Donald Trump îşi completează echipa.  Mike Pompeo va conduce CIA, iar Jeff Sessions va fi procuror general

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, l-a desemnat pe congresmanul de Kansas Mike Pompeo să preia conducerea Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) şi pe senatorul Jeff Sessions ca viitor procurorul general, a anunţat vineri un membru al echipei de tranziţie a republicanului, citat de Reuters.

De asemenea, generalul Mike Flynn va fi viitorul consilier pentru securitate naţională de la Casa Albă.

Toţi trei au acceptat oferta făcută de Donald Trump, a precizat sursa citată.

Numirile urmează să fie anunţate oficial în cursul zilei de vineri.

Cine e Mike Pompeo

Mike Pompeo, în vârstă de 52 de ani, este absolvent al Facultăţii de Drept de la Harvard şi este membru al Camerei Reprezentanţilor din 2011.

El este membru al mişcării conservatoare Tea Party.

Pompeo l-a sprijinit iniţial pe Marco Rubio pentru învestitura republicană, dar după victoria lui Trump în alegerile primare, l-a susţinut pe acesta din urmă.

„L-aţi văzut luând decizii bune în afaceri, în viaţa sa de familie, cu copiii săi, deci sunt nerăbdător să am un comandant suprem care pune fără teamă America în faţă“, a spus congresmanul în iulie.

image

Mike Pompeo

Cu toate acestea, el nu s-a ferit să îl critice pe preşedintele ales, iar când presa a publicat o înregistrare din 2005 în care Trump vorbea vulgar despre femei, Pompeo a descris declaraţiile drept „îngrozitoare, ofensatoare şi de neapărat“.

Când a candidat la Congres, în 2010, Pompeo a fost nevoit să îşi ceară scuze, după ce campania sa a promovat un articol în care rivalul său, Raj Goyle, de origine indiană, era numit „cap de turban“. Mai mult, pe afişele sale scria „Votaţi american“.

Pompeo susţine activ dreptul americanilor de a avea arme şi se opune avortului.

El s-a opus închiderii Guantanamo Bay, iar în 2013, după o vizită în centrul de detenţie, a spus despre deţinuţii aflaţi în greva foamei: „Mi se pare că mulţi dintre ei s-au îngrăşat“.

De asemenea, a fost criticat de democraţi şi de Consiliul pentru Relaţii Americano-Islamice după ce a spus că imamii care nu îi condamnă de teroriştii islamişti sunt complici la atentate.

El se opune acordului nuclear cu Iranul, care, din punctul său de vedere, pune Statele Unite în pericol. „Congresul trebuie să acţioneze pentru a schimba comportamentului iranian şi, în cele din urmă, regimul iranian“, a scris el într-un articol publicat de Fox News în iulie.

Înainte de a intra în Congres, Pompeo a condus o companie din sectorul petrolier şi a criticat în repetate rânduri eforturile Agenţiei americane pentru Protecţia Mediului de a reglementa emisiile de dioxid de carbon, relatează CNN, potrivit news.ro.

Cine e Jeff Sessions

Jeff Sessions, 69 de ani, a îndeplinit funcţia de procuror general în Alabama înainte de a câştiga alegerile pentru Senat, transmite news.ro.

image

Jeff Sessions, în campanie pentru Donald Trump FOTO Getty Images

Senatorul Sessions este cunoscut drept un loialist conservator, iar declaraţiile sale extreme şi incendiare cu privire la imigraţie se situează pe aceeaşi linie de retorică promovată de Donald Trump. El se opune vehement reglementării unei căi legale către obţinerea cetăţeniei americane pentru imigranţii ilegali.

De asemenea, viitorul procuror general a primit cu entuziasm propunerea miliardarului republican de a ridica un zid la frontiera cu Mexic.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite