Donald Trump a promulgat cu reticenţă sancţiunile impuse de Congres Rusiei din cauza amestecului în alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Donald Trump a promulgat miercuri, în pofida rezervelor sale, noi sancţiuni economice impuse Rusiei, adoptate de Congres cu scopul de a pedepsi Moscova din cauza amestecului în alegerile prezidenţiale americane, a anunţat Casa Albă, relatează AFP.

Aceste sancţiuni - care sunt impuse în urma anexării Crimeei şi amestecului rus în Ucraina - vizează sectorul energetic rus. În afara unei riposte imediate a autorităţilor ruse, ele au antrenat critici în Uniunea Europeană (UE), care se teme în privinţa aprovizionării sale cu gaze naturale şi denunţă o acţiune unilaterală.

Rusia neagă orice amestec în alegerile americane din 2016, iar Trump respinge orice complicitate cu Moscova.

Congresul a adoptat aceste noi sancţiuni după ce fostul preşedinte Barack Obama a expulzat 36 de diplomaţi ruşi. Textul sancţionează, de asemenea, Iranul şi Coreea de Nord.

Executivul american nu şi-a ascuns rezervele înainte de adoptarea noilor sancţiuni de către Congres, în contextul în care Washingtonul încearcă să-şi ”încălzească” relaţiile foarte tensionate cu Moscova.

Însă congresmenii au adoptat acest text săptămâna trecută, aproape în unanimitate, iar Donald Trump a decis să nu se opună prin veto, deoarece Congresul ar fi putut cu uşurinţă să respingă acest ”nu” prezidenţial adoptându-şi din nou proiectul de lege cu o majoritate de două treimi.

Preşedintele l-a semnat în absenţa camerelor de luat imagini.

”Am spus clar că noi credem că acest lucru nu ne favorizează eforturile, însă este decizia lor”, a declarat marţi secretarul de Stat american Rex Tillerson despre votul parlamentarilor, adăugând că ”eu cred că preşedintele o acceptă”.

Reacţia Rusiei nu a aşteptat semnătura lui Trump.

Încă de vineri, Moscova a anunţat o reducere foarte dramatică a prezenţei diplomatice americane pe teritoriul rus.

Washingtonul urmează să-şi reducă, începând de la 1 septembrie, la 455 de membri personalul ambasadei şi consulatelor.

”Relaţiile sunt la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece şi se pot deteriora şi mai mult”, a declarat marţi Rex Tillerson, exprimându-şi temerea că această agravare este deja în curs, odată cu ”evenimentele din această ultimă săptămână”.

Tillerson urmează să îl întâlnească pe omologul său rus Serghei Lavrov în privat, în weekend, în marja unei reuniuni la Manila.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite