Donald Trump face knockout Partidul Republican. Ted Cruz, hasta la vista, baby!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump, candidatul Partidului Republican FOTO: Guliver/GettyImages
Donald Trump, candidatul Partidului Republican FOTO: Guliver/GettyImages

Indiana marchează finalul cursei pentru Ted Cruz, care se întoarce umilit acasă. Partidul Republican se vede, acum, nevoit să accepte inevitabilul: Donald Trump este candidatul la alegerile din noiembrie. După spectaculoasa victorie din statul Indiana şi retragerea lui Ted Cruz, zarurile au fost aruncate.

Alegerile organizate pe data de 3 mai în statul Indiana au confirmat un adevăr pe care Ted Cruz nu-l mai putea ignora. Şansele sale la nominalizare erau, matematic, nule, în condiţiile în care contracandidatul Donald Trump a repurtat victorie după victorie, la diferenţe uriaşe. 

Îngenuncheat, Senatorul de Texas a anunţat că „va continua să lupte pentru libertate”, dar nu a indicat dacă-l va susţine sau nu pe Donald Trump.


Ted Cruz şi-a suspendat campania pentru obţinerea nominalizării republicane

„Se pare că acest drum se încheie aici. (...) Am făcut tot ce am putut, dar alegătorii au ales un alt drum, deci, cu inima grea, dar cu un optimism fără margini pentru viitorul  pe termen lung al ţării noastre, suspendăm această campanie”, Ted Cruz, candidat republican la nominalizare - Sursa: pbs.org

Dacă Ted Cruz ar fi reuşit să convingă electoratul, ar fi devenit primul preşedinte american cu origini hispanice, deşi, în goana lui pentru simpatia republicanilor, nu a reuşit să joace această carte cu eleganţă. Ba mai mult, a vorbit despre legi anti-imigraţie mult mai dure, despre necesitatea ridicării unui zid la graniţa cu Mexicul şi despre abrogarea reformei sănătăţii, instituită de preşedintele Obama, de pe urma căreia a beneficiat o bună parte a populaţiei americane de origine hispanică (doar 16,5% dintre hispanici beneficiau de asigurare medicală înainte de reforma sănătăţii a preşedintelui Obama, comparativ 26,2% în primul an de la implementarea ei).

Şi guvernatorul statului Ohio, John Kasich,  s-a retras ieri. El a decis să-şi întrerupă campapania, având în vedere că şansele matematice de a bloca eforturile lui Trump de obţinere a majorităţii delegaţilor înainte de Convenţia Partidului Republican au dispărut.

Între timp, magnatul pe care nimeni nu-l credita cu şanse reale anul trecut pe vremea aceasta, a reuşit să obţină şi peste 50 de procente din voturile exprimate în cele mai recente alegeri primare republicane.

Succesul de necontestat obţinut în Indiana a deschis baierele generozităţii lui Trump, care, pentru prima oară, a avut de spus ceva pozitiv despre cel pe care până acum îl poreclea „Lyin’ Ted”: „ca să înţelegeţi, nu ştiu dacă Ted Cruz mă place sau nu, dar este un competitor pe cinste”. Mai mult, Donald Trump a vorbit despre unitatea atât de necesară în cadrul Partidului Republican şi a atacat-o pe democrata Hillary Clinton, despre care a spus că ar fi un „preşedinte slab”.

Rezultatele din Indiana l-au determinat şi pe preşedintele Comitetului Naţional Republican, Reince Priebus, unul dintre cei mai vocali critici ai lui Trump, să recunoască faptul că Donald Trump este candidatul cu care Partidul trebuie să defileze: „Se pare că Donald Trump va fi candidatul nominalizat, aşa că trebuie să ne unim cu toţii şi să o înfrângem pe Hillary Clinton”, a scris Priebus pe Twitter.

Potrivit politico.com, mulţi republicani au anunţat că nominalizarea lui Trump ca şi candidat al Partidului îi va determina să voteze cu Hillary Clinton la alegerile din noiembrie, în timp ce publicaţii de renume vorbesc despre funeraliile Partidului Republican, ucis de tragedia pe nume Trump.

Sanders, a cincea roată la căruţa electorală

Simpaticul Senator de Vermont Bernie Sanders a obţinut o frumoasă victorie în Indiana, spre încântarea suporterilor campaniei sale. El a anunţat că a intrat în această cursă şi va ajunge până la Convenţia din iulie. Deşi Clinton are aproape 300 de delegaţi în plus - în afară de cei peste 500 de superdelegaţi care o susţin - faţă de Sanders, fiind practic la un pas de a-şi asigura nominalizarea, Sanders obţine victorii frumoase şi motivează electoratul tânăr şi chiar pe independenţi. Într-o discuţie cu jurnaliştii imediat după anunţarea rezultatelor, Sanders şi-a anunţat clar intenţiile: „tabăra Clinton crede că această campanie s-a terminat. Am intrat în această cursă pentru a câştiga şi vom lupta până când şi ultimul vot va fi exprimat”.

Bernie Sanders demonstrează că este un jucător de cursă lungă

Potrivit comentatorilor politici americani, prezenţa lui Sanders în cursa pentru nominalizarea democrată este benefică Partidului. Ar fi însă necesar un miracol pentru ca Bernie Sanders să obţină nominalizarea la Convenţia Democratică din luna iulie, dacă dinamica alegerilor primare democrate va rămâne la fel ca până acum.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite