Donald Trump, ignorat de Pentagon, care refuză să acorde un permis de exploatare minieră în Alaska

Donald Trump, ignorat de Pentagon, care refuză să acorde un permis de exploatare minieră în Alaska

Departamentul american al Apărării a refuzat miercuri să acorde un permis pentru proiectul de exploatare minieră de aur şi cupru Pebble Mine din Alaska, punând capăt aproape definitiv acestui proiect criticat pentru consecinţele sale nefaste asupra mediului, dar susţinut de Donald Trump, informează AFP.

Decizia reprezintă o victorie majoră pentru organizaţiile ecologiste, precum şi pentru populaţia indigenă din Alaska, care se opun proiectului Pebble Mine de peste un deceniu.
 
Exploatarea se află în Golful Bristol, regiune unde se află cea mai mare zonă din lume de pescuit a somonului sălbatic. Calitatea excepţională a apei râurilor şi a zonelor mlăştinoase oferă un habitat ideal pentru această specie de peşti.
 
Colonelul Damon Delarosa, comandantul districtului Alaska al Corpului de Ingineri al armatei terestre americane (USACE), declară că planul prezentat de Pebble Limited Partnership pentru eliminarea deşeurilor nu respectă recomandările legii privind protejarea apei şi că acest proiect este „contrar interesului public”.
 
Deja din 2014, sub administraţia Obama, Agenţia americană pentru protecţia mediului (EPA) a încercat să blocheze proiectul, subliniind consecinţele sale negative pentru pescuitul local. Dar administraţia Trump a autorizat Pebble Limited Partnership, o filială a grupului canadian Northern Dynasty Minerals, să solicite o licenţă de exploatare.
 
În plus faţă de activiştii de mediu şi popoarele indigene, apropiaţi ai preşedintelui republican în exerciţiu s-au opus acestui proiect, începând cu fiul său cel mare, Donald Trump Jr, căruia îi place să pescuiască în Golful Bristol.
 
În luna august, preşedintele ales Joe Biden s-a exprimat împotriva unei exploatări miniere în zonă, reiterând poziţia administraţiei Obama. Compania minieră vrea să facă apel.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările