Donald Trump pleacă de la Casa Albă drept cel mai nepopular preşedinte american de după 1945

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump la Casa Albă / FOTO EPA-EFE / Chris Kleponis
Donald Trump la Casa Albă / FOTO EPA-EFE / Chris Kleponis

Un ultim sondaj care-l vizează pe preşedintele american în exerciţiu, Donald Trump, arată că acesta părăseşte Casa Albă cu o cotă de popularitate la cel mai mic nivel de la instalarea sa în fruntea Statelor Unite şi cu o cotă de popularitate medie pentru cei 4 ani care marchează un record negativ post-1945.

Doar 34% dintre americani au opinii favorabile despre activitatea sa, potrivit unei anchete a Institutului Gallup publicate luni.

Anterior, cel mai mic procent de americani cu atitudini favorabile faţă de Trump a fost înregistrat în 2017, atunci când preşedintele încă în exerciţiu atinsese pragul de 35%, în special în contextul violenţelor de la marşul extremei dreapta americane, la Charlottesville, în Virginia.

Procentul nu este cel mai mic din istorie, distincţia aceasta fiindu-i rezervată lui Harry Truman (32% opinii favorabile), Trump fiind la egalitate cu George W. Bush şi Jimmy Carter pe locul al doilea.

În schimb, dacă privim la media pe cei patru ani de mandat, popularitatea lui Trump este de 41%, cea mai scăzută printre toţi preşedinţii incluşi în studiile Gallup, care măsoară acest indicator de la Harry Truman, şeful de stat american cel mai puţin popular până în prezent (45,4% între 1945 şi 1953).

De altfel, Institutul Gallup, care măsoară din 1938 popularitatea liderilor de la Casa Albă de-a lungul mandatelor acestora, a subliniat că Donald Trump este singurul preşedinte care nu a atins niciodată pragul de 50% opinii favorabile despre activitatea sa.

Donald Trump şi-a început mandatul cu 45% păreri favorabile, înainte de a ajunge la 49% la începutul lui 2020 şi la 46% înainte de alegerile de la 3 noiembrie.

Erodarea din ultimele luni vine pe fondul contestării alegerilor prezidenţiale, a lipsei de rezultate în lupta cu pandemia de COVID-19 şi a atacului asupra Capitoliului a susţinătorilor săi, incitat de către acesta.

Joe Biden îşi va începe mandatul de preşedinte al Statelor Unite pe 20 ianuarie. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite