Justin Wolfers, a avertizat că acordul poate stabili un precedent periculos.

„Orice director competent va putea acum să ameninţe că va transfera locuri de muncă în Mexic şi să ceară bani pentru a nu o face“, a scris Wolfers pe Twitter, adăugând că este „o politică economică grozavă“.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite