Donald Trump susţine că milioane de oameni au votat ilegal la alegerile din Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a declarat într-un tweet duminică că el a câştigat votul popular în alegerile din 8 noiembrie „dacă deduci milioanele de oameni care au votat ilegal”, însă el nu a prezentat nicio dovadă de fraudă pe scară largă a alegătorilor care să îi susţină afirmaţia, transmite Reuters.

Declaraţia lui Trump, care a câştigat voturile necesare în Colegiul Electoral pentru a-şi asigura preşedinţia, vine după ce rivalul democrat Hillary Clinton l-a depăşit deja pe Trump în votul popular cu două milioane de voturi şi este de aşteptat ca diferenţa să crească la mai mult de 2,5 milioane, în timp ce buletinele de vot din state populate, cum ar fi California, continuă să fie numărate.

Echipa juridică a lui Clinton a declarat sâmbătă că a acceptat să participe la renumărarea voturilor din statul Wisconsin, după ce comitetul de alegeri al statului a aprobat efortul cerut de candidatul Partidului Verde Jill Stein, pe care Trump l-a numit „ridicol”.

„În plus faţă de câştigarea Colegiului Electoral, am câştigat votul popular în cazul în care deduci milioanele de oameni care au votat ilegal”, a postat Trump pe Twitter, combâtând eforturile de renumărare.

Cursa prezidenţială din SUA este decisă de către Colegiul Electoral, bazat pe o evidenţă a victoriilor din alegerile statale, mai degrabă decât pe votul naţional. Trump a depăşit cele 270 de voturi electorale necesare pentru a câştiga Casa Albă. Rezultatele Colegiului Electoral urmează să fie finalizate la data de 19 decembrie. Trump va prelua biroul de preşedinte pe 20 ianuarie.

„Ar fi fost mult mai uşor pentru mine să câştig votul popular decât ​​Colegiul Electoral, deoarece mi-aş fi făcut campanie doar în 3 sau 4 state în loc de cele 15 state care le-am vizitat”, a adăugat Trump în tweet-uri următoare.

Câteva ore mai târziu, Trump a postat pe Twitter, din nou, fără a cita dovezi: „Fraudă gravă a alegătorilor în Virginia, New Hampshire şi California - de ce nu raportează mass-media acest lucru? Gravă prejudecată - mare problemă!”. Clinton a câştigat toate cele trei state menţionate de Trump.

Un purtător de cuvânt al lui Trump nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Critică efortul de renumărare

Înainte de alegeri, Trump a făcut afirmaţii nefondate că rezultatele alegerilor ar putea fi „fraudate” împotriva lui, dar mai multe studii nu au găsit nicio dovadă de fraudă a alegătorilor pe scară largă sau semnificativă în Statele Unite ale Americii.

După vot, mesajul său a alternat între apel pentru unitate şi batjocorire a oponenţilor săi şi a mass-mediei.

Într-un mesaj video lansat înaintea sărbătorii americane Ziua Recunoştinţei, joi, Trump a spus că speră că va fi un timp pentru americani „pentru a începe să vindece diviziunile”, ca urmare a unei  „campanii politice lungi şi cu vânătăi”.

Într-un tweet de sâmbătă, Trump a ridiculizat efortul de strângere de fonduri al lui Stein, ce avea ca scop lansarea renumărării voturilor în Wisconsin, Michigan şi Pennsylvania, numindu-l o „înşelătorie” căreia acum i s-au alăturat democraţii învinşi şi demoralizaţi”.

Acele state au votat pentru candidatul democrat în alegeri prezidenţiale recente, însă toate au votat în sens restrâns în favoarea republicanului Trump în alegerile din această lună. Renumărările nu sunt de aşteptat să schimbe rezultatele alegerilor.

Stein, care a câştigat aproximativ 1,0 la sută din voturile naţionale, a spus că vrea renumărarea voturilor pentru a garanta integritatea sistemului de vot din SUA, un impuls care a venit după ce unii oameni de ştiinţă şi avocaţii electorali au ridicat posibilitatea ca hackerii să fi afectat rezultatele.

Administraţia preşedintelui democrat Barack Obama a declarat că nu există nicio dovadă de manipulare electorală, dar experţii au spus că singura modalitate de a verifica dacă rezultatele sunt corecte este de a realiza o renumărare.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite