Donald Trump vrea să pună capăt Loteriei Vizelor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Donald Trump Foto: EPA
Preşedintele SUA, Donald Trump Foto: EPA

În primul său discurs privind Starea Uniunii, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, şi-a reafirmat dorinţa de a înăspri politica referitoare la imigraţie şi s-a pronunţat încă o dată împotriva Loteriei Vizelor.

În faţa celor două Camere ale Congresului reunite în şedinţă solemnă, marţi seară, liderul Casei Albe s-a îndepărtat de stilul incendiar care l-a consacrat şi a lansat un apel la unitate, la finalul primului său an la putere, care a divizat profund prima putere mondială.

„Împreună, să construim o Americă sigură, puternică şi mândră“, a afirmat el în discursul ce a fost urmărit în direct de zeci de milioane de telespectatori, dar care a fost relativ sărac în detalii sau anunţuri, notează AFP.

Însă chiar dacă preşedintele Statelor Unite a adoptat un ton mai conciliant în privinţa anumitor subiecte, referirile la imigraţie au fost făcute mai întâi prin prisma violenţei, drogurilor şi terorismului.

„Timp de decenii, frontierele deschise au permis drogurilor şi grupărilor criminale să se reverse peste comunităţile noastre cele mai vulnerabile. Ele au permis milioanelor de muncitori prost plătiţi să intre în concurenţă pentru locuri de muncă şi salarii cu americanii cei mai săraci. Mai tragic, au costat pierderea a numeroase vieţi nevinovate“, a afirmat republicanul Donald Trump.

  

Liderul Casei Albe a anunţat că în următoarele săptămâni, Camera Reprezentanţilor şi Senatul vor vota un pachet de reforme privind sistemul de imigraţie, care ar urma să aibă patru piloni. 

Primul constă în oferirea unei căi „generoase“ către cetăţenie pentru „1,8 milioane de imigranţi ilegali care au fost aduşi aici de părinţi, la vârste fragede, (...) - adică de trei ori mai multe persoane decât în administraţia anterioară“. Potrivit lui Trump, „cei care îndeplinesc cerinţele legate de educaţie, muncă şi care dau dovadă de moralitate“ vor putea deveni cetăţeni cu drepturi depline, într-o perioadă de 12 ani. 

Al doilea pilon este reprezentat de securizarea graniţelor. „Aceasta înseamnă construirea unui mare zid la graniţa de sud. (...) Planul nostru este să închidem acele portiţe exploatate de criminalii şi teroriştii care intră în ţara noastră“, un plan care „încheie, în sfârşit, practica oribilă şi periculoasă de a-i prinde şi apoi elibera“.

Al treilea pilon constă în încheierea programului Loteria Vizelor, care, a subliniat preşedintele SUA, „acordă, la întâmplare, cărţi verzi, fără să ţină cont de pregătire, merite sau siguranţa poporului american“. El a afirmat că trebuie să se treacă „la un sistem de imigraţie bazat pe merit, unul prin care vor fi primiţi oamenii cu competenţe, care vor să muncească“.

Iar cel de-al patrulea pilon este menit să „protejeze nucleul familiei prin stoparea migraţiei în lanţ“.

„Prin actualul sistem, disfuncţional, un singur imigrant poate aduce în SUA un număr nelimitat de rude mai îndepărtate. Planul nostru pune accent pe familia apropiată, limitând condiţiile de reîntregire a familiei la soţi şi la copiii minori“, a explicat Donald Trump.

„Într-o eră a terorismului, aceste programe prezintă riscuri pe care nu ni le mai permitem. Este timpul să reformăm aceste reguli depăşite privind imigraţia şi să aducem sistemul în secolul XXI“.

Încheierea programului Loteria Vizelor, prin care, anual, începând din 1995, aproximativ 50.000 de persoane din mai multe milioane de solicitanţi, au primit viză de intrare în SUA, a fost adusă în discuţie după atentatul care a avut loc pe 31 octombrie 2017 la New York.

Atacul, soldat cu opt morţi, a fost comis de un uzbek în vârstă de 29 de ani, care a intrat în SUA prin acest program, numit uneori şi loteria cărţii verzi.

Dezvoltarea infrastructurii şi modernizarea arsenalului nuclear

În discursul său, liderul Casei Albe a cerut Congresului şi să sprijine un plan de investiţii în valoare de cel puţin 1.500 de miliarde de dolari pentru a dezvolta infrastructura în Statele Unite, una dintre promisiunile sale din campanie.

Şi a afirmat încă o dată că este necesară modernizarea şi reconstruirea arsenalului nuclear american ca o metodă de descurajare a adversarilor, exprimându-şi însă speranţa că nu va fi niciodată nevoie ca acesta să fie utilizat. Totodată, el a afirmat că Rusia şi China sunt ţări care pun la încercare „valorile americane“, notează DW.

Pe de altă parte, Trump a anunţat că a semnat un ordin executiv pentru a menţine deschisă închisoarea Guantanamo Bay, marcând astfel o netă ruptură de tentativele repetate şi în final fără succes ale predecesorului său Barack Obama de a închide controversatul penitenciar, notează AFP.

Donald Trump nu a uitat nici de lupta împotriva Statului Islamic în Irak şi în Siria, pe care America o va continua până când gruparea jihadistă „va fi învinsă“ şi a vorbit din nou despre ameninţarea reprezentată de Coreea de Nord, dar fără a-l menţiona pe liderul acesteia, Kim Jong-un. 

„Niciun regim nu şi-a oprimat cetăţeni“ atât de „brutal ca dictatura crudă din Coreea de Nord“, a afirmat Trump, adăugând că „este suficient să privim caracterul vicios al regimului nord-coreean pentru a înţelege natura ameninţării nucleare pe care o poate reprezenta pentru America şi aliaţii ei“.

Un discurs criticat

Cum era de aşteptat, democraţii au criticat discursul privind Starea Uniunii susţinut de preşedintele republican Donald Trump. Atât liderul minorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, cât şi şefa grupului democraţilor din Camera Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, au reacţionat imediat pe Twitter, afirmând că liderul Casei Albe nu a făcut altceva decât să accentueze diviziunile de la nivelul societăţii.

Răspunsul oficial al democraţilor a venit însă prin intermediul lui Joe Kennedy III, reprezentant al statului Massachusetts în Camera Reprezentanţilor.

Nepotul lui Robert F. Kennedy a declarat că actuala administraţie „respinge cel mai înalt ideal al americanilor şi anume că orice individ are o valoare, că toţi suntem născuţi egali şi contăm la fel de mult“.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite