Donald Trump, scos din minţi de afirmaţiile făcute de fostul său strateg-şef

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Casei Albe, Donald Trump, l-a atacat extrem de dur pe Steve Bannon, cel care l-a ajutat să câştige prezidenţialele, după declaraţiile incendiare făcute de controversatul său fost consilier.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi fostul său strateg-şef Steve Bannon se află într-un război al declaraţiilor de o duritate fără precedent, care are toate şansele să continue în instanţă. 

Mărul discordiei: o serie de afirmaţii făcute de Steve Bannon referitoare la ceea ce s-a întâmplat în campania electorală a lui Trump pentru prezidenţiale, în special în ceea ce priveşte contactele apropiaţilor actualului preşedinte cu oficiali ruşi. 

Afirmaţiile sunt incluse într-o carte despre Casa Albă scrisă de jurnalistul american Michael Wolff - „Fire and Fury: Inside the Trump White House“ („Foc şi furie: Înăuntrul Casei Albe a lui Trump“) - , care urmează să apară săptămâna viitoare, dar din care au fost publicate câteva extrase.

Conform acestora, fostul strateg-şef al liderului Casei Albe a spus că fiul preşedintelui american Donald Trump Jr. a comis o „trădare“ întâlnindu-se cu o avocată rusă - Natalia Veselniţkaia - care oferea informaţii compromiţătoare despre Hillary Clinton. 

„Cele mai importante trei persoane ale campaniei au considerat că este o idee bună să aibă o întâlnire cu un guvern străin în Trump Tower, în sala de la conferinţe de la etajul 25, fără avocaţi. Ei nu au avut avocaţi“, i-a explicat Steve Bannon lui Michael Wolff, potrivit „The Guardian“.

„Chiar dacă nu consideraţi că a fost o trădare, un act nepatriotic sau chiar o prostie, iar eu cred că au fost toate acestea, ar fi trebuit să chemaţi imediat FBI-ul“, a mai spus el.

Întâlnirea respectivă, care a avut loc pe 9 iunie 2016, şi la care au participat Donald Trump Jr., Jared Kushner, ginerele actualului preşedinte, şi Paul Manafort, fostul director de campanie al lui Trump, ar fi durat, potrivit familiei Trump numai „câteva minute“, iar avocata nu ar fi oferit „nicio informaţie de valoare“ pentru a o incrimina pe Hillary Clinton.

„Şi-a pierdut minţile“

Imediat ce declaraţiile lui Bannon au fost făcute publice, Donald Trump s-a dezlănţuit şi a spus despre acesta că nu mai este în deplinătatea facultăţilor sale mintale. „Steve Bannon nu are nimic de-a face cu mine sau cu preşedinţia mea. Când a fost concediat, nu şi-a pierdut doar slujba, ci şi minţile“, a reacţionat şeful Casei Albe într-un scurt comunicat, notează France-Presse. 

Ba mai mult. În ciuda faptului că a fost unul dintre cei mai importanţi consilieri ai săi, Trump a afirmat acum că „Steve a avut un rol foarte limitat în victoria noastră istorică“ şi chiar l-a acuzat pe Bannon că şi-a petrecut timpul la Casa Albă „dând presei false informaţii pentru a părea mai important decât era“.

În plus, avocaţii lui Trump i-au trimis o notificare lui Bannon în care îl acuză de defăimare.

Savuroase poveşti de culise

Cartea lui Michael Wolff, care se bazează pe mai mult de 200 de interviuri cu importante figuri de pe scena politică, nu face însă referire doar la scandalul privind implicarea Rusiei în alegerile din SUA, ci prezintă şi alte întâmplări petrecute în campanie, în seara alegerilor, dar şi imediat după victoria preşedintelui, majoritatea savuroase, relevă BBC şi AFP. 

De pildă, se arată în volum, seara victoriei în alegeri a părut să fie una mai degrabă şocantă, dacă nu chiar tristă. 

„Un pic după (ora locală) 20.00, în seara alegerilor, când tendinţa neaşteptată - Trump ar putea până la urmă să câştige - pare să se confirme, Don Jr. i-a spus unui prieten că tatăl său, sau DJT, cum îl numeşte, arăta ca cineva care a văzut o fantomă. Melania plângea - dar nu de bucurie.“

De altfel, înainte de alegeri, se arată în fragmentele publicate de „The Guardian“, Washington Post“ şi „New York Magazine“, Melania Trump l-a întrebat pe soţul ei ce intenţionează să facă, având în vedere că s-a aflat că „New York Post deţine fotografii cu ea nud, datând din perioada în care era manechin. 

„El îi spune: aşteaptă încă un pic. Totul se va termina în noiembrie. El i-a dat soţiei sale o garanţie solemnă: nu exista pur şi simplu nicio şansă să câştige“.

Total nepregătit

Cartea lui Wollf aduce în discuţie şi lipsa de pregătire a lui Donald Trump pentru funcţia de preşedinte. „Devreme în campanie, Sam Nunberg s-a dus să-i explice Constituţia candidatului. «Am mers până la al 4-lea amendament», îşi aminteşte Nunberg, «după care şi-a pus degetul la buze şi şi-a pierdut atenţia»“, relevă extrasele din volum.

De asemenea, preşedintele-ales a dorit să-l pună pe ginerele său Jared Kushner în funcţia de şef de Cabinet. „În cele din urmă, Ann Coulter l-a luat pe preşedinte de o parte. «Se pare că nimeni nu v-a spus, dar nu puteţi. Nu vă puteţi angaja copiii»“, i-a spus ea. 

Totodată, notează BBC, Wolff a scris că Trump găsea Casa Albă „un pic înfricoşătoare“. 

Cea mai sigură hrană şi secretul părului

Potrivit lui Michael Wolff, lui Donald Trump „îi era frică de mult să nu fie otrăvit“. De altfel, unul dintre motivele pentru care-i plăcea să mănânce la McDonald’s era că „nimeni nu va şti că vine, iar hrana este pregătită în deplină securitate“.

Autorul cărţii nu a ratat nici subiectul legat de podoaba capilară a actualului preşedinte. Potrivit lui, Ivanka Trump a vorbit cu prietenii ei despre „secretul“ părului acestuia: „un craniu chel sus, absolut curat - o mică insulă limitată mulţumită unei operaţii a scalpului - înconjurat de un cerc de păr în faţă şi în părţi, care este îndreptat pentru a acoperi partea de sus şi securizat cu un spray puternic“.

„Culoarea“, spunea ea în glumă, „provine de la produsul Just for Men, care, în timp, capătă o culoare tot mai închisă. Nerăbdarea îi face părul blond-portocaliu.“

Nu în ultimul rând, se arată în cartea lui Wolff, Ivanka ar avea ambiţii prezidenţiale. Ea şi soţul ei, Jared Kushner, ar fi făcut o înţelegere atunci când au venit la Washington să lucreze la Casa Albă, şi anume ca „prima-fică“ să devină prima preşedintă a SUA, în cazul în care apare oportunitatea.

De cealaltă parte, Casa Albă a respins afirmaţiile apărute în această carte, catalogându-le drept „false“.

Cine este Steve Bannon

image

Steve Bannon Foto: EPA/EFE

Steve Bannon este celebru pentru opiniile sale ultraconservatoare. Născut în 1953 în Virginia, absolvent al Harvard, implicat timp de mai mulţi ani în producţia de film, Bannon a preluat în 2012 conducerea Breitbart News, după ce fondatorul companiei a murit, notează BBC. 

Site-ul s-a poziţionat ca populist, belicos, o platformă unde şi-au găsit locul americanii deziluzionaţi de politicienii clasici, dar şi cei cu atitiduni extremiste sau misogine. 

În august 2016, Trump l-a desemnat pe Bannon în funcţia de director al campaniei sale, după care acesta a primit un rol-cheie la Casa Albă, spre nemulţumirea multor republicani de marcă. În august 2017, Bannon a fost însă înlăturat din funcţia de strateg-şef al lui Trump.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite