Donald Trump riscă să fie cercetat penal după ce procurorul din Washington a anunţat că va analiza inclusiv rolul său în violenţele de la Congresul SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump FOTO EPA-EFE
Donald Trump FOTO EPA-EFE

Procurorul interimar din Washington, Micheal Sherwin, a anunţat că va analiza rolul tuturor persoanelor implicate în protestele violente de la Sediul Congresului, inclusiv posibila contribuţie a lui Donald Trump. „Dacă cineva a avut vreun rol şi dovezile întrunesc elementele unei infracţiuni, vor fi inculpaţi”, a adăugat procurorul.

Michael Sherwin a explicat că verifică dacă cineva a jucat un „rol auxiliar” în evenimentele violente produse miercuri seară.

Întrebat în mod specific dacă acest lucru înseamnă inclusiv analizarea modului în care Donald Trump s-a adresat susţinătorilor săi înaintea şi în timpul protestelor de la Congres, Michael Sherwin a precizat, conform postului CNN şi cotidianului Financial Times: „Analizăm toţi actorii implicaţi. Iar dacă cineva a avut vreun rol şi dacă dovezile întrunesc elementele unei infracţiuni, vor fi inculpaţi”.

Procurori federali din Washington au întocmit deja 15 dosare penale după violenţele de la Capitoliu. Cele mai multe acuzaţii se referă la intrarea neautorizată în sediul Congresului şi la deţinerea de arme de foc.

De asemenea, membri ai poliţiei Capitoliului se vor afla printre persoanele care vor fi interogate ca martori şi, dacă vor apărea dovezi de complicitate privind implicarea, aceştia vor fi puşi sub acuzare, a precizat procurorul Michael Sherwin.

„Toate opţiunile sunt pe masă”, inclusiv acuzaţii de conspiraţie sedicioasă, revoltă şi insurecţie, a adăugat acesta.

O parte din ofiţerii de poliţie de la Capitoliu au apărut în înregistrări video în care pozau pentru selfie-uri alături de protestatarii pro-Trump care au pătruns în clădirea ce găzduieşte Camera Reprezentanţilor şi Senatul SUA.

Sherwin a mai declarat că au fost furate aparate electronice din birourile senatorilor americani, ceea ce ar putea pune în pericol securitatea naţională.

„Au fost furate materiale şi trebuie să identificăm ce s-a făcut, să atenuăm (consecinţele)” deoarece există riscul ca securitatea naţională să fie afectată, a spus el. „Deocamdată nu cunoaştem dimensiunea pagubelor în acest moment - dacă au existat pagube, nu cunoaştem amploarea acestora”, a completat el, citat de Agerpres.

Trump îşi condamnă gloata şi se recunoaşte înfrânt

Deblocat de Twitter, Donald Trump a postat o înregistrare video în care îi condamnă pe demonstranţii care au luat cu asalt Capitoliul şi recunoaşte că a fost înfrânt, spunând că singura lui preocupare de acum înainte va fi să asigure tranziţia către adminsitraţia Biden.

„Ca toţi americanii, sunt revoltat de violenţa, fărădelegea şi haosul (n.red - asaltului asupra Capitoliului). Am chemat imediat Garda Naţională şi forţele federale de ordine pentru a securiza clădirea şi a evacua intruşii. America este şi trebuie să fie mereu o naţiune a legii şi ordinii. Demonstranţii care au intrat în Capitoliu au întinat reşedinţa democraţiei americane. Către cei care s-au angajat în acte de violenţă şi distrugere, nu reprezentanţi ţara noastră! Către cei care aţi încălcat legea, veţi plăti!”, a spus preşedintele în exerciţiu al Statelor Unite, Donald Trump, într-o înregistrare postată pe Twitter. 

În continuare, Trump spune că singurul motiv din spatele eforturilor de contestare a rezultatului alegerilor din noiembrie a fost „asigurarea integrităţii votului”. Fără a mai relua obişnuitele acuze de fraudă electorală, Trump a anunţat că se va concentra de acum pe asigurarea tranziţiei puterii către administraţia lui Joe Biden.

„Am trecut prin nişte alegeri intense şi emoţiile sunt la cote înalte, dar trebuie să ne temperăm şi calmăm. Trebuie să continuăm să lucrăm pentru America. Echipa mea de campanie a urmat viguros toate căile legale de contestare a rezultatului alegerilor. Singurul meu scop a fost să asigur integritatea votului. Făcând asta, am luptat pentru apărarea democraţiei americane. Sunt de părere în continuare că trebuie să reformăm legile electorale pentru a verifica identitatea şi eligibilitatea tuturor votanţilor şi să asigurăm încrederea în viitoarele alegeri.

Acum, Congresul a certificat rezultatele. O nouă administraţie va fi inaugurată pe 20 ianuarie. Mă voi concentra de acum pe asigurarea unei tranziţii ordonate de putere”, a mai spus Trump.

Acesta şi-a încheiat discursul prin invocarea nevoii de „vindecare şi reconciliere” a naţiunii americane şi prin a le transmite un mesaj susţinătorilor săi: „Ştiu că sunteţi dezamăgiţi, dar vreau să vă spun că incredibila noastră călătorie de-abia începe”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite