Donald Trump recunoaşte că a vrut să-l asasineze pe Bashar al-Assad, dar nu a fost lăsat de şeful Pentagonului

Donald Trump recunoaşte că a vrut să-l asasineze pe Bashar al-Assad, dar nu a fost lăsat de şeful Pentagonului

Jim Mattis, alături de Donald Trump, atunci când generalul încă ocupa poziţia de şef al Pentagonului, FOTO Arhivă

Donald Trump a declarat, marţi, că a vrut să ordone asasinarea preşedintelui Siriei, Bashar al-Assad, în 2017, dar că nu a fost lăsat de şeful de atunci al Pentagonului, generalul Jim Mattis, scrie AFP. În 2018, preşedintele american nega vehement această informaţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

„L-aş fi eliminat [pe Bashar al-Assad]. Era totul pregătit, dar Mattis n-a vrut să facă asta”, a declarat Donald Trump pentru postul american Fox News. Acesta şi-a continuat declaraţiile, numindu-l pe Jim Mattis „mult supraestimat” şi „un general groaznic”. Preşedintele Statelor Unite a spus, însă, că nu regretă faptul că liderul sirian nu a fost asasinat.

Informaţia că Jim Mattis l-ar fi sfidat pe Donald Trump în această privinţă nu este una nouă, dar preşedintele american a negat-o vehement până acum. În cartea sa din 2018, „Frica: Trump la Casa Albă”, jurnalistul Bob Woodward a dezvăluit că Trump i-ar fi transmis telefonic generalului Mattis că Bashar al-Assad ar trebui asasinat, dar şeful Pentagonului ar fi ignorat instantaneu cerinţele preşedintelui. 

„Cartea e una de ficţiune. (...) Asasinarea lui Assad nu a fost discutată niciodată, nici măcar avută în vedere şi nici nu va fi, nu trebuia să apară în carte”, spunea Donald Trump imediat după apariţia cărţii lui Woodward. 

În loc să-l asasineze pe al-Assad pentru rolul pe care acesta l-a jucat în atacul cu arme chimice de pe 4 aprilie 2017, în urma căruia au murit 89 de persoane şi mai mult de 500 au fost rănite, Statele Unite au bombardat baza aeriană Shayrat, considerată sursa atacului. Un an mai târziu, răspunzând unui alt atac cu arme chimice al regimului lui Bashar al-Assad, Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au bombardat o serie de alte locaţii de pe teritoriul sirian de unde se credea că sunt sprijinite operaţiunile cu arme chimice ale Siriei. 

Generalul Jim Mattis a demisionat pe data de 20 decembrie 2018, criticând administraţia Trump şi strategia preşedintelui de după anunţarea retragerii trupelor americane din Siria. Preşedintele Trump a continuat, ulterior, să susţină fără dovezi că l-ar fi concediat pe Mattis, nu că acesta şi-a dat demisia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: