Donald Trump şi-a prezentat planul de pace privind Orientul Mijlociu: propunere pentru un stat palestinian cu capitala în Ierusalimul de Est VIDEO

Donald Trump şi-a prezentat planul de pace
privind Orientul Mijlociu: propunere pentru un stat palestinian cu capitala în Ierusalimul de Est VIDEO

Donald Trump si-a prezentat planul de pace privind Orientul Mijlociu FOTO Arhiva

Preşedintele american Donald Trump şi-a dezvăluit, marţi seară, la Casa Albă, mult aşteptatul „plan de pace” privind Orientul Mijlociu, avându-l alături pe premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele american şi-a început discursul prin  a spune că „astăzi, Israelul face un mare pas spre pace”. Oameni tineri din Orientul Mijlociu sunt pregătiţi pentru un viitor mai optimist şi guvernele din regiune realizează că terorismul şi extremismul islamic sunt duşmanii comuni ai tuturor”.

Liderul de la Casa Albă a precizat că a vorbit cu liderii israelieni şi a spus că viziunea sa „prezintă o şansă în care ambele cărţi vor câştiga, o soluţie realistă de tip două state care rezolvă riscul statalităţii palestiniene la adresa securităţii Israelului”. Trump a mai precizat că atât premierul Benjamin Netanyahu, cât şi Benny Gantz, oponentul prim-ministrului în  următoarele alegeri din Israel, susţin planul său de pace.

După ce a afirmat că a făcut multe pentru israelieni, Trump a subliniat: „Vreau ca acest acord să fie un acord grozav pentru palestinieni. Trebuie să fie”, precizând că planul său de pace va dubla teritoriul palestinian.

Trump pare să fie conştient de opoziţia oficialilor palestinieni faţă de propunerea administraţiei sale, pentru că a spus la Casa Albă că planul include „multe lucruri (de analizat) pentru palestinieni”.

Declaraţiile lui Trump referitoare la viitorul Ierusalimului par să se contrazică: preşedintele american a spus că Ierusalimul va rămâne „capitala nedivizată” a Israelului, dar apoi a precizat că propunerea administraţiei sale va „asigura o capitală palestiniană în Ierusalimul de Est, unde America va deschide cu mândrie o ambasadă”.

Preşedintele american a argumemntat că propunerea „nu ar fi corectă” dacă nu ar include concesii făcute palestinienilor, dar a declarat în faţa audienţei de la Casa Albă: „Nu aplaudaţi pentru asta”.

Încercând să pună presiune pe palestinieni, Trump a spus că planul său reprezintă o „oportunitate istorică” pentru ca aceştia să-şi asigure crearea unui stat independent. Însă Trump a avertizat şi că un  alt acord ar putea să nu mai apară. „Nu vom avea niciodată o echipă cum avem acum”.

Mai mulţi oficiali ai administraţiei americane au declarat pentru Reuters că, potrivit planului de pace, SUA vor recunoaşte aşezările israeliene din Cisiordania ocupată. În schimb, Israelul va trebui să accepte o suspendare de patru ani a colonizării, în timp ce statalitatea palestinienilor va fi negociată.

Donald Trump a anunţat că i-a trimis marţi „o scrisoare„ preşedintelui Autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas, estimând că planul său este „o şansă istorică" pentru palestinieni de a o obţine un stat independent. „I-am explicat că teritoriul prevăzut pentru noul său stat va rămâne deschis şi fără dezvoltarea de colonii israeliene pentru o perioadă de patru ani”.

Pe scurt, liderul de la Washington a spus că planul său include următoarele:

  • Ierusalimul drept „capitala nedivizată” a Israelului,dar cu o posibilă capitală palestiniană în sectoarele estice ale oraşului
  • O cale pentru statalitatea palestiniană care „va dubla teritoriul palestinian”, fără să precizeze la ce teritoriu se referă
  • O cale spre „un milion” de noi locuri de muncă pentru palestinieni
  • Recunoaşterea aşezărilor israeliene din teritoriul palestinian ocupat ca parte din ţară
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: