Donald Trump trece la acţiune şi emite o ordonanţă pentru reglementarea reţelelor de socializare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump va ordona cadrul de reglementare al reţelelor sociale. FOTO EPA-EFE
Donald Trump va ordona cadrul de reglementare al reţelelor sociale. FOTO EPA-EFE

Preşedintele SUA Donald Trump a emis joi seară o ordonanţă executivă prin care a modificat cadrul de reglementare al activităţilor reţelelor de socializare. Reacţia vine în contextul disputei cu platforma Twitter, afirmă surse citate de agenţia Reuters. Vorbind din Biroul Oval înainte de semnarea ordinului, Trump a declarat că decizia are scopul de a apăra libertatea de exprimare de unul dintre cele mai grave pericole din istoria Americii.

Liderul de la Casa Albă a acuzat în special Twitter că acţionează părtinitor şi că nu se comportă ca o „platformă neutră". „Nu putem lăsa să continue acest lucru, este foarte, foarte nedrept", a subliniat preşedintele american.

Companiile de social media au, în opinia preşedintelui Trump, o „putere necontrolată" de a cenzura şi a restricţiona informaţiile pe platformele lor şi acţionează ca un „editor cu un punct de vedere".  

Ordinul executiv urmăreşte să schimbe actuala interpretare a legii, care protejează platformele de socializare, ce nu pot fi făcute răspunzătoare pentru conţinutul publicat pe site-urile lor, a declarat procurorul general Bill Barr.

Ordonanţa prezidenţială a modificat legea numită Secţiunea 230, care protejează platformele de socializare online de responsabilitatea pentru conţinutul postat de utilizatori, relatează Mediafax.

Noua legislaţie introdusă de liderul de la Casa Albă ar urma să amendeze normele în vigoare care au oferit protecţie companiilor social media faţă de eventuale procese intentate împotriva lor de către cei nemulţumiţi de conţinutul platformelor. 

Autoritatea de reglementare în domeniul Internetului va revizui şi sistemul spaţiilor publicitare de pe aceste reţele de socializare online, cu argumentul că „încalcă principiile libertăţii de exprimare".

Demersul lui Trump este văzut ca o încercare extraordinară de a interveni în activitatea reţelelor sociale, însă experţii sunt sceptici că legislaţia va trece de alte filtre juridice. Cel mai probabil, măsurile vor fi contestate în instanţă de reprezentanţii platformelor.

Donald Trump a ameninţat miercuri cu reglementarea sau închiderea reţelelor de socializare, după ce Twitter a semnalat cu o zi înainte că două dintre mesajele preşedintelui american sunt „înşelătoare”.

"Republicanii simt că platformele de socializare online reduc la tăcere în totalitate vocile conservatoare. Vom emite reglementări puternice sau le vom închide, pentru a nu mai permite aceste lucruri. Corectează acţiunea acum!", a avertizat preşedintele SUA.

Unul dintre mesajele pentru care platforma de microblogging Twitter a aplicat eticheta „verificaţi faptele" se referă la votul prin corespondenţă: „Voturile prin corespondenţă nu vor fi nimic altceva (zero) decât substanţial frauduloase." 

Twitter şi Facebook rămând de acum deschise şi vulnerabile în faţa tuturor proceselor, riscând să fie făcute responsabile de conţinutul vehiculat pe platformele lor.


CEO-ul Twitter, Jack Dorsey, spune că compania va „indica în continuare informaţii incorecte sau contestate despre alegeri la nivel global”.

Mark Zuckerberg, directorul Facebook, a părut să se poziţioneze contra lui Jack Dorsey, afirmând la postul Fox News că firmele private din domeniul tehnologiei informaţionale „​nu ar trebui să fie arbitru al adevărului pentru tot ce spun oamenii în mediul online".

Facebook a refuzat să elimine o postare a lui Donald Trump similară cu cea vizată de avertismentul Twitter.

Facebook şi Google sunt de părere că propunerea lui Trump riscă să dăuneze internetului şi economiei digitale.

„​Prin expunerea companiilor la potenţialele răspunderi pentru tot ceea ce spun miliarde de oameni din întreaga lume, acest lucru ar penaliza companiile care aleg să permită un discurs liber şi să încurajeze platformele să cenzureze orice ar putea jigni pe oricine”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Facebook, Andy Stone, într-un comunicat.

Directorul de campanie al lui Trump, Brad Parscale, a declarat că echipa sa nu mai plăteşte pentru publicitate pe Twitter şi a acuzat gigantul tehnologic că a influenţat în mod intenţionat alegerile pentru a-i afecta imaginea preşedintelui.

„Ştiam că întotdeauna Silicon Valley va interveni în modul în care preşedintele Trump transmite mesajul către alegători”, a spus Parscale într-un comunicat.

Anterior, Trump a acuzat reţelele sociale că sunt defavorabile conservatorilor americani.

„Republicanii simt că platformele de socializare online reduc la tăcere în totalitate vocile conservatoare. Vom emite reglementări puternice sau le vom închide, pentru a nu mai permite aceste lucruri”, afirma Trump anterior semnării ordinului executiv.

Conform ordonanţei executive, Administraţia Naţională pentru Telecomunicaţii şi Informare din SUA va cere Comisiei Federale pentru Comunicaţii, o agenţie guvernamentală independentă, să „clarifice" părţi ale Secţiunii 230 într-un mod care să îngreuneze acţiunile platformelor precum Twitter de eliminare a conţinutului.

Experţii îşi exprimă, în schimb, îndoiala că orice schimbare ar putea fi pusă în aplicare fără un act al Congresului.


În mai 2019,  Casa Albă a lansat un instrument care să le permită americanilor să raporteze incidentele legate de cenzura online. În câteva săptămâni, Casa Albă a primit peste 16.000 de plângeri legate de cenzura practivată de platformele online  sau de acţiuni împotriva utilizatorilor pe baza opiniilor politice ale acestora. Aceste plângeri vor fi transmise Departamentului de Justiţie şi Comisiei Federale pentru Comerţ, se mai arată în document.

Comisia Federală pentru Comerţ va trebui să interzică practicile incorecte, care ar putea viza inclusiv practicile entităţilor aflate sub incidenţa secţiunii 230 şi care restricţionează libertatea de exprimare.

Reţelele sociale, protejate de Primul Amendament

De altfel, Curtea de Apel din Washington pare a fi rezolvat deja conflictul, respingând o plângere similară împotriva Twitter. Verdictul a fost acela că: the First Amendment (primul amendament din Consituţia SUA), obligaţia de a respecta libertatea de exprimare se aplică numai guvernului. Doar guvernul SUA şi Trump sunt obligaţi să respecte First Amendment. Companiile private precum Twitter sau Facebook nu.

Washington Post scrie că Trump semnează un decret împotriva legii de care beneficiază chiar el: “Dacă platformele media n-ar fi protejate de legea pe care el vrea s-o anuleze, atunci nu ar accepta să-i găzduiască contul şi să fie ţinute responsabile de conţinutul postărilor lui pline de minciuni, insulte şi ameninţări”, spune un comentariu în Washington Post.

În Europa însă, Le Figaro, notează că înalţii responsabili europeni de la Bruxelles tind să vadă reţelele sociale ca pe nişte iresponsabili disiminatori de informaţii care ar putea destabiliza fragilele noastre democraţii. Din perspectivă europeană, spune Le Figaro, reţelele sociale ar reprezenta astfel un pericol pentru cetăţeni, deoarece îl expun dezinformării sau unui conţinut rasist, plin de ură, fără a mai vorbi de modurile de întrebuinţare pentru orori difuzate de terorişti.

Cadrul juridic european al platformelor internet datează de altfel din anul 2000. Platformele sociale mari (Google, Apple, Facebook, Amazon) sunt astfel obligate să practice o echilibristică permanentă între cele două maluri ale Atlanticului, SUA şi Europa.

 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite