Donald Trump ia distanţă de premierul israelian Benjamin Netanyahu care a pierdut alegerile legislative anticipate

Donald Trump ia distanţă de premierul israelian Benjamin Netanyahu care a pierdut alegerile legislative anticipate

Donald Trump şi Benjamin Netanyahu

Preşedintele Donald Trump a declarat, miercuri, în California că nu a vorbit cu Netanyahu despre rezultatul alegerilor adaugând că administraţia sa întreţine relaţii cu Israelul, subliniind că identitatea celui care conduce ţara este mai puţin importantă.

În Israel, premierul Benjamin Netanyahu încearcă să-şi salveze cariera politica, după alegeri pe care nu a reşit să le câştige. Care sunt reacţiile în America?
 
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu a pierdut alegerile cu o diferenţă mică, dar încă încearcă să formeze o coaliţie, care să-i fie favorabilă. De aceea este neaşteptat că aliatul său, preşedintele Donald Trump a declarat în California că nu a vorbit cu Netanyahu despre rezultatul alegerilor adaugând că administraţia sa întreţine relaţii cu Israelul, indiferent de identitatea celui care conduce ţara este mai puţin importantă.
 
Analiştii politici au interpretat această declaraţie ca distanţare de premierul aflat în dificultate, într-un moment în care acesta încă poate folosi ajutor din partea preşedintelui Statelor Unite. Nu aşa au stat lucrurile cu câteva zile înainte de alegeri. Netanyahu a folosit de relaţia lui specială cu Trump ca un argument electoral, în sensul că numai el poate să beneficieze de ea. Imagini cu premierul şi preşedintele Trump erau pe multe afişe electorale, în toată ţara, cu un mesaj care arăta că cei doi ar face parte dintr-o categorie specială, testate şi eficientă în materie de politică externă. Trump a oferit sprijin explicit primului ministru, atât la alegerile din aprilie, cât şi înaintea celui mai recent scrutin.
 
Trump şi Netanyahu au vorbit la telefon cu câteva zile înainte de alegerile repetate israeliene, preşedintele declarând pe Tweeter ulterior că ia in considerare încheierea unui tratat de apărare comun cu Israelul, după alegeri. Acel mesaj Tweeter miza pe faptul că Netanyahu va ramâne premier, ceea ce nu este sigur acum, după ce alegatorii israelieni s-au pronunţat. Premierul şi-a anulat vizita programată la Naţiunile Unite, pentru a ramâne în ţară şi a continua să încerce să formeze o coaliţie.
 
Netanyahu nu a lipsit de la o Adunare Generală a Naţiunilor Unite din 2010 încoace. El intenţiona să se întâlnească, separat, cu preşedintele Trump pentru a discuta despre tratatul de aparare. Faptul că aceasta călătorie a fost anulată arată seriozitatea crizei politice cu care Benjamin Netanyahu este confruntat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: