Donald Trump, pregătit să negocieze cu Rusia şi China un acord istoric al controlului armelor de ultimă generaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Donald Trump a comunicat Moscovei că SUA sunt pregătite pentru un summit al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite menit să aşeze la masa negocierilor Rusia şi China în vederea încheierii unui acord tripartit de control al armelor, a declarat un oficial al Casei Albe pentru Reuters, relatează The Telegraph.

Un oficial superior al administraţiei prezidenţiale a declarat sub condiţia anonimatului că SUA vor crea oportunitatea de aduce SUA, Rusia şi China împreună într-un acord tripartit cu privire la controlul armelor, cu prilejul unui summit ONU, la care sunt aşteptaţi să participe şi Marea Britanie şi Franţa. Scopul este stoparea cursei înarmării într-un tip de acord aliniat unui cadru internaţional în materie de control al armelor.

Tratatul Noul START, ultimul tratat major de control al armelor încheiat între SUA şi Rusia, expiră în 2021, iar cele două ţări au discutat deja despre negocierea unei extinderi. SUA şi China ar fi urmat să înceapă discuţiile separat, însă Casa Albă crede că noile pacte de control al armelor de ultimă generaţie trebuie să includă şi China în măsura în care este de aşteptat ca aceasta să-şi dubleze depozitele de armament în următorul deceniu.

Moscova a cerut SUA o extindere a Tratatului New START pe o perioadă de până la 5 ani, dar a îmbrăţişat ideea de a coopta China într-un acord tripartit.

„Rusia îşi doreşte foarte mult să ajungă la un acord nuclear şi de control al armelor. Un lucru inteligent din partea sa. Şi noi avem aceeaşi dorinţă. Credem că ar fi un lucru bun”, spunea preşedintele american Donald Trump în decembrie. 

„Şi cu siguranţă aducem şi China. Putem să o facem acum sau ulterior”, a spus acesta.

China dispune de arme nucleare, de rachete balistice şi are mijloacele de a fabrica arme chimice şi biologice. În acelaşi timp, îşi reînnoieşte arsenalul nuclear. Beijing a încheiat deja mai multe acorduri internaţionale în privinţa armelor, însă niciunul cu privire la restricţionarea armelor nucleare. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite