Donald Trump împlineşte 74 de ani. Preşedintele american sărbătoreşte prin marşuri de campanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Preşedintele american Donald Trump împlineşte azi 74 de ani, iar susţinătorii săi au fost invitaţi de echipa sa de campanie MAGA 2020 la marşuri pentru a-i celebra aniversarea. Donald Trump candidează pentru un al doilea mandat în mijlocul unei crize sanitare şi tulburări sociale  legate de moartea unui afro-american în custodia poliţiei, soldate cu violenţe, incendieri şi vandalizări în multe oraşe americane.

Donald John Trump s-a născut pe 14 iunie 1946, în Queens, New York şi a devenit al 45-lea preşedinte al SUA pe 20 ianuarie 2017 după ce a câştigat în faţa contracandidatei sale democrate Hillary Clinton. El a fost ales candidatul partidului republican în iulie 2016, după ce şi-a anunţat intenţia de a candida la preşedinţie din partea republicanilor în 2015. Donald Trump este singurul candidat major care nu a publicat declaraţia de avere în timpul alegerilor prezidenţiale de la candidatura lui Richard Nixon, în 1972, şi nu a făcut-o până azi.

 uporterii săi îl sărbătoresc prin marşuri în bărci pentru siguranţă în contextul pandemiei, unul din ele având loc pe râul Detroit. De altfel însuşi Trump şi-a invitat susţinătorii să-l celebreze în acest fel. 

„Vrem să-i arătăm că îl susţinem, majoritatea tăcută e alături de el”, a spus unul din ei.

Potrivit Bloomberg, echipa de campanie a lui Trump a investit în ultima lună a lunii mai aproape un milion şi jumătate de dolari în reclame publicitare Google, cea mai mare sumă săptămânală din acest an. Multe din reclame au luat forma unie felicitări digitale pe care utilizatorii au fost invitaţi să o semneze şi să ofere informaţii precum adresa de email.

Un sondaj de opinie transmis de CNN a arătat că Joe Biden, contracandidatul său democrat, are 14 procente peste Trump. Echipa lui Trump a contestat rezultatele motivând că nu a fost un eşantion reprezentativ.

Una din spusele sale celebre ale lui Trump este: „A trece prin greutăţi este un lucru minunat şi fiecare dintre noi ar trebui să încerce asta măcar o dată în viaţă”.

El a făcut avere din afaceri imobiliare mergând pe urmele tatălui său care a construit apartamente pentru clasa de mijloc în Queens, Staten Island şi Brooklyn. Trump a crescut într-un cartier din Queens unde trăiau mulţi imigranţi vest-europeni. După ce familia a făcut avere, s-au mutat la New York, unde mama sa, imigrantă din Scoţia, s-a integrat în cercurile sociale şi s-a implicat în acţiuni caritabile.

Donald Trump este căsătorit cu Melania Trump din 2005 şi are 5 copiii, 4 din cele două mariaje anterioare.

Fiica sa din prima căsătorie, Ivanka, este vicepreşedinte al Organizaţiei Trump, în timp ce soţul acesteia este consilier neplătit al administraţiei Trump.

Trump are o licenţă în economie de la Universitatea Pennsylvania. El are mai multe afaceri imobiliare, parteneriate în acest sector în New York City, Florida şi Los Angeles , cazinouri şi francize de televiziune. El a explicat într-o carte publicată în 1987 că nu face afaceri pentru bani, întrucât e destul de bogat, ci o face de dragul negocierii ca „formă de artă”.

Mandatul său a fost unul tumultos, marcat de o anchetă privind amestecul Rusiei în alegeri după o victorie considerată de unii surprinzătoare, iar de alţii rezultatul unei campanii eficiente, şi o procedură de destituire care a sporit tensiunile politice între republicani şi democraţi. Preşedintele american, care candidează pentru un al doilea mandat în noiembrie, a luat multe decizii contestate internaţional, precum retragerea din Acordul Climatic şi din mai multe acorduri bilaterale, între care acordul de neproliferare nucleară cu Iranul, iar, mai recent, a retras trupele americane din Siria şi a anunţat reducerea efectivelor militare americane din Germania şi relocarea lor în alte ţări.

Trump este criticat şi în America din cauza gestionării crizei pandemiei Covid-19, care a făcut peste 100.000 de victime şi peste 2 milioane de oameni au fost contaminaţi, în contextul în care nu a fost de acord cu măsuri stricte de distanţare socială şi a intrat în polemici politice cu guvernatorii democraţi. 

Trump a arătat  o atitudine distantă faţă de revendicările de egalitate rasială ale mişcării Black Lives Matter ameninţând în schimb să recurgă la trupe active pentru a impune „ordine şi disciplină” în oraşe unde protestele faţă de moartea afro-americanului George Floyd în custodia poliţiei au devenit violente. După ce protestatarii din Seattle au declarat o zonă autonomă de poliţie în jurul sediului abandonat al departamentului de Est, Trump s-a adresat autorităţilor locale îndemnându-le să-şi ia oraşui înapoi, altfel o va face el însuşi.

Protestele în America sunt departe de a se încheia, în condiţiile în care protestatarii cer reformarea secţiilor de poliţie şi un alt american de culoare a fost ucis în timpul unei arestări în Atlanta, capitala statului Georgia.

Preşedintele Trump a amânat un marş de campanie electorală în Tulsa, statul Oklahoma pentru a respecta comemorarea zilei Juneteenth a sfârşitului scaviei în SUA.  În 1921, în districtul Greenwood, sute de afro-americani au fost atacaţi de o mulţime de albi în unul din cele mai sângeroase masacre rasiale din SUA.

La împlinirea a 74 de ani, Donald Trump şi-a exprimat dorinţa de a-şi vedea susţinătorii mărşăluind în bărci şi suporterii săi au lansat o invitaţie un marş în Tampa Bay, Florida. Ei au descris evenimentul patriotic, care coincide cu Ziua Drapelului,  ca "Trumptilla". Parada este organizată de campania sa  MAGA 2020 (Make America Great Again).

Vor avea loc celebrări şi pe uscat după paradă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite